Wanneer je een gezin hebt, is het belangrijk om een goede planning te maken. Dit voorkomt niet alleen stress, maar zorgt er ook voor dat je optimaal gebruik kunt maken van je tijd. In dit artikel geven we je tips voor het maken van een gezinsplanning.

Zorg ervoor dat je weet wanneer iedereen vrij is

Als je een gezin hebt, is het belangrijk dat je weet wanneer iedereen vrij is. Dit zorgt ervoor dat je beter kunt plannen en ervoor kunt zorgen dat er altijd iemand thuis is als er iets gebeurt. Ook is het voor kinderen altijd erg belangrijk om te weten wanneer het vakantie is. Schrijf dit dan ook op de planner en maak daarnaast ook een aftelkalender met ze zodat ze weten wanneer de eerstvolgende vakantie begint.

Maak een lijst met alle activiteiten die je wilt doen

Wanneer je een lijst maakt met alle activiteiten die je wilt doen, is het makkelijker om te bepalen wanneer je tijd hebt. Je kunt ook beter bepalen wanneer je iets wilt doen en wanneer je iets niet wilt doen.

Zorg ervoor dat je realistisch bent

Je kunt niet alles doen en je moet ook niet alles willen doen. Probeer realistisch te zijn over wat je kunt doen en maak daar je planning op.

Wees flexibel

Soms kunnen dingen veranderen en je moet dan ook je planning aanpassen. Wees niet te streng voor jezelf en probeer wat ruimte in je planning te houden voor onvoorziene omstandigheden.

Vraag hulp

Je kunt niet alles alleen doen en het is ook realistisch om dat te verwachten. Vraag aan je partner, familie of vrienden om je te helpen met het maken van je gezinsplanning.

Maak gebruik van hulpmiddelen

Er zijn tegenwoordig veel hulpmiddelen beschikbaar om je te helpen met het maken van je gezinsplanning. Er zijn apps, programma’s en websites die je kunnen helpen bij het maken van je gezinsplanning. Daarnaast is de oude vertrouwde papieren planner ook nog steeds voor veel mensen een hele goede optie.

Wij gebruiken De enige Echte Super Family Planner 2023 om alles goed op een rijtje te zetten. Deze planner is al meer dan 15 jaar een rots in de branding voor drukke gezinnen. Prachtig vormgegeven, overzichtelijk per maand met ruimte voor alle afspraken van het hele gezin. De auteurs verzamelden ook dit jaar voor de versie van 2023 weer de beste tips van ouders: over thuiswerken, slechte eters, opruimen, vakantiespelletjes, het jaarlijkse kerstdiner en iedereen op tijd de deur uit. Begin het nieuwe (school)jaar goed met plannen en plakken. Met de meer dan 1250 stickers achterin kunnen zelfs jonge kinderen aan de slag. Plak de stickers voor verjaardagen, sportwedstrijden, gesprek op school, muziekles, de kapper. In totaal zijn er meer dan 60 verschillende stickers. Een aanwinst voor (drukke) gezinnen dus!

Wees creatief

Soms moet je out-of-the-box denken om dingen voor elkaar te krijgen. Wees niet bang om iets anders te proberen en denk creatief na over hoe je dingen kunt doen.

Wees georganiseerd

Je moet weten waar je dingen vindt en je moet alles op de juiste plek hebben. Als je niet georganiseerd bent, kan dit leiden tot stress en chaos in je gezin.

Wees voorbereid

Soms kunnen er onvoorziene omstandigheden ontstaan en je moet dan weten wat je moet doen. Zorg ervoor dat je altijd een plan B hebt en wees voorbereid op het onverwachte.

Haal alles uit je dag

Probeer iedere dag een beetje tijd voor jezelf te maken en maak gebruik van elk moment. Je tijd is kostbaar en je moet er het beste van maken.

Zorg ervoor dat je gezin meedoet

Laat iedereen zijn of haar stem horen en maak gebruik van ieders kwaliteiten. Wanneer iedereen meedoet, is het makkelijker om een goede planning te maken. Laat ook de kinderen bijvoorbeeld eens meedenken over wat er ‘s avonds gegeten wordt.

Maak tijd voor ontspanning

Je kunt niet altijd werken en je moet ook tijd hebben om te ontspannen. Zorg ervoor dat je elke dag een beetje tijd vrij maakt om te ontspannen en even de boel de boel te kunnen laten.

Zorg ervoor dat je genoeg rust krijgt

Je kunt niet altijd werken en je moet ook tijd hebben om te rusten. Zorg ervoor dat je elke dag een beetje tijd vrij maakt om te rusten en probeer elke dag een uur voor jezelf te nemen. Lees op dat moment een boek, of doe een powernap zodat je er weer tegenaan kunt.

Maak gebruik van je vrije tijd

Probeer elke dag een paar uur vrij te maken en maak gebruik van die tijd. Je kunt die tijd gebruiken om te ontspannen, te sporten of gewoon leuke dingen te doen.

Maak tijd voor je gezin

Zorg ervoor dat je tijd maakt voor je gezin en probeer iedereen gelukkig te maken. Wanneer iedereen gelukkig is, is het makkelijker een goede planning te maken en deze ook te blijven volgen.

65 gedachten over “15 tips voor het maken van een goede gezinsplanning

 1. Ik heb DE manier nog niet gevonden, met als gevolg een ongeorganiseerde geitenbende hier in huis… Dat moet echt anders! Deze Family planner zou een ware uitkomst zijn, zodat wij weer kunnen functioneren als een happy family!

 2. We doen dat nu met de gedeelde Google agenda, daar staan we regelmatig voor verassingen, dit lijkt me een beter systeem voor ons met wisselende werktijden en co ouderschap gezin.

 3. Agendastress is wat er in me opkomt als ik denk aan onze planning (of misschien wel het ontbreken hiervan). Als dit de tool is die me gaat helpen om ons goed draaiende te krijgen, dan ga ik heel hard duimen om deze Super Family Planner te winnen. Hij ziet er in ieder geval al leuk en aansprekend uit!

 4. Ik gebruik nu mijn telefoon maar het lijkt me superhandig als de tieners zelf hun afspraken in kunnen zien en ze er zelf in kunnen zetten. Een mooie plek voor alle gezinsafspraken!

 5. Lijkt me erg handig. Alle afspraken van iedereen overzichtelijk naast elkaar. Zo wordt er vast niet zo snel meer een dubbele afspraak gemaakt. Deze chaoot kan soms wel wat hulp gebruiken bij het plannen.

 6. O wauw . Naast dat hij heel mooi is lijkt hij me ook heel handig. We hebben nu al jaren zo’n familie planner met een apart vakje voor ieder gezinslid maar dat oogt vaak toch rommelig. Deze lijkt me veel overzichtelijker

 7. Al een paar jaar maken wij (gezin met pubers) gebruik van een family planner, en ik wil niet meer zonder! Als iedereen z’n eigen bezigheden heeft, verlies ik al heel snel het overzicht, dus dan is zo’n hulpmiddel echt noodzakelijk.
  Deze Super Family Planner ken ik nog niet, maar ik zou ‘m graag uitproberen!

 8. Handig, heb ik altijd een stok achter de hand en het is misschien dan ook leuk om samen met mijn familie de planner in de gaten te houden.

 9. Ja geweldig en een toffe uitkomst voor ons gezin van 5 en 2 viervoeters. Wij zijn dus een SUPER familie! School, tandarts, dierenpension, bso, kdv, personeelsuitje, eerder vrij, schoolreisje, dokter… zal ik nog even doorgaan 😉

 10. Wat een onwijs toffe prijs. Ik zou De enige Echte Super Family Planner 2023 super graag winnen om bovenstaande tips optimaal te kunnen gebruiken, de chaos in mijn hoofd zou er door weg gaan en er zou zoveel meer rust in huis zijn. Fingers crossed.

 11. Handig zo’n familieplanner. En niet alleen voor mij, maar dat de rest vh gezin ook rekening kan houden met elkaars planning. Ligt die verantwoordelijkheid niet alleen maar bij mij 🙂 Welkom cadeautje

 12. heeeeel handig zo’n familie planner, met een gezin met 3 kids, 2 banen en een hond. zelf onthouden gaat echt niet lukken…..

 13. Superhandig voor mij en mijn gezin. Mijn man werkt in ploegen, ik werk ook dus we proberen alles met teee kinderen en ook hun activiteiten gepland te krijgen. Deze family planner zou echt een geweldig hulpmiddel zijn. Ik doe graag mee.

 14. Wie zou ook alweer de oudste van de voetbal halen? De tandarts belt waarom we niet op de afspraak waren vanmorgen. Waar is de jongste ook alweer…oh ja die ging een proefles gitaar doen en reed mee met een vriendinnetje. Oef, staan mijn ouders ineens voor de deur, we hadden afgesproken dat ze bij ons kwamen eten. Nee, een planner zou bij ons geen overbodige luxe zijn!

 15. Met deze Super familieplanner maak ik mijn dochter erg blij. Zij heeft 3 kinderen en het is een druk gezin.
  Zij kan deze planner goed gebruiken.

 16. Ik loot graag mee voor deze handige familie planner! Nu loopt alles nog regelmatig in de soep maar ik hoop straks met deze planner niet meer!

 17. Moederschap, partner/vriendin/dochter/ kleindochter zijn, werk, studeren, sporten, vrijwilligerswerk en ook nog het huishouden. Ik prop her allemaal in 1 week dus alles wat mij erbij helpt om dit zo goed mogelijk te plannen is zeer welkom.

 18. super handig! nu ik volgende week weer ga werken na mijn zwangerschapsverlof! kan paps mooi er op kijken wanneer de meiden naar de opvang gaan, en de oma’s gaan oppassen. ook voor mama handig, werkend in loondienst en eigen bedrijfje weer opstartende

 19. Nu de dochters beide op het middelbaar zitten, lid zijn van verschillende groepen en sportclubs en ook nog een rijk sociaal leven hebben waardoor ik soms niet meer weet waar ze uithangen ;), lijkt me dit een ideale oplossing!

 20. Leuke actie! Ik doe niet mee voor mezelf, ik ben maar alleen met mijn kat. Maar voor mijn zus. Zij heeft een gezin van 5 (3 kids). Dus ik doe heel graag mee voor haar. Dan kan ze alles goed bij houden.

 21. De vakantie is duidelijk weer voorbij! al die sporten, allemaal weer andere tijden, een man die steeds naar het buitenland moet enz…plannen is een soort hogere wiskunde!

 22. Ik doe mee voor mijn nicht. Zij kan met haar 3 kids wel wat hulp gebruiken met een goede planning. En met deze gezinsplanner is dat nog op een leuke manier ook!

 23. Het lijkt mij geweldig om deze agenda te winnen. Het kan z’n chaos bij ons in huis zijn dat ik het gevoel heb alles te moeten doen

 24. Deze familieplanner is echt geweldig en heel handig. Wij gebruiken hem nu een aantal jaar en hij heeft een mooi, in het zicht hangend plekje in de keuken. Meestal koop ik de nieuwe versie eind augustus als het schooljaar begint want dan kan ik gelijk alles omtrent school en voetbal alvast in het nieuwe jaar doorplannen. Nu staat alles nog even op een briefje wat vanaf januari al is ingepland. Mijn jongens van 8 en de oudste wordt 7 september 10 jaar vinden hem heel fijn in gebruik. Ze plakken zelf de stickers maar ook kijken ze naar de trainingstijden of wanneer ze andere afspraken hebben. Hij is overzichtelijk en gewoon ook heel erg leuk.

 25. Als moeder van een tweeling is het soms een hele kunst om alle afspraken in de gaten te houden dus vandaar dat ik graag kans maak 😀

 26. Wat leuk! Heel graag omdat ik en mijn zoontje klaar voor het nieuwe jaar willen zijn en we nieuwe plannen hebben die we daar mooi kunnen in verwerken wat een mooi enig ontwerp om vrolijk van te worden, wij doen heel graag mee lieve groeten!

 27. Lijkt me super handig. Mijn man vraagt altijd wat/wanneer we iets hebben? Wie van de jongens wat/waar heeft. 🫣 Deze agenda zou erg handig voor ons zijn. 🍀

 28. Met deze planner zal mijn weekplanning goed geordend zijn. Ik duim dat ik deze gezinsplanner zal winnen om rust en orde in mijn weekplanning te kunnen krijgen.

 29. Om orde te scheppen in de regelmatige chaos, het aantal keren dat ik mij, op hetzelfde tijdstip, op 2 of zelfs 3 plaatsen zou moeten bevinden kan ik mij niet meer bijhouden. Met zo’n leuke family planner zouden veel kopzorgen en problemen vermeden worden

 30. In ons samengestelde gezin is het een wirwar van sport, vriendjes en vriendinnetjes, etentjes, etc. Heel gezellig, maar vaak ook erg chaotisch. Deze te gekke familieplanner gaat het een stuk gestructureerder maken voor ons. 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.