Iedereen ziet wel eens kickbokswedstrijden op televisie en dit kan er soms hard aan toegaan. Het ziet er heftig uit, waardoor ouders soms huiverig zijn om hun zoon of dochter op kickboksen te doen. Ze willen van hun kids natuurlijk geen kleine straatvechters maken. Het tegendeel is echter waar: kickboks voor kinderen heeft juist enorm positieve effecten. In dit artikel vertellen we je alles over de voordelen!

Wat is kickboksen?

Laten we beginnen met uitleggen wat kickboksen precies is. Kickboksen is een leuke en uitdagende vechtsport waarbij handen en benen gebruikt mogen worden. De stoten van traditioneel boksen worden gecombineerd met de trappen uit sporten zoals karate en taekwondo. Het is een sport waarbij techniek, kracht en behendigheid samenkomen. Je kunt de sport recreatief beoefenen of op wedstrijdniveau. Bij kickboks voor kinderen leren kinderen op een speelse manier met elkaar omgaan, zonder dat er agressie bij komt kijken. Ze leren trap- en stoottechnieken op een veilige manier. Respect en plezier staan voorop in de trainingen.

De voordelen van kickboks voor kinderen

Vanaf een jaar of 6 kunnen kinderen starten met kickboksen. Bij sommige verenigingen kunnen ze zelfs al eerder terecht. Kickboks voor kinderen biedt enorm veel voordelen. Kinderen worden er niet alleen sterker en leniger van, maar hun motoriek, reactievermogen en coördinatie verbeteren er ook van. Omdat de nadruk op techniek en de correcte uitvoering van bewegingen ligt, verbetert de sport ook de lichaamshouding en het lichaamsbewustzijn van kinderen. Ze leren hun lichaam op de juiste manier te gebruiken en te controleren. Door regelmatig kickboks lessen te volgen, zitten kinderen lekkerder in hun vel en hebben ze meer energie voor de dag.

Meer zelfvertrouwen en zelfbeheersing

Naast dat kickboks voor kinderen goed is voor de gezondheid, zorgt de sport ook voor mentale groei van kinderen. Het geeft hun zelfvertrouwen een boost, doordat ze nieuwe vaardigheden leren en hun prestaties verbeteren. Ze krijgen een gevoel van eigenwaarde en geloof in hun eigen kunnen, waardoor ze buiten de sportschool ook hun mannetje staan. Daarnaast bevordert kickboksen zelfbeheersing, discipline en concentratie, aangezien kinderen leren om hun emoties en impulsen onder controle te houden. Door het volgen van regels en het beheersen van hun reacties, ontwikkelen ze de vaardigheid om kalm te blijven in stressvolle situaties. En last but not least: kickboksen leert kinderen door te zetten, zelfs bij tegenslagen. Ze leren dat succes komt door hard te werken en niet op te geven.

Kickboksen als uitlaatklep

Heeft jouw kind soms agressieve uitspattingen of is hij of zij heel erg druk? Dan kan kickboks voor kinderen ingezet worden als een soort therapie of coaching, met beweging als middel. Zo kunnen kinderen hun energie en rusteloosheid kwijt tijdens de trainingen en fungeert de sport als gezonde uitlaatklep voor stress en negatieve emoties. Kinderen kunnen in een gecontroleerde omgeving hun opgekropte spanningen op een positieve manier loslaten, zonder daar anderen pijn mee te doen. Het is dus niet zo dat kickboksen agressief gedrag bevordert, integendeel: kinderen die moeite hebben met negatieve gevoelens hebben juist veel baat bij kickboksen. Ze leren met hun emoties om te gaan, elkaar met respect te behandelen en niet hun gevoelens op anderen te projecteren.

Kickboks voor kinderen: wat heb je nodig?

Wil jouw kleintje graag op kickboks voor kinderen? Je kunt altijd eerst een proefles aanvragen om te kijken of hij of zij het echt leuk vindt. Is dat het geval, dan is het tijd om kickboksspullen aan te schaffen. Vaak worden complete sets aangeboden. Dit heb je in ieder geval nodig:

  • Bokshandschoenen
  • Kickboksbroekje
  • Scheenbeschermers
  • Gebitsbescherming
  • Bandages of binnenhandschoenen
  • Eventueel kruisbeschermer

Afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.