Indien je een eigen huis hebt (dit geldt overigens ook voor een huurwoning), dan zijn er een aantal verzekeringen die je in mijn ogen zou moeten afsluiten. Moeten is altijd een lastig woord, dus je zou het ook kunnen lezen als “het is aan te raden om…”. Zoals we allemaal wel weten, kosten verzekeringen geld. Hoe meer verzekeringen, hoe hoger het bedrag dat je dient te betalen. Realiseer je echter wel dat je, als je aanspraak moet maken op je verzekering, gedekt bent voor de vaak hoge kosten.

Inboedelverzekering
Een inboedelverzekering is wat mij betreft echt onmisbaar. Door onvoorziene omstandigheden kunnen je spullen binnenshuis beschadigen en het vervangen van dit alles kan flink in de papieren lopen. Situaties die kunnen voorkomen zijn bijvoorbeeld een brand, blikseminslag, storm, wateroverlast of inbraak. De verzekeraar zal, als er een inboedelverzekering afgesloten is, de beschadigde spullen repareren of vervangen. Alle roerende zaken (verplaatsbare spullen die in huis staan) zijn gedekt. Hieronder vallen onder andere bijvoorbeeld een bed, televisie en het bankstel. Een keuken, of badkamermeubel valt hier niet onder, omdat dit niet (zonder schade te veroorzaken) te verplaatsen is. Goed om te weten is, dat de inboedel meestal op nieuwwaarde verzekerd is. Zaken als geld is in principe uitgesloten van dekking, maar vaak wordt dit toch wel tot een maximaal bedrag vergoed. Catastrofes (zoals bijvoorbeeld grote rampen) worden uitgesloten, evenals opzet of roekeloosheid. Inboedel wat zich buiten het huis bevindt is veelal uitgesloten van dekking.

Opstalverzekering
Ook een opstalverzekering is aan te raden. Hiermee verzeker je namelijk schade aan het woonhuis en de daarbij behorende onroerende zaken (niet verplaatsbaar) zoals bijvoorbeeld de keuken, een schutting of schuurtje. Een opstalverzekering van Diks wordt vaak bepaald op basis van de herbouwwaarden. Dit houdt in dat men kijkt naar het bedrag wat nodig is, om op dezelfde locatie een vergelijkbaar (nieuw) huis te bouwen. De berekening is als volgt; inhoud van het woonhuis (m3) vermenigvuldigen met een vastgestelde herbouwwaarde per kubieke meter. De opstalverzekering kent doorgaans 4 soorten dekkingen die uitkeren bij schade die bijvoorbeeld is ontstaan door brand, blikseminslag, storm (windkracht 7 of meer), waterschade, inbraak, vandalisme en schade door aanrijding. Catastroferisico’s (grote rampen) worden uitgesloten van dekking, evenals opzet of roekeloosheid aan de zijde van de verzekerde.

Aansprakelijkheidsverzekering
Met een aansprakelijkheidsverzekering dek je jouw aansprakelijkheid voor schade aan personen (letselschade) en aan zaken. Je hoeft de schade niet zelf veroorzaakt te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een gesprongen waterleiding die waterschade veroorzaakt bij de buren. Deze schade wordt jou op grond van de wet wel toegerekend. Uitgangspunt voor de verzekering om uit te keren, is dat jij aansprakelijk bent voor de te verhalen schade aan personen of zaken. Als dat het geval is, zijn ook de gevolgschades gedekt. Een erg belangrijk dingetje dus dit! Je kind kan een bal door het raam van de buren schieten, of de hond kan misschien iets vervelends doen, wat hij normaal nooit zou doen. 

Rechtsbijstandverzekering
Een rechtsbijstandverzekering is een speciale verzekering die vergoeding biedt voor kosten van benodigde rechtshulp. Een rechtsbijstandverzekering kan kan dekking bieden op diverse terreinen, oftewel modules. Voorbeeld hier van zijn fiscaliteit en sociale wetgeving (inkomen en werk), verkeer en wonen. De rechtsbijstandverzekeraar biedt juridische bijstand door een jurist of door gespecialiseerde advocaten en andere deskundigen. Ook de kosten die een gerechtelijke procedure met zich meebrengen vallen onder de dekking van deze verzekering. Deze kan overigens vaak ook uitkomst bieden in het geval van (onterechte) strafvervolging. Het is in zo’n geval overigens wel noodzakelijk dat de betreffende zaak binnen de verzekerde module of modules valt.

Beeld: Pixabay

One thought on “4 verzekeringen die je zou moeten afsluiten als je een eigen huis hebt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.