Voordat ik jullie ga vertellen over de voordelen van huiswerkbegeleiding, moet me toch iets van het hart. In de afgelopen maanden ben ik van moeder (en taxichauffeur, administratief medewerker, wasvrouw, kok enzovoorts) ook nog eens gepromoveerd tot juf van groep 7. Niet letterlijk natuurlijk, maar door al het nakijkwerk, taalles geven aan de eettafel en bemoedigende woorden influisteren, ben ik me wel ervan bewust dat lesgeven niet een makkelijk iets is. Als ik één ding in ieder geval zeker weet, dan is het dat ik never never never voor de klas ga staan….not my cup of tea zeg maar. Dat hele huiswerkbegeleiding geven laat ik liever over aan de mensen die er wel verstand van hebben (en plezier beleven aan het (bij)les geven aan kinderen).

Wat ik zelf al merkte, is dat het steeds vaker vanuit school niet lukt om alle leerlingen dezelfde aandacht te geven. Ik twijfel zeker niet aan de betrokkenheid en kundigheid van de leerkrachten, maar ze krijgen nou eenmaal weinig tijd om één-op-één lessen aan te bieden aan kinderen die moeite hebben met bepaalde vakken. Zo maakte onze oudste vorig jaar een flinke duik naar beneden met zijn rekenen. Volgens de leerkrachten in groep 6, was dit eigenlijk bij de meeste leerlingen het geval. In groep 7 kon hij dan ook aanspraak maken op bijles hiervoor en dan toevallig van zijn eigen meester.

Helaas blijkt in de praktijk dat dit aanbod toch echt minimaal is. Er is nou eenmaal te weinig tijd en ruimte hiervoor. Jammer, want het kunnen rekenen is tegenwoordig toch wel noodzakelijk binnen de meeste beroepsgroepen. Zeker tijdens de thuisles-periode is gebleken dat er hier en daar met rekenen toch nog steeds een kinkje in de kabel zit. En dan in alle eerlijkheid…..ik ben dus echt géén kei in rekenen, dus hem helpen is voor mij net zo lastig als dat het rekenen voor hem an sich al is. Het krijgen van huiswerkbegeleiding zou een hele goede optie voor hem zijn en we overwegen ook zeker om hem hiervoor in te schrijven, als hij in groep 8 zit.

Op de middelbare school is huiswerkbegeleiding en/of examentraining al jaren de normaalste zaak van de wereld. En gelukkig begint het inmiddels ook terrein te winnen binnen het basisonderwijs. Het doel is om kinderen zoveel mogelijk te helpen en dingen bij te spijkeren, zodat er geen (verdere) achterstanden ontstaan. Waarschijnlijk blijkt dat er, als we eenmaal (hopelijk heel snel) uit de coronacrisis zijn, een behoorlijke groep kinderen is die toch een hoop achterstanden moeten inhalen. Met de juiste begeleiding komen ook zij er zo snel mogelijk weer bovenop en kunnen ze weer met, soms wat kleine sprongetjes, vooruit. Wij hebben ons oog overigens zelf laten vallen op de huiswerkbegeleiding van Lyceo.

Voordelen huiswerkbegeleiding Lyceo

 • Geen conflicten thuis
  Er zullen thuis geen conflicten ontstaan tussen ouder(s) en kind(eren). Dit is omdat de huiswerkbegeleiding en examentraining op een andere locatie wordt gegeven dan thuis. De lessen worden aangeboden in kleine groepen onder leiding van een ervaren begeleider (met engelengeduld natuurlijk).
 • Beschikbaar in verschillende steden
  De huiswerkbegeleiding is beschikbaar in verschillende steden door heel Nederland.
 • Online bijles ook mogelijk
  Toch gehecht aan het werken in de eigen omgeving? Er zijn ook online mogelijkheden via Skype. Bijlessen kunnen het kind helpen om de lesstof beter te begrijpen en te verwerken. Ook kunnen ze vragen stellen aan de begeleider als iets niet wordt begrepen.
 • Individueel plan van aanpak
  Iedere leerling krijgt een individueel plan van aanpak. Hoeveel uur je begeleiding krijgt en op welke dagen dit is verschilt echt van persoon tot persoon. Het kind leert en werkt uit/in de eigen boeken.
 • Ontwikkelingsplan
  Aan de hand van een intakegesprek met ouders/verzorgers en kind, wordt er een persoonlijk ontwikkelingsplan gemaakt, dat de doelstellingen en wensen van de leerling bevat. Hiervoor wordt een (gratis) studievaardigheden- en motivatietest gemaakt. De resultaten hiervan dienen als startpunt voor de inhoudelijke begeleiding. Met behulp van de Lyceo Leren Leren©-methode gaat het kind aan de slag met het aanleren en verbeteren van studievaardigheden. Het vergroten van de motivatie en het zelfvertrouwen staat hierbij ook centraal. Via het eigen systeem kunnen de vorderingen met huiswerkbegeleiding worden bekeken door zowel leerling als ouders.  De bewezen effectieve methode die men gebruikt is ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Tilburg.
 • Alles op tijd af
  Omdat er wordt gewerkt met een planning en er dus vaste dagen per week huiswerkbegeleiding aangeboden wordt, heeft het kind dus altijd alles op tijd af. Dit zorgt voor minder stress en buiten deze uren om voor meer tijd om leuke dingen te doen.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.