De huidige levensstijl van het gemiddelde kind heeft behoorlijk wat aanpassing nodig. Steeds vaker brengen de kids van nu namelijk uren per dag door achter een beeldscherm, wat zeker niet bevorderlijk is voor de ogen. Het Oogfonds roept iedereen op om verantwoordelijkheid te nemen voor kinderen en jongeren die de gevolgen van hun leefstijl niet overzien. Wist je dat 85 procent van de informatie binnenkomt via het zicht? Stel je eens voor dat je in je dagelijks leven wordt beperkt door blind- of slechtziendheid? Hoe zou jouw leven er dan uitzien? En wat is het gevolg op de toekomstdromen van kinderen? Niet zien heeft impact! Myopie (bijziendheid) neemt in Nederland enorm toe. Als we niets doen is hoge bijziendheid 2050 de belangrijkste oorzaak van blindheid en slechtziendheid. Laat kinderogen gezond groeien!

Wat is Myopie

Myopie, ook wel bijziendheid genoemd, is een afwijking van het oog. Indien je deze afwijking hebt dan heb je een een min-bril nodig om scherp te zienDe oogbol is te lang en hierdoor valt het brandpunt van de lichtstralen die het oog in schijnen, vóór het netvlies in plaats van erop. Dit zorgt voor een onscherp beeld. Een verlengde oogbol, een grotere as-lengte an sich is niet zozeer een probleem, zolang deze maar niet te ver doorgroeit. Hoe meer minnen er gecorrigeerd moeten worden, hoe langer het oog is. Een heel lange oogbol (>25 millimeter) kan op latere leeftijd problemen geven.

Het groeien van de oogbol wordt onder andere versterkt door veel dichtbij kijken en te weinig buitenlicht in de jonge jaren. Veel van dichtbij kijken is sinds de jaren vijftig sterk toegenomen. Dit komt o.a. door veel lezen en sinds de jaren negentig zijn daar ook nog eens de schermen bijgekomen (telefoon, tablet, computer- en spelcomputerschermen). Indien je veel ver weg kijken en veel buitenlicht ziet, dit geldt ook voor als het bewolkt is of regent, dan remt de lengte groei van het oog. Buitenlicht zorgt voor het vrijkomen van dopamine in het netvlies en dit blokkeert het  verlengen van de oogbol. Door veel buiten te zijn kun je hoge bijziendheid, -6 of meer voorkomen.

Wij zijn te weinig buiten

Ik realiseer me dat ook wij hier thuis misschien te weinig de tijd nemen om lekker naar buiten te gaan. Mijn werk is achter de laptop, dus ook ik ben schuldig aan het feit dat ik veel met mijn ogen naar een beeldscherm staar. Is het dan wel terecht dat ik tegen mijn kinderen zeg dat ze dit niet mogen? Ik probeer, als de kinderen allebei thuis zijn, zo vaak mogelijk met hen bezig te zijn, door bijvoorbeeld het doen van een spelletje aan tafel, rustig de dag doornemen met wat lekkers erbij of tijdens het samen opvouwen van de was. Iedere dag 2 uur naar buiten met ze daar kom ik helaas tot nu toe niet aan toe.

Buiten zijn is altijd goed, ook voor de weerstand. Maar ik merk dat de drempel best wel hoog is nu het buiten vaak onstuimig is. Gelukkig hebben we de lente en zomer weer in het vooruitzicht en nodigt dat meteen meer uit om weer een stuk vaker naar buiten te gaan. Ik denk persoonlijk wel dat je niet per direct rigoureus je levensstijl kunt omgooien….dat moet groeien. Dat we ons willen inzetten voor onze gezondheid is een feit en dus moet er wel wat gebeuren…

Ons to-do-lijstje voor de komende maand;

Iedere dag na het avondeten een korte wandeling
Bezoekjes aan de kinderboerderij
Wandelen in het bos
Bezoek aan de speeltuin
Vaker de fiets pakken
Iedere zaterdag lopend naar de markt voor boodschapjes

20-20-2 doe mee!

Zicht dat eenmaal verloren is gegaan, kan niet meer worden hersteld. Deskundigen luiden de noodklok en roepen heel Nederland op om de 20-20-2 leefregel onderdeel te maken van de opvoeding. Doe mee! 20-20-2!

20 minuten dichtbij kijken

Of je nou een boek leest, aan het tekenen bent, of een spelletje op de tablet doet, voor elke activiteit op een afstand van 30 cm van de ogen – of dichterbij – is het noodzakelijk om na 20 minuten een onderbreking in te lassen. Doe in die 20 minuten wat je maar wilt (bijvoorbeeld springtouwen, een dansje doen of liedjes zingen) maar zorg er wel voor dat je ogen zich richten tot een afstand van 1 meter in de verte.

Onderbreking van 20 seconden

Zorg voor een onderbreking van 20 seconden. Probeer eens 20 seconden je adem in de houden, kauwgombellen te blazen, op één been te staan…zolang je maar eventjes 20 seconden onderbreekt.

Twee uur naar buiten

Zoals ik al zei, dit zou iedereen dus moeten doen, maar het is echt wel een aanpassing aan je levensstijl als je dit niet gewend bent. Pak vaker de fiets, doe je boodschappen lopend…en raas lekker uit. Je kunt je daarna beter concentreren, je ervaart minder stress, het verhoogt je immuunsysteem, zorgt voor geestelijke gezondheid én het is leuk.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.