kind zelfstandig op laten staan in de ochtend

Wanneer je kind zelfstandig op kan staan in de ochtend, betekent dat niet alleen voor jou als ouder dat je ’s ochtends minder hoeft te rennen. Het geeft je kind ook een gevoel van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Natuurlijk is het niet altijd makkelijk en zal het wat oefening vragen, maar het is zeker de moeite waard. In dit artikel geven we je 10 tips die je kunnen helpen je kind zelfstandig op te laten staan in de ochtend.

Stel een duidelijke ochtendroutine op

Het is belangrijk dat je kind weet wat er ’s ochtends moet gebeuren zodra hij of zij uit bed komt. Hang de ochtendroutine op een plek waar je kind die kan zien, bijvoorbeeld op de koelkastdeur of aan de muur naast het bed.

Zorg ervoor dat alles wat je kind ’s ochtends nodig heeft, binnen handbereik ligt

Leg de kleren die je kind ’s ochtends aan moet, klaar op een stoel of op het bed. Zorg ervoor dat schoenen en sokken bij elkaar liggen. Als je kind iets niet kan vinden, is het makkelijker om het meteen te laten weten in plaats van dat het gaat zoeken.

Maak een lijstje met dingen die je kind moet doen voordat hij of zij naar school gaat

Als je kind alles op een lijstje kan afvinken, is het makkelijker om te zien wat er nog moet gebeuren. Je kunt het lijstje bijvoorbeeld op de spiegel of aan de muur naast het bed hangen.

Zet een wekker zodat je kind weet wanneer het tijd is om op te staan

Zet de wekker op een plek waar je kind hem kan horen, bijvoorbeeld op het nachtkastje. Als je kind moeite heeft om wakker te worden, kun je de wekker een paar minuten eerder zetten.

Laat je kind ’s ochtends een keuze maken over wat hij of zij aan gaat doen

Geef je kind twee of drie opties voor wat hij of zij ’s ochtends voor kleding aan gaat doen. Bijvoorbeeld: “Wil je je blauwe of je rode trui aan doen?” Dit geeft je kind een gevoel van controle en zelfstandigheid.

Stimuleer je kind om zelfstandig te eten

Als je kind weet dat hij of zij zelf moet ontbijten voordat hij of zij naar school gaat, is het makkelijker om zelfstandig te eten. Zet het ontbijt klaar op tafel voordat je kind opstaat, zodat het meteen kan beginnen met eten.

Laat je kind zelfstandig de schooltas inpakken

Als je kind zelf de schooltas inpakt, weet hij of zij precies wat erin zit. Dit voorkomt dat je kind iets vergeet mee te nemen naar school. Zorg dat de lunch al klaar staat, of maak deze samen. Zet vervolgens de schooltas klaar bij de deur, zodat je kind hier niet naar hoeft te zoeken.

Geef je kind een tijd om naar school te gaan

Als je kind weet hoeveel tijd hij of zij heeft om naar school te lopen of om de bus te halen, is het makkelijker om op tijd weg te gaan (dit geldt ook als jij hem/haar nog naar school brengt). Geef je kind 5 of 10 minuten om alles in de schooltas te stoppen en de deur uit te gaan.

Licht je kind ’s ochtends in over wat er die dag gaat gebeuren

Als je kind weet wat er die dag gaat gebeuren, is het makkelijker om zich hierop voor te bereiden. Je kunt het dit ook de avond van tevoren doen tijdens het avondeten.

Prijs je kind ’s ochtends als hij of zij alles goed heeft gedaan

Laat je kind weten dat je trots op hem of haar bent. Op deze manier is het vaak een stuk gemakkelijker om de ochtendroutine vol te houden.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.