De zomer is de perfecte tijd om je buren bijeen te roepen voor een klassieke barbecue. Maar voor een geslaagde barbecue is meer nodig dan alleen wat spareribs kopen en hamburgers grillen. Met een beetje planning en inspanning kun je een buurt barbecue organiseren die iedereen zich zal herinneren.

Tips voor het organiseren van een buurt barbecue 

Als je een buurt barbecue wilt organiseren dan is er een hoop om over na te denken. Het is namelijk niet alleen het vlees kopen (wij doen dit vaak zelf bij een online slagerij omdat het dan wordt bezorgd), maar ook nadenken over waar je alles precies gaat organiseren en wanneer. We vertellen je hieronder meer. 

Kies de juiste locatie

De eerste stap naar het organiseren van een geslaagde barbecue is het kiezen van de juiste locatie. Je zult een plek willen vinden die groot genoeg is voor al je gasten en gemakkelijk toegang biedt tot een waterbron en stopcontacten. Als je een achtertuin hebt, is dat de perfecte plek. Maar zo niet, dan voldoet elke open groene plek in je buurt. 

Maak een gastenlijst

Als je een locatie gekozen hebt, is het tijd om je gastenlijst te gaan samenstellen. Nodig iedereen in je directe omgeving uit, en ook vrienden of familieleden die in de buurt wonen. Als je jonge kinderen hebt, nodig dan zeker ook hun vrienden en hun familie uit. 

Kies een datum en tijd

Barbecues worden meestal in het weekend gehouden, dus kies een datum die voor de meeste van je gasten werkt. Zaterdagmiddag of begin van de avond is meestal het beste. En zorg ervoor dat je minstens een paar weken van tevoren uitnodigingen of save-the-dates verstuurt, zodat iedereen zijn agenda kan vrijmaken. 

Bereid je grill voor

Als je een houtskoolgrill gebruikt, moet je die een paar uur voor de barbecue begin voorbereiden. Volg de aanwijzingen op de zak met houtskool of zorg dat je een buurman (of buurvrouw) met verstand van zaken de barbecue laat aansteken. Als je een gasgrill gebruikt, zet je die gewoon op hoog vuur en laat je hem 15 minuten voorverwarmen. 

Maak een boodschappenlijstje

Nu is het tijd om aan eten te gaan denken. Behalve de hamburgers, hotdogs, en ander gegrild vlees, moet je ook een voorraad bijgerechten, drankjes, en dessert inslaan. Vraag je gasten om salades, chips, en andere snacks mee te brengen. En zorg ervoor dat je voldoende ijs bij de hand hebt voor de drankjes. 

Zet de perfecte picknick klaar

Geen barbecue is compleet zonder een picknick. Spreid een paar dekens of gazonstoelen uit, waarop je gasten kunnen ontspannen. En als je spelletjes hebt zoals frisbee of cornhole, is dit het moment om ze klaar te zetten. 

Begin met grillen

Als alles klaar staat, is het tijd om te gaan grillen. Gebruik je houtskool dan moet je deze gaan gebruiken wanneer de vlammen weg zijn en de meeste kooltjes gloeien, of wanneer de juiste temperatuur op de bbq thermometer behaald is.  Dit zorgt ervoor dat je eten niet verbrandt. Voor een gasgrill zet je de temperatuur gewoon op medium. 

Barbecue recepten 

Hieronder nog een paar simpele barbecue recepten: 

Gegrilde kippenborsten

Kruid kippenborsten met je favoriete BBQ rub. Grill op matig vuur ongeveer 10 minuten per kant, of tot ze helemaal gaar zijn. 

Gegrilde zalm

Kruid de zalmfilets met zout, peper en citroensap. Grill boven matig vuur ongeveer 8 minuten per kant, of tot ze helemaal gaar zijn. 

Gegrilde groenten

Kruid je favoriete groenten met olijfolie, zout en peper. Grill op middelhoog vuur ongeveer 10 minuten, of tot ze gaar zijn. 

Gegrild fruit

Kruid in plakjes gesneden fruit met suiker en kaneel. Grill op middelhoog vuur ongeveer 5 minuten, of tot ze zacht zijn. 

Beeld: Shutterstock 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.