Heb je altijd al je eigen bedrijf willen beginnen, maar wist je tot nu toe niet echt hoe je dat aan moest pakken? Ik zet hieronder de belangrijkste stappen op een rijtje. Met een goed plan en de juiste instelling kun je namelijk iets heel moois opbouwen! Begin klein en eindig (als dit is wat je wilt) met een mooi pand inclusief prachtige reclameborden (misschien wel langs de snelweg)….

Kamer van Koophandel

Zodra je weet wat je wilt gaan doen, verkopen of produceren, ga je het bedrijf inschrijven in de Kamer van Koophandel. Je moet dan o.a. opgeven welke rechtsvorm je gaat gebruiken. Wordt het een eenmanszaak, een stichting, een commanditaire vennootschap of toch iets anders? De inschrijving bij de Kamer van Koophandel in het handelsregister moet uiterlijk één week na de opstart geregeld zijn. Je kunt simpelweg online of telefonisch een afspraak maken. Deze afspraak zal je uiteindelijk vijftig euro kosten. Let wel: Dit bedrag is aftrekbaar van de winst die je zult maken.

Businessplan

Het is belangrijk dat je als beginnend bedrijf even nadenkt over wat je doelen zijn en hoe je deze wilt bereiken. Dit alles noteer je in een goed uitgewerkt businessplan. Het volgende kun je allemaal hierin benoemen en uitwerken: risico’s, potentiële klanten, benodigdheden, marktontwikkelingen enzovoorts. Wees ook zeker niet bang om te kijken naar de concurrentie, zodat je je plan hier een beetje op af kunt stemmen.

Rekeningen en verzekeringen

Een bedrijf hoort te beschikken over een zakelijke rekening. Op deze manier kun je je privé en zakelijke overschrijvingen gescheiden houden. Dit zal helpen bij het behouden van een duidelijk overzicht van inkomsten en uitgaven. Ga hiervoor gerust in gesprek met verschillende banken om het aanbod te vergelijken.Verdiep je daarnaast ook zeker in de verschillende verzekeringsmaatschappijen om zo de juiste verzekeringen af te sluiten. Wees je bewust van alle risico’s die het bedrijf en de werknemers lopen en dek je hier zo goed mogelijk voor in.

Voorschriften en vergunningen

Afhankelijk van de bezigheid van je bedrijf, zul je rekening moeten houden met voorschriften. Een discotheek mag bijvoorbeeld niet boven de 102 decibel geluid maken. Het is altijd nuttig om (indien van toepassing) even met de gemeente samen te gaan zitten, om je zaak even te bespreken, zodat je wettelijk de juiste beslissingen neemt. Vraag ook zeker de correcte vergunningen aan, als dit van toepassing is! Start je bijvoorbeeld met een eigen café? Vraag dan een vergunning aan voor de verkoop van alcohol. Ga je verbouwen? Ga dan na bij de gemeente of dit is toegestaan. Denk bij elke stap goed na of hier documenten voor nodig zijn en ‘doe niet zomaar eventjes wat’.

Klanten vinden

Een goede zichtbaarheid is erg belangrijk voor elk beginnend bedrijf. Echter is online reclame niet altijd de beste stap. Mond-tot-mondreclame werkt nog steeds het best en het is bewezen dat reclameborden op straat nog steeds het meest tot de verbeelding spreken. Reclame online biedt de beste manieren om je bedrijf goed in de picture te zetten. Een mooi reclamebord is zeker de investering waard, zeker als je deze op drukbezochte plaatsen zet.

Uitgelichte afbeelding: Business woman from Shutterstock/Asier Romero

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.