Ouderen gaan tegenwoordig een stuk vaker met de tijd mee. Dit houdt in dat ze ook graag gebruik maken van alle elektronica die er tegenwoordig is. Fabrikanten denken ook aan ouderen en hiervoor is er een speciale seniorentelefoon op de markt verschenen. De telefoon heeft een gebruiksgemak zonder uitgebreide gebruiksaanwijzing. De drukknoppen bevatten cijfers die iets groter zijn dan gemiddeld en het geluidsvolume kan gemakkelijk worden ingesteld. Vaak zit er ook een SOS knop op om direct te worden doorverbonden met kinderen, buren of bijvoorbeeld de thuiszorg. Het is niet de bedoeling om onder de SOS knop nummer 112 te zetten. Het alarmnummer is er alleen voor spoedeisende situaties!

De huistelefoon is een vaste lijn, welke men niet mee op stap kan nemen.  Wanneer ouderen de deur uitgaan is een gsm uiteraard handig en veiliger. Toch komt het vaak voor dat je ouderen niet heel erg blij maakt met een gsm. Vaak vinden ze het lastig om deze te bedienen, vanwege de vele menu’s en opties. Gelukkig is er ook een senioren gsm die het allemaal een stukje makkelijker maakt. De telefoon is handig in gebruik en zorgt er dus voor dat de oudere ook buiten de deur bereikbaar is. Vaak zitten er ook extra’s op zoals bijvoorbeeld een zaklamp, een camera en de mogelijkheid om radio te luisteren. Al met al is het voor familie erg prettig dat hun geliefde de mogelijkheid heeft om contact te leggen als hij/zij buiten de deur is.

Hoewel mijn eigen vader bijna 90 jaar is, maakt hij wel gebruik van een tablet en een “gewone” smartphone. Hij weet heel goed hoe het allemaal werkt, maar dit is lang niet voor alle ouderen het geval. Vraag zeker aan degene waar het om gaat wat hij/zij zelf zou willen. Misschien is een gsm wel helemaal geen optie voor deze persoon. Het heeft dan geen zin om door te drammen erover, want dat wordt uiteindelijk het apparaat alsnog niet gebruikt.

Handig om te weten: er zijn enkele telefoons met een fototoets. Je kunt hieronder de telefoonnummers van de meest gebelde personen invoeren. Éen druk op de knop en je heb meteen degene aan de lijn die je moet hebben. Verder is er vaak de optie dat de namen van belangrijke personen op het toestel kunnen worden geschreven (als het om een huistelefoon gaat) of dat het menu zo makkelijk is dat het telefoonboek zo te vinden is. Oefen altijd eventjes eerst met de oudere en doe dit geduldig. Het is niet voor iedereen even makkelijk om iets nieuws te leren.

Beeld: Smiling senior man text messaging through mobile phone from Shutterstock/Tyler Olson

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.