De belangrijkste reden om kinderen zakgeld te geven is, dat ze kunnen leren hoe ze met geld om moeten gaan. Maar wanneer begin je eigenlijk met het geven van zakgeld? Hoeveel zakgeld geef je je kind dan? Wij zijn pasgeleden begonnen met het geven van zakgeld, aan de kleine man (6 jaar). Hij krijgt nu iedere week € 1,50, die hij keurig in zijn spaarpot doet (op eigen initiatief, want hij wil ergens voor sparen)! Er zijn ook ouders die hun kind een klusje laten doen in ruil voor een centje, ook prima natuurlijk. Onderaan dit hele verhaal staan een aantal vragen, misschien willen jullie hier antwoord op geven?

Volgens het Nibud krijgt 82% van de kinderen in Nederland, tussen de 8 en 9 jaar oud zakgeld. Kinderen zijn op die leeftijd oud genoeg om te leren omgaan met ????????????????????????????????????????geld. Als een kind ongeveer 6 jaar oud is en de verschillende munten kan herkennen, is het een mooie leeftijd om te beginnen met het geven van zakgeld. Wanneer ze voor het eerst zakgeld krijgen willen ze het meestal meteen uitgeven. Waarschijnlijk komt dit door ons, als ouders. Ze hebben namelijk vaak genoeg gezien dat we naar de supermarkt gaan om boodschappen te doen. Het uitgeven van geld, is dus een normaal iets. Naarmate kinderen ouder worden gaan ze steeds meer beseffen, hoe het nou eigenlijk werkt, met geld. Dat wil nog niet zeggen dat ze beginnen met sparen, maar ze begrijpen het wel steeds beter.

Het is belangrijk om je kind(eren) uit te leggen wat geld is en de waarde ervan. Je hoeft geld namelijk niet meteen uit te geven. Sparen is ook een optie en dat moet je een kind echt uitleggen. Een spaarpot geven aan je kind(eren) doet al vaak een hoop wonderen. Zodra er een spaarpot (of piekenpijp) in huis is, zul je zien dat er ook daadwerkelijk gespaard gaat worden.

Spelregels zakgeld
Om het jezelf en je kind(eren) wat makkelijker te maken is het verstandig om van tevoren wat spelregels door te nemen met elkaar. Zo weet je als ouders zeker dat het zakgeld niet op gaat aan onnozele dingen en dan weet het kind ook waar hij of zij aan toe is. Hieronder staan een paar van die spelregels op een rij:

 • De hoogte van het zakgeld en kleedgeld is elke maand hetzelfde
 • Een jaartje ouder betekent meer zakgeld
 • Geef het zakgeld op een vast tijdstip, een afgesproken dag in de week/maand
 • Wat mag je kopen van het zakgeld?
 • Wat mag je niet kopen van het zakgeld? Gebruik het zakgeld ook nooit als straf of beloning! Als je zelf een keer wat minder presteert op je werk, krijg je ook niet minder salaris! 

Hoeveel zakgeld “moet” ik aan mijn kind(eren) geven?
Uit onderzoekt blijkt dat kinderen gemiddeld rond de € 26,- per maand aan zakgeld krijgen. In het overzicht hieronder staat per leeftijd wat kinderen in Nederland gemiddeld aan zakgeld krijgen. Dit overzicht kan je gebruiken als richtlijn, maar dat hoeft natuurlijk niet. Het mag altijd iets meer of minder zijn, net wat uitkomt.

Leeftijd Zakgeldbedrag (per week)
5 jaar €0,50
6 jaar €1,- tot €2,-
7 jaar €1,- tot €2,-
8 jaar €1,20- tot €2,-
9 jaar €1,20- tot €2,-
10 jaar €1,70- tot €2,-
11 jaar €2,- tot €2,50
12 jaar €3,- tot €4,60
13 jaar €3,50 tot €4,60
14 jaar €4,60 tot €4,95
15 jaar €4,95 tot €5,75
16 jaar €4,85 tot €5,95
17 jaar €5,- tot €6,90
18 jaar €5,95 tot €9,25

Bron: http://hoeveelzakgeld.nl/

Het bedrag wat je aan zakgeld aan je kind geeft hangt ook af, van wat je kind ervan moet betalen. Een paar euro’s per week is voldoende, als er speelgoed en/of snoepgoed van gekocht mag worden. Maar moeten er ook andere dingen van betaald worden zoals een mobiel abonnement, cadeautjes en kleding, dan is een hoger bedrag wel nodig.

Hoeveel zakgeld je geeft en waar het voor gebruikt moet gaan worden kan je ook koppelen aan een leeftijd. Het onderscheid maken in leeftijd kan er als volgt uit zien:

 • 6 tot 8 jaar: cadeautjes voor familie, snoep, speelgoed en sparen
 • 9 tot 12 jaar: een abonnement, cadeautjes, snoep, sparen en leuke dingen doen met vriendjes en vriendinnetjes
 • 12+: cadeautjes, sparen en kleedgeld

  geld
  Hoeveel zakgeld geef jij aan je kind(eren)?
  Op welke leeftijd ben je daarmee begonnen?
  Wat mag er van gekocht worden?
  Wordt er gespaard?
  Moet het kind iets doen om geld te verdienen, kleine klusjes oid?

6 thoughts on “Hoeveel zakgeld geef jij aan je kind(eren)?

 1. Wij geven sinds kort aan onze zoon die in mei 4 wordt €0,50 in het weekend. Hij is al erg bezig met geld tellen en er iets voor te sparen / kopen

 2. 1,- voor onze oudste zoon van zes.
  De middelste van drie krijgt vaak 0,10 of 0,20 omdat hij ook wat in zijn spaarpot wil doen.
  Hij spaart voor skylanders, ook als hij iets voor zijn rapport, verjaardag oid krijgt, gaat het in de spaarpot.

 3. De kleine man (7) krijgt 1 euro per week, Zoonlief (11) krijgt 2 euro per week en Dochterlief (13) krijgt 4 euro per week. Ze geven het uit aan extra’s dus speelgoed of in het geval van de twee oudste uitjes (bios o.d). Kleding koop ik voor ze.

  Nu hebben we net een nieuwe afspraak gemaakt omdat de jongens graag een Wii U willen en Dochterlief schoenen die ik te duur vind dus ik heb met ze afgesproken dat als ze de helft sparen dat ik het bedrag verdubbel zodat ze het kunnen kopen. De jongens zijn er al bijna, omdat ze het met zijn 2en doen en eigenlijk vrij weinig uitgeven van hun spaargeld. Dochterlief is er nog lang niet omdat zij eigenlijk elke week haar spaargeld ook uitgeeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.