Sinds een aantal weken zie je ze ook in Nederland steeds vaker voorbij komen: de mondkapjes. Vanaf 1 juni 2020 zijn de mondmaskers verplicht in het Openbaar Vervoer. En ook op straat dragen steeds mensen bescherming voor neus en mond. Maar wat zijn nu precies de regels? En zijn er ook leuke en hippe mondkapjes in plaats van die saaie blauwe wegwerpmaskers? Mondkapjes-expert Hans vertelt je er alles over in deze blog. 

Vanaf 1 juni 2020 verplicht een mondkapje in het OV

Vanaf 1 juni 2020 moeten alle reizigers vanaf 13 jaar verplicht een mondkapje dragen in trein, bus, metro, tram en pont. Wie zonder bescherming met het OV reist riskeert een boete van liefst €95,00. Op straat, in de winkel of in andere openbare ruimtes is een mondmasker niet verplicht, maar het is ook niet verboden.

Wat voor mondkapje moet ik dan precies op?

Voor in de trein of in andere openbare ruimtes dien je een niet-medisch mondkapje te gebruiken. Dit is een mondmasker dat niet in de zorg wordt gebruikt, en dus ook niet voldoet aan allerlei strenge richtlijnen. Een niet-medisch mondkapje beschermt jou als drager niet tegen het virus maar het verkleint wel de kans dat jij anderen besmet. Zo’n niet-medisch mondkapje draag je dus vooral voor de veiligheid van anderen.

De overheid schrijft niet-medische mondkapjes voor zodat er voldoende medische maskers beschikbaar blijven voor de zorg. 

Verschillende soorten mondkapjes

Als je op zoek bent naar een niet-medisch mondkapje dat geschikt is voor gebruik in de trein of bus dan heb je verschillende opties. Hieronder bespreken we in het kort de mogelijkheden, de kosten en de voor- en nadelen. 

Wegwerpmaskers (vanaf €0,30 per stuk)

Allereerst hebben we de wegwerpmaskers. Dit zijn de welbekende blauwe maskers die een beetje doen denken aan de mondkapjes die je in het ziekenhuis wel eens ziet. Meestal hebben ze een drielaagse bescherming. Je kunt ze ongeveer 3 uur gebruiken. Na gebruik moet je ze gelijk weggooien. Wegwerpmaskers koop je vaak in een doos van 50 of 100 stuks. Omgerekend kosten ze ongeveer €0,30 – €0,50 per stuk. 

Herbruikbare maskers (vanaf €5,00 per stuk)

Vind je de wegwerpmaskers er maar saai uitzien en niet zo duurzaam? Gelukkig is er ook een ruim aanbod met herbruikbare mondkapjes die je uit kunt wassen en opnieuw kunt dragen. Deze maskers worden vaak gemaakt van katoen en zijn er in de meest opvallende kleuren en designs. Het mondkapje lijkt op zo steeds meer een fashion item te worden. En eerlijk is eerlijk: deze herbruikbare maskers zien er ook een stuk vrolijker uit dan de stanaard wegwerpmaskers. Het voordeel is bovendien dat je ‘m op 60 graden kunt wassen en opnieuw kunt dragen.

Zelf je mondkapje maken

Je kunt ook vrij eenvoudig je eigen mondkapje maken. Lekker goedkoop, en je hebt ook nog eens een uniek masker dat niemand anders heeft. De overheid adviseert om gebruik te maken van katoen. Bijvoorbeeld van een t-shirt of kussensloop. Zorg ervoor dat je niet een te dikke stof gebruikt zodat je nog wel goed kunt ademen. Het is verder belangrijk dat het masker goed aansluit op je neus en mond. Hier vind je handige instructies om verantwoord je eigen masker te maken. 

Hippe mondkapjes voor het hele gezin

Reis je regelmatig (met je gezin) met het OV? Dan ben je misschien benieuwd waar je nu leuke en hippe mondkapjes kunt kopen. Wij hebben hieronder een aantal trendy merken voor je uitgezocht. 

  • Leuke en betaalbare mondkapjes gemaakt van microvezel voor kinderen en volwassenen bij Beeren-ondergoed.shop
  • Naturebabies.nl verkoopt leuke familiesets met een grappige en hippe maskers voor het hele gezin. Ideaal voor families: je ontvangt een set met 5 verschillende maten. 
  • ModeMasker maakt leuke mondkapjes met een mooi design voor het hele gezin. Deze zijn wel iets duurder, maar er zitten hele leuke prints tussen.
  • Mondkapmonkeys is ook een leuke aanbieder met comfortabele mondmaskers voor kinderen en volwassenen. Je vindt hier allerlei leuke prints die zeker in de smaak vallen bij kinderen. Je kunt er ook extra filters bij kopen.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

2 thoughts on “Hippe mondkapjes voor het hele gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.