Voorlopig zijn wij hier in huis nog niet aan studeren toe, maar toch zal het sneller aan de orde zijn dan dat we nu denken. Studeren is erg duur, maar wel belangrijk als je een gemotiveerd kind hebt. Daarom is het verstandig om op tijd te beginnen met sparen voor de studie van je kinderen. Maar hoe doe je dat en waar moet je zoal op letten?

Het is van tevoren heel lastig in te schatten hoeveel je moet sparen voor de studie van je kinderen. Een universitaire opleiding is fors duurder dan een MBO opleiding. Het verschil zit er natuurlijk ook in, dat op de universiteit een studie gemiddeld 6 jaar duurt en op en MBO gemiddeld 4 jaar. En het blijft op dit moment natuurlijk ook gissen hoe duur een studie over ongeveer 10 jaar zal kosten.

DUO is de uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid voor het onderwijs. DUO financiert en informeert onderwijsdeelnemers en onderwijsinstellingen en organiseert examens. Zo maakt DUO goed onderwijs mogelijk. Wel wordt er van de ouders verwacht dat zij zelf ook een financiële bijdrage leveren. Hoe hoog dit is hangt onder meer af van het aantal kinderen dat gaat studeren en het inkomen van de ouders.

De hoofdtaken van DUO zijn:

 • bekostigen van onderwijsinstellingen
 • verstrekken van studiefinanciering en tegemoetkoming schoolkosten
 • innen van lesgelden en studieschulden
 • erkennen van diploma’s, beheren Diplomabank
 • organiseren van school-, staats- en inburgeringsexamens
 • verzamelen en beheren van onderwijsgegevens in diverse registraties
 • verrijken van onderwijsgegevens tot informatieproducten
 • fungeren als Nationaal Europass Centrum Nederland

Een spaarrekening is een rekening waarmee klanten kunnen sparen bij een bank als MoneYou, die daar in principe een vergoeding in de vorm van variabele rente voor geeft.

Het beste kun je zodra de kinderen geboren zijn een spaarrekening openen. Je zou ervoor kunnen kiezen om hier maandelijks een bedrag op te zetten, de kinderbijslag meteen over te maken (of een gedeelte hiervan) en eventueel het geld dat er gegeven wordt voor de geboorte van het kind, eerste communie, verjaardagen etc. Kijk goed naar de hoogte van de rente, op deze manier spaar je namelijk toch nog een beetje extra. Misschien is het in jullie situatie wel belangrijk om twee spaarrekeningen te openen, beide voor een ander doel, waaronder sparen voor een studie.

Tip: Wie een groot bedrag ineens stort op de rekening van zijn of haar (klein)kind betaalt over dat bedrag schenkingsrecht aan de fiscus. Dat is natuurlijk zonde. Slimmer is het om het bedrag op te splitsen en in jaarlijkse termijnen te schenken. Wanneer je daarbij rekening houdt met de vrijstelling binnen het schenkingsrecht, kun je een groot bedrag schenken zonder daar belasting over te betalen.

Belastingvrij schenken
Ouders en grootouders mogen hun (klein) kinderen jaarlijks een bedrag belastingvrij schenken en eenmaal in hun leven een groot bedrag.

De vrijstellingen voor 2017:
*Voor kinderen 5.320 euro per jaar
*Voor kinderen van 18 tot 40 jaar eenmalig 25.526 euro of 53.176 als het geld uitgegeven wordt aan studie of eigen woning.
*Voor kleinkinderen (overige krijgers) 2.129 euro per jaar.

Vermogensrendementsheffing
Wel moet je rekening houden met de vermogensbelasting die je betaalt wanneer je vermogen boven de vrijstelling uitkomt. Deze belasting betaal je ook voor je kind (tot 18 jaar). Maar dit tarief is nog altijd lager dan het tarief van het schenkingsrecht. Dat percentage varieert afhankelijk van het bedrag van 10 tot wel 36 procent.

Met de rekenhulp schenkingsrecht van de Belastingdienst kun je eenvoudig berekenen hoeveel belasting je verschuldigd bent over een schenking.

Ook interessant: Wat kost een kind eigenlijk?

11 gedachten over “Hoe kun je slim sparen voor de studie van je kinderen?

 1. Wij sparen ook voor eventuele studies van de kinderen. Maar tot dusver valt het warempel erg mee. Zo deed de oudste zoon een mbo opleiding en die kosten waren helemaal niet zo hoog. En hij heeft nu al een baan ook.

  1. Wat fijn dat het dus achteraf meeviel…en dat hij zelf werkt. Maar iets achter de hand hebben is altijd prettig natuurlijk!

 2. wat handig, mijn ouders hadden wel gespaard voor mijn studie maar dit was genoeg voor z’n 2 jaar. mbo niveau 3 ook verschillen de kosten per opleiding heel erg ga je de kinderopvang in wat ik 1 jaar deed waren de boeken ongeveer 500 euro ga je de zorg in kosten de boeken het 1ste jaar 1.000 euro. nu ga ik weer een andere opleiding doen en heb tot nu toe maar 400 euro voor boeken me oude boeken staan in de verkoop en kunnen gelukkig z’n 700 euro opleveren wat mijn kosten kan dekken. lesgeld gaat elk jaar weer omhoog met ongeveer 45 euro als ik het goed heb en nu ben je ook verplicht om een laptop te hebben gelukkig gekocht toen ze in de aanbieding waren maar toch dag spaargeld rekening leeg. het is gewoon duur en je kan niet echt peilen hoeveel je kwijt zult zijn aan studie boeken van te voren dat kan je pas zien als je de boekenlijst hebt.

  1. Maar vanaf het begin gaan sparen is natuurlijk altijd een slim idee! Het wordt allemaal duurder helaas…heel het leven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.