Met kleine kinderen in huis gaat heel veel van je tijd en energie zitten in kleine dingen. Handen wassen, luiers verwisselen, schoonmaken en dat is pas het begin. Daarnaast werk je misschien en je hebt soms ook wat tijd voor jezelf nodig. Om dan ook nog te gaan sporten, daar kan je dan echt geen zin meer in hebben. Karlien is moeder van twee jonge kinderen, werkt, doet het huishouden, blogt over reizen met kinderen en probeert gezond te leven. Zij deelt haar tips om fit te blijven als moeder.

In de zomer ben ik vaak fit en eet ik gezond, in de winter is dit lastiger voor mij. Toch probeer ik zo fit mogelijk te blijven en dit wil ik op een eenvoudige manier doen. Geen eindeloze sportsessies, maar bewegen en gezond leven in het dagelijks leven brengen. Dit zijn mijn tips om op een eenvoudige manier fit te blijven als moeder.

1. Waarom wil je fit worden
Gezond leven is niet altijd eenvoudig: loop de supermarkt in en het aanbod van snoep en koek is enorm. Ik kan dit makkelijk negeren, omdat ik besluit dat ik me goed wil voelen. Dat ik energiek ben. Daarnaast stel ik momenten vast waarop ik wel snoep en chocolade eet. Ik kies vaak voor twee momenten per week. Soms stel ik vooraf vast wanneer dat is, bij een verjaardag bijvoorbeeld, en soms bekijk ik per week waar ik wanneer zin in heb.

2. Kom in beweging
Als ik de hele dag achter mijn laptop heb gezeten voel ik me niet echt fit. Ik probeer daarom tussendoor te bewegen. Op de dagen dat ik met de kinderen thuis ben, wil ik zowel in de morgen als in de middag met ze naar buiten. Naar het strandje om de hoek of fietsen naar een aantal speeltuinen.

3. Stappenteller en krachttraining thuis
Doelen stellen werkt voor mij enorm goed. Ik heb een stappenteller en ik wil minimaal 6x per week 10.000 stappen per dag zetten. Dat is voor mij echt de motivatie om een extra rondje om te gaan in de avond. Ook doe ik 2x per week wat krachttraining thuis. Ik heb een aantal oefeningen en ook volg ik soms “lesjes” via YouTube. Favoriet zijn die van Marloes van Optimavita.

4. Ga op tijd naar bed
Als je te weinig slaapt, eet je sneller snoep. Je bent vermoeider en hebt minder zin om in beweging te komen. Mijn kinderen slapen inmiddels bijna altijd door en ik probeer om op tijd naar bed te gaan. Toen ze jonger waren had ik veel minder invloed op hoeveel uur ik kon slapen. De enige oplossing is echt op tijd naar bed gaan (en de nachten afwisselen met je partner).

5. Eet voldoende
Als je te weinig eet krijg je honger. En als je honger hebt pak je sneller een zak chips. Eet liever wat meer brood of een extra portie groente of fruit. Neem tussendoortjes mee als je op pad gaat. Het voorkomt dat je gaat snoepen!

11 thoughts on “Zo blijf je fit als moeder – 5 tips!

  1. Handige tips, ik herken mij er wel in. Vooral omdat er zoveel lekkers in de winkel ligt. Ik probeer die rijen altijd te negeren. Dat extra eten met fruit moet ik toch eens proberen hoor.

    1. Ja! Ik eet minder snoep als ik meer beweeg. Omdat ik me dan fitter voel heb ik er minder behoefte aan. En omdat ik meer beweeg vind ik het zonde om dan de hele tijd snoep te eten. Een paar vaste momenten in de week om naar uit te kijken waarop je wel mag snoepen werkt ook goed voor mij.

  2. Die stappenteller wil ik ook aanschaffen. Door mijn chronische ziekte heb ik tot groot verdriet mijn zo geliefde hardloopschoenen in de boom moeten hangen en merk dat alles wat verslapt. Moe zal ik altijd zijn maar mijn lijf beter in conditie krijgen zou fijn zijn. Heb jij een tip voor een teller?

  3. Goede tips! Ik vind het ook belangrijk om fit te blijven zo heb ik veel meer energie voor het gezin. Gelukkig is mijn dochter ooks sportief en we lopen vaak een rondje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.