Vaak worden kinderen voor het slapengaan voorgelezen door hun ouders. Naast dat het gezellig is, is het ook een afsluiting van de dag. Oudere kinderen, die al zelf kunnen lezen, zouden meer gestimuleerd moeten worden om te gaan lezen voordat ze gaan slapen. Maar waarom is dat lezen nou eigenlijk zo goed?

Het is bewezen dat je van lezen makkelijker in slaap valt. Kies voor een gewoon boek, dus geen e-reader. Schermen zijn nou eenmaal niet zo’n heel erg goed idee als je in bed ligt. Zorg ervoor dat het kind niet een boek uitkiest dat te griezelig is, of waar hij/zij in gedachten de hele nacht mee bezig zou kunnen zijn. Kies voor een fijne lamp, die niet te fel is. Een leeslamp van Directlampen.nl zou bijvoorbeeld een goede keus zijn. Je hebt ze in allerlei verschillende soorten, maten en kleuren. Betrek het kind erbij als je er eentje gaat aanschaffen, het is natuurlijk wel zijn/haar kamer.

Door te lezen slaap je dieper, ook dit is door wetenschappers bewezen. Als je ‘s avonds in bed ligt, neem je vaak je dag eventjes in je hoofd door. Bij kinderen is dit natuurlijk hetzelfde. Ook zij hebben een hoop te verwerken en komen in aanraking met stress-situaties. Als je minimaal 6 minuten per dag intensief leest in een boek, vermindert stress al met twee-derde. Lezen zorgt ervoor dat je je gedachten kunt verzetten en dat je alles verder eventjes los kunt laten. Hierdoor ga je dieper (en beter slapen) en goed slapen helpt ook weer tegen stress. Win-win dus!

Als je leest voel je je ook minder alleen, er vanuit gaande dat het kind alleen op een kamer slaapt natuurlijk. Door het lezen van boeken vergroot je je inlevingsvermogen en word je eventjes deel van een andere wereld. Vaak kun je je tijdens het lezen identificeren met de personages uit het boek.

Leest jouw kind voor het slapengaan?

Afbeelding: Pixabay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.