Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie (of het lesgeld) voor kinderen en jongeren uit minima gezinnen. Helaas is er binnen deze gezinnen te weinig geld beschikbaar om te sporten, muziek te maken, te dansen, schilderen, toneel te spelen of iets anders sportiefs/creatiefs te doen. Aanvragen voor een bijdrage worden gedaan door een intermediair, zoals bijvoorbeeld een leerkracht, buurtsportcoach, schuldhulpverlener of iemand van het sociaal wijkteam. Ouders kunnen zelf geen aanvraag doen.

Belangrijk om mee te kunnen doen

Kinderen en jongeren uit een minimagezin zijn net zo belangrijk als ieder ander en moeten ook kunnen sporten of iets aan kunst en cultuur kunnen doen. Niet alleen omdat het leuk is, maar ook zeker voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling. Ze kunnen er op deze manier achter komen waar ze goed in zijn, wat ervoor zorgt dat hun zelfvertrouwen zal gaan groeien. Ook wordt het concentratievermogen een stuk beter en leren ze samenwerken met anderen. Logischerwijs zal een kind wat lekker in zijn vel zit (en dingen kan doen die hij/zij leuk vindt) beter presteren op school, maar ook thuis zal het allemaal een stukje gemakkelijker worden. Jeugdfonds Sport & Cultuur wil dat alle kinderen en jongeren tussen de 0 en 18 jaar mee kunnen doen…zodat ze meer kansen krijgen op allerlei verschillende vlakken.

Wat valt er onder sport?

Balsporten (voetbal, honkbal, hockey, korfbal, basketbal, rugby, handbal, volleybal)
Verdedigingssport (judo, karate, boksen, div. verdedigingssporten)
Watersport (zwemmen, waterpolo, zeilen, surfen)
Racketsport (tennis, badminton, squash)
Overige (turnen/gymnastiek, atletiek, schaatsen)

Wat valt er onder cultuur?

Dans (ballet, streetdance, hiphop, showmusical, jazz, tap, modern, volksdansen)
Muziek (o.a. viool, cello, blaasinstrument, drums, zingen, koor)
Theater (toneel, musical, stand up)
Overige (o.a. DJ, VJ, rap)

Hoe werkt het?

Indien je geen mogelijkheid hebt om zelf de kosten voor een sport, muziekles of iets anders te betalen, dan is het belangrijk dat je een beroep doet op een intermediair. Hij/zij kan dan een aanvraag doen bij het Jeugdsportfonds Sport & Cultuur, die bij goedkeuring zorg zal dragen voor het betalen van de contributie (of het lesgeld). Zij doen dit voor kinderen tussen de 4 en 18 jaar. Verder kunnen zij ook eventueel spullen als sportkleding, dansschoenen of de huur van een instrument voor je betalen. Als de aanvraag ingediend is, kan het kind meestal al binnen drie weken beginnen met sporten of met de lessen. Er wordt direct betaald aan de club of de instelling waar het kind op les gaat, je krijgt als ouders dus niet het geld op je rekening gestort om het vervolgens over te maken. Belangrijk weetje: aanvragen mogen voor meerdere kinderen uit één gezin worden gedaan.

Spelregels

De spelregels over de hoogte van de bijdrage of de leeftijd van het kind kunnen per fonds/gemeente verschillen. Je kunt voor de spelregels de website checken van het fonds bij jou in de buurt.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.