Het einde van het schooljaar nadert en dat betekent dat er op een bepaald moment keuzes gemaakt moeten worden. Niet alleen na het eindexamen is kiezen noodzakelijk. Ook daarvoor is er al een belangrijke mijlpaal tijdens de middelbare school als je kroost een profiel moet kiezen. Sommige kinderen zijn er al heel vroeg achter dat ze dokter willen worden. Andere kinderen zijn al vanaf de peuterschool opperbest in creatieve opdrachtjes in elkaar knutselen. Wie weet is jouw puber er nog helemaal niet uit. Dat is ook helemaal niet erg! Hoe kan je ervoor zorgen dat jouw kind (voor nu) de beste keuze maakt?

Laat je kind het besluit nemen

Misschien had jij ooit de grootste dromen over de toekomst van je kind. Dat zijn echter jouw aspiraties en wie weet is je zoon of dochter veel meer geïnteresseerd in een ander vakgebied. Bespreek in ieder geval alle opties die er zijn en heb het er veelvuldig over. Stel vragen en kom er zo achter waar de voorkeuren van je kind liggen (als je dat nog niet wist). Op het internet zijn ook genoeg profielkeuzetesten te vinden. Zo krijg je wat meer inzicht in de interesses van je kroost.

Goed kunnen en leuk vinden

Er is een verschil tussen waar een kind goed in is en wat het leuk vindt. Dat je zoon goed is in exacte vakken maar helemaal happy uit de tekenles komt is een teken aan de wand. Stimuleer je kinderen in het maken van de keuze die hen gelukkig maakt. Laat ze zich daarbij niet druk maken over de toekomst. Een profielkeuze betekent bij lange na niet dat alles definitief vastligt.

Ondanks een profielkeuze is er genoeg keuzevrijheid

Het kiezen voor bijvoorbeeld Cultuur & Maatschappij binnen de VWO profielen of HAVO profielen sluit het volgen van exacte vakken niet uit. In het vrije deel kan er altijd nog voor een verdieping in bijvoorbeeld wiskunde B gekozen worden. Zo ligt de basis bij taal, creativiteit en geschiedenis maar kan er ook voor een aantal totaal andere gebieden worden gekozen. Dat zou eventueel een zekerheid op het uiteindelijke eindexamen kunnen zijn als je zoon of dochter goed in exacte vakken is. Andersom geldt hetzelfde. Is je zoon of dochter verzot op exacte vakken en wordt er voor Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek gekozen? Dan kan er in het vrije deel altijd nog voor bijvoorbeeld economie worden gekozen. Zo is er meer keuzemogelijkheid voor een vervolgopleiding na de middelbare school. Bovendien krijgt je kroost een brede algemene ontwikkeling mee.

Er is een leven na de middelbare school

Voorop gesteld is er eigenlijk niet zoiets als een beste keuze wat betreft een richting. Het belangrijkste is dat jouw puber er op dit moment een plezierige en succesvolle resterende middelbare schooltijd mee beleeft. Helemaal de richting waar jouw kind ooit op gaat ligt zeker niet vast. Hoe vaak hoor je niet dat iemand steengoed was in natuurkunde maar toch voor een economische studie of praktijkrichting heeft gekozen? Met bijscholing of een tussenjaar kan er altijd nog bijgeschaafd worden aan een bepaalde richting. En zelfs daarmee ligt de toekomst nog niet vast. Hoeveel mensen ken jij om je heen die meerdere studies na de middelbare school volgden voordat ze op hun plek waren? Kortom: maak je niet druk over een profielkeuze en laat je zoon of dochter er vrij in om te kiezen. Er zijn immers legio opties, zowel nu als in de toekomst!

Beeld: Beautiful student writing lecture on the background of her classmates from Shutterstock/legenda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.