Meer dan de helft van de ouders betaalt de volledige kosten van kleding, schoenen, en de smartphone van hun kinderen tussen de 12 en 18 jaar. En dit aantal is gegroeid in vergelijking met een aantal jaar geleden. Waarom zijn we als ouders zijnde zo huiverig, als het gaat om financiën? Het is juist van groot belang dat we onze kinderen zo verantwoordelijk mogelijk opvoeden. Daar hoort ook het financiële stuk bij!

Uit een scholierenonderzoek van het Nibud blijkt, dat drie jaar geleden 54 procent van de ouders de kosten van de mobiele telefoon volledig op zich namen, nu is dat 61 procent. Kleding wordt door 56 procent van de ouders volledig betaald, dit was 48 procent. Hetzelfde geldt voor cadeaus: in 2013 betaalde 17 procent van de ouders alle kosten hiervoor, nu is dat 29 procent. Uit de cijfers blijkt dus, dat wij steeds meer van onze kinderen overnemen! Waarom? Het is zo ontzettend belangrijk dat “de volgende generatie” goed voor zichzelf kan zorgen, ook financieel. Het leren sparen bijvoorbeeld!

Gemiddeld 112 euro per maand voor scholier
Scholieren hebben gemiddeld 112 euro per maand te besteden. Het geld wordt vooral gebruikt voor snoep en snacks, cadeaus en uitgaan. Jongens kopen er ook graag games van en meisjes sieraden en make-up.

Naast geld van hun ouders, verdienen ze ook zelf met een bijbaan (hier ben ik overigens een groot voorstander van, zelf je geld verdienen). Van de scholieren krijgt 88 procent zakgeld, 38 procent kleedgeld en 47 procent heeft een bijbaantje.

Drie jaar geleden hadden ze iets meer te besteden, 118 euro, toen verdienden ze meer met baantjes. Een doorsnee 12-jarige scholier heeft maandelijks 22 euro te besteden. Een 18-jarige bijna 10x zoveel: 206 euro.

80 procent van de scholieren koopt online. De helft van de scholieren gebruikt zijn eigen iDEAL bij online aankopen en 30 procent die van hun ouders. 34 procent zegt dat zij nooit uitleg van hun ouders hebben gehad over hoe zij op een veilige manier gebruik kunnen maken van online bankieren. Dit laatste vind ik echt een kwalijke zaak, het is toch van belang dat je kinderen weten hoe ze op een veilige manier gebruik kunnen maken van het internet; al helemaal als het om geldzaken gaat. In de bibliotheek internetbankieren is nou eenmaal geen goed idee, maar als je dat niet weet, wie gaat je dan tegenhouden?

Smartphones, kleding en cadeaus
Ook blijkt uit het scholierenonderzoek van het Nibud dat heel veel ouders (maar liefst 61 procent) de volledige verbruikskosten van de smartphone van hun kinderen op zich nemen. Het gaat hier om gemiddeld 15 euro per maand. In 2013 was dat nog 54 procent! Aan kleding en schoenen zijn de scholieren maandelijks zo’n 41 euro kwijt. Slecht 14 procent van de scholieren betaalt zelf alle kleding en schoenen. Drie jaar geleden was dat nog 18 procent. Ook cadeaus betalen de scholieren minder zelf. Gemiddeld zijn ze er maandelijks 9 euro aan kwijt. In 2013 betaalde 17 procent van de ouders alle kosten hiervoor, nu is dat 29 procent. Een flinke stijging dus, tijd voor verandering lieve ouders! Open samen een spaarrekening en leer de kids hoe ze hier gebruik van kunnen maken!

De invloed van ouders is erg groot
Uit het Scholierenonderzoek blijkt dat scholieren die met hun ouders praten over geld en geholpen worden met budgetteren en sparen, planmatiger met hun geld omgaan. Zij sparen meer en maken vaker een overzicht van de inkomsten en uitgaven. Het is belangrijk om goede afspraken te maken over het besteden van zakgeld en het sparen zelf. Leg goed uit aan je kinderen hoe je zelf met de financiën omgaat en open eventueel een (extra) spaarrekening. Door je kinderen te helpen bij het plannen en keuzes maken, leren ze meer dan wanneer je hebt gewoon volledig overneemt.

Omslagpunt bij 15e levensjaar
Het Nibud ziet een duidelijke tweedeling tussen jonge scholieren tot 15 jaar en de groep van 15 tot 18 jaar. Dit komt vooral doordat 15- en 16-jarigen 2x zo vaak werken als 13- en 14-jarigen. Het inkomen van de 15-plusser schiet daardoor omhoog. Een doorsnee 14-jarige heeft maandelijks zo’n 52 euro te besteden, een 16-jarige bijna 3x zoveel: 145 euro.

Scholieren van 13 en 14 sparen maandelijks gemiddeld 26 euro. De 15- en 16-jarigen twee keer zo veel: 51 euro. Ook ziet het Nibud dat 15-plussers veel vaker online bankieren en aankopen doen via internet dan jongeren onder de 15 jaar.

Geef je kind meer vrijheden!
Wat wel en niet kan, hangt af van de situatie, de leeftijd en het karakter van het kind. Ieder kind verschilt in de mate waarin hij of zij om kan gaan met verantwoordelijkheden en de mate waarin hij wordt beïnvloed door de sociale omgeving (ook binnen hetzelfde gezin). Maar met de leeftijd komt ervaring, en zal het steeds meer aankunnen. Voor ouders betekent dit: steeds meer loslaten. Natuurlijk ben je als ouder zijnde op de achtergrond aanwezig, zodat je kunt ingrijpen als dit nodig mocht zijn.

Handig: Checklist geld afspraken met pubers.

8 gedachten over “Geef pubers meer financiële verantwoordelijkheid!

  1. Goed artikel! Ik merk toch dat je gemakkelijk financiële verplichtingen overneemt als ouder, ongemerkt eigenlijk. Door je blog werd ik weer even aan het denken gezet. Daar moeten we toch iets anders mee omgaan, anders leert ze het nooit zelf.

  2. Ik kreeg vroeger kleedgeld van mijn ouders en daar moest ik het mee doen. Als ik iets wilde was het mijn keuze het te kopen of verder te sparen voor iets duurders

  3. Informatieve blogpost! Ik krijg als student nog steeds veel geld van mijn ouders voor mijn kleding, abonnement, eten,.. maar ik verdien zelf ook bij.

  4. Ik ben voor! Op jonge leeftijd heb ik altijd veel verantwoordelijkheid gehad, en daar ben ik super blij mee! Je kan niet vroeg genoeg beginnen!

  5. Zo leer je ze ook wel omgaan met geld. Zo moest ik bijvoorbeeld als tiener zelf mijn telefoon rekening betalen. Kleren kreeg ik wel maar ik vroeg eigenlijk niet zoveel. En mijn verjaardagsgeld gebruikte ik dan weer voor leuke dingen.

  6. Een bijbaantje vind ik heel belangrijk voor jongeren. Het leert je werken voor je geld, sparen en dat je niet alles kunt kopen wat je wilt. Heel leerzaam voor later en ze worden er zelfstandig van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.