Het is weer bijna zover: het nieuwe schooljaar gaat beginnen! En dat betekent dat het tijd is om je fiets weer in orde te maken. In dit artikel geven we je 10 tips voor het controleren van je fiets, zodat je zorgeloos en veilig naar school kan fietsen.

Controleer de banden

Het is belangrijk dat je de banden van je fiets controleert. Zorg ervoor dat de bandiet lek z dat ze de juiste spanning hebben. Als je banden te slap zijn, kan je fiets makkelijk wegglijden. Ook als je banden te hard zijn, is het niet prettig en veilig om mee te rijden.

Controleer de remmen

Goede remmen zijn essentieel om veilig te kunnen fietsen. Controleer of de remmen stevig aanvoelen en of de remblokken niet te slijtage aan het oog zijn. Als je twijfelt, is het verstandig om naar de fietsenmaker te gaan.

Ketting en tandwielen

Controleer of de ketting en tandwielen van je fiets niet te slijtage zijn. Als je fiets een versnelling heeft, controleer dan ook of deze goed werkt.

Stuur en pedalen

Zorg ervoor dat het stuur van je fiets stevig vastzit en dat de pedalen goed bevestigd zijn.

Lampen

Als je ‘s ochtends of ‘s avonds gaat fietsen, is het belangrijk dat je fiets goed verlicht is. Controleer of de lampen aan de voor- en achterkant van je fiets werken en of ze stevig vastzitten.

Reflectoren

Controleer of de reflectoren aan de voor- en achterkant van je fiets nog wel goed werken. Als je ‘s avonds of ‘s ochtends gaat fietsen, is het belangrijk dat je goed zichtbaar bent.

Zadel en stuur

Zorg ervoor dat het zadel en het stuur van je fiets op de juiste hoogte staan. Als het zadel of het stuur te hoog of te laag staat, is het niet prettig of veilig om mee te rijden.

Spaken

Controleer of de spaken van je wielen niet te strak of te los zitten. Als de spaken te strak zitten, kunnen ze breken en als ze te los zitten, kunnen ze losraken.

Naven

Controleer of de naven van je wielen niet te strak of te los zitten. Als de naven te strak zitten, kan de wiel as breken en als deze te los zitten dan kan het wiel losraken.

Algemene controle

Na het controleren van al deze onderdelen, is het belangrijk om je fiets nog even algemeen te controleren. Probeer of alles soepel werkt en of je fiets stevig aanvoelt. Als je twijfelt, is het verstandig om naar de fietsenmaker te gaan.

We hopen dat je met deze tips je fiets weer helemaal in orde hebt voor het nieuwe schooljaar! Veel plezier en veilige kilometers gewenst!

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.