Met de komst van een kleine verandert er van alles in je leven. Dat merk je ook in je portemonnee. Je richt de kinderkamer in, gaat misschien minder werken en start al met het studiepotje voor je kind. Ook het regelen van kinderopvang hoort erbij. Check dan meteen of je recht hebt op kinderopvangtoeslag. Dat kan een hoop schelen.
Als je als ouder(s) werkt of studeert en gebruikmaakt van kinderopvang heb je misschien recht op kinderopvangtoeslag. Belastingdienst/Toeslagen helpt ouders op weg om hun toeslag vanaf het begin goed te regelen. Want iedere ouder wil maandelijks de toeslag krijgen waar hij recht op heeft. Niet te veel en niet te weinig. Met deze checklist regel je het goed.
- Check of je recht hebt op kinderopvangtoeslag en hoeveel. Met deze rekentool weet je meteen hoeveel toeslag je kan krijgen.
- Vraag de kinderopvangtoeslag op tijd aan. Dat kan je al doen kort nadat je kindje geboren is. Zorg er in elk geval voor dat je het regelt zodra je kindje voor het eerst naar de opvang gaat. Vraag je de kinderopvangtoeslag pas aan als de kleine al drie maanden op de opvang is, dan loop je kinderopvangtoeslag mis. Ga naar Mijn toeslagen op toeslagen.nl en log in met je DigiD.
- Download de app Kinderopvangtoeslag. Toeslag aangevraagd? Download dan de app Kinderopvangtoeslag in de App store of de Google Play store. Met deze app kan je op elk moment makkelijk en snel je gegevens inzien en in veel gevallen ook meteen wijzigen.
- Check via de app regelmatig of je gegevens nog actueel zijn.
De kinderopvangtoeslag die je maandelijks krijgt, is een voorschot. Dat betekent dat het gebaseerd is op hoe de situatie van jou (en je eventuele toeslagpartner) er naar verwachting in dat jaar uitziet. Verandert er iets, bijvoorbeeld in je inkomen of doordat je door corona meer thuiswerkt en minder opvang nodig hebt? Dan heeft dit invloed op je toeslag. - Wijzig je gegevens als er iets verandert. Geef wijzigingen meteen door via Mijn toeslagen op toeslagen.nl of via de app Kinderopvangtoeslag.
Hoeveel toeslag je maandelijks ontvangt, is afhankelijk van diverse factoren, waaronder je jaarinkomen. Voor ouders met een wisselend inkomen is het lastiger om daar een inschatting van te maken, zoals bij Nadine en haar partner. “Mijn vriend is dj en heeft een wisselend inkomen. Om te voorkomen dat we elke maand te veel kinderopvangtoeslag ontvangen, schatten we zijn jaarinkomen iets hoger in. Als hij dat jaar minder verdient, zoals nu door corona, ontvangen we later nog wat extra toeslag. Dat heb ik liever dan dat ik achteraf geld moet terugbetalen.”
Door je gegevens regelmatig te checken en veranderingen meteen door te geven, ontvang je de toeslag waar je recht op hebt. Niet te veel en niet te weinig. Heb jij net als Nadine en haar man een wisselend inkomen of wisselende opvanguren? Check en wijzig je gegevens dan elk kwartaal. Wil je meer weten? Ga naar toeslagen.nl/