Een goede nachtrust is belangrijk voor een gezonde levensstijl. Het helpt je fit te voelen en je kan de dag fris starten als je een lekkere nacht hebt gehad. Bovendien is het belangrijk om elke nacht voldoende slaap te krijgen, zodat je lichaam en geest op kunnen laden voor de volgende dag. Hieronder staan 5 tips die jou kunnen helpen om een goede nachtrust te krijgen. 

Creëer een ontspannende slaapomgeving 

Het is belangrijk om een slaapomgeving te creëren die ontspannend is en die jouw slaap bevordert. Hierbij kan je denken aan een slaapkamer zonder afleiding. Dus je slaapkamer moet donker, stil en koel zijn. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je overdag je kamer lekker laat doortochten. Zo krijg je een frisse lucht in je slaapkamer voordat je in slaap valt. Ook spelen gordijnen hierin een rol. Kies bijvoorbeeld voor een vouwgordijn om zo min mogelijk licht en warmte door te laten. Verder kunnen oordopjes en een ventilator je helpen om de omgeving te verbeteren.

Beperk cafeïne en alcohol 

Cafeïne zorgt ervoor dat je je energiek voelt. Dit gevoel moet je natuurlijk niet hebben als je in slaap probeert te komen. Alcohol kan voor een onrustig gevoel zorgen. Beperk daarom de inname van deze stoffen en vermijd ze vooral in de avonduren. Zo voorkom je dat je wakker ligt voor het slapengaan. 

Zet je scherm uit

Een apparaat zoals een tablet, laptop of een mobiele telefoon zendt blauw licht uit. Hierdoor maken je hersenen een stofje aan die jou wakker houdt. Dit houdt de productie van melatonine tegen, het stofje waardoor je juist kan gaan slapen. Daarom is het verstandig om minstens een uur voor het slapengaan het scherm uit te zetten. Vermijd dus het gebruik van elektronica in je slaapkamer!

Maak een avondroutine

Een avondroutine kan helpen om te ontspannen en je lichaam voor te bereiden op de slaap. Neem bijvoorbeeld een warm bad, lees een boek of luister naar rustgevende muziek. Zo komt je geest tot rust voordat je gaat slapen. Een avondroutine kan ook bestaan uit andere activiteiten zoals meditatie. 

Investeer in een comfortabel bed

Een comfortabel bed en beddengoed kunnen het verschil maken in jouw slaap. Koop dus een goed matras en kussens die passen bij jou voorkeuren en bij jou slaaphouding. Met ademende materialen zoals katoen en zijde kun je jouw beddengoed koel houden. Hierdoor krijg je een comfortabele nachtrust. Zorg hierbij voor dat de temperatuur goed is in de kamer. Heb je het te koud? Zorg dan voor een extra dekentje over het bed. 

Beeld: Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.