Als je constateert dat je kind een leerachterstand heeft, is het belangrijkom zo snel mogelijk actie te ondernemen. Een leerachterstand kan namelijk een negatieve invloed hebben op het zelfvertrouwen en de motivatie van je kind. Daarnaast kan een leerachterstand ook leiden tot problemen op sociale en emotionele vlak. Gelukkig kun je er samen met je kind iets aan doen om de leerachterstand weg te werken. In dit artikel geven we je 7 stappen die je kunt nemen om de leerachterstand van jouw kind aan te pakken.

1. Maak een afspraak met de leerkracht

Als je vermoedt dat je kind een leerachterstand heeft, is het belangrijk om contact op te nemen met de leerkracht. Samen kunnen jullie bekijken waar de problemen liggen en welke stappen er genomen kunnen worden om de achterstand weg te werken. Wellicht kan eenmaal per week bijles Engels of bijles biologie al het verschil maken. Of misschien biedt men op school ook steunlessen aan van een vakdocent. Maak het in ieder geval bespreekbaar zodat jullie samen op zoek kunnen naar een goede oplossing.

2. Houd thuis een leerlogboek bij

Het kan helpen om thuis een leerlogboek bij te houden. Dit logboek geeft je inzicht in wat je kind thuis aan het leren is en waar er eventuele problemen liggen. Daarnaast kun je in het leerlogboek bijhouden wat je kind wel en niet snapt. Dit kan de leerkracht helpen om beter aan te sluiten bij de behoeftes van je kind.

3. Maak gebruik van extra hulp

Als je kind extra hulp nodig heeft, is er niets mis mee om gebruik te maken van externe hulp. Er zijn tegenwoordig allerlei instanties die gespecialiseerd zijn in het aanpakken van leerachterstanden. De hulp die je kind krijgt is altijd maatwerk, dus je weet zeker dat je kind de hulp krijgt die hij of zij nodig heeft.

4. Zorg voor een rustige studieomgeving

Een rustige studieomgeving is cruciaal als je kind een leerachterstand heeft. Zorg ervoor dat er thuis geen afleidingen zijn, zodat je kind zich optimaal kan concentreren. Ook is het belangrijk dat je kind genoeg tijd heeft om te leren. Dit betekent niet dat je kind uren achter elkaar moet leren, maar wel dat je ervoor moet zorgen dat er regelmatig tijd is voor studie.

5. Stimuleer een positieve studiehouding

Het is belangrijk dat je kind een positieve studiehouding ontwikkelt. Dit betekent dat je kind niet alleen moet leren om goede cijfers te halen, maar ook om kennis op te doen. Stimuleer je kind om vragen te stellen en om zich te verdiepen in de leerstof. Op deze manier zal je kind meer plezier beleven aan het leren en zal de leerachterstand sneller weggewerkt zijn.

6. Prijs succes

Als je kind hard werkt om de leerachterstand weg te werken, is het belangrijk dat je dit succes ook echt vieren. Dit kan door een cadeau te geven, maar je kunt ook een etentje of uitstapje organiseren. Het is belangrijk dat je kind weet dat je trots op hem of haar bent!

7. Wees geduldig

Het is belangrijk om geduldig te zijn als je kind een leerachterstand heeft. Het kan soms even duren voordat je ziet dat er vooruitgang wordt geboekt. Blijf je kind dan ook stimuleren en laat hem of haar weten dat je er altijd voor hem of haar bent. Op deze manier komt je kind zeker vooruit!

Beeld: shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.