Als er iets belangrijk is, dan is het dat je er voor zorgt dat je een juiste indruk geeft tijdens een sollicitatiegesprek. De manier waarop je je kleedt en presenteert, kan al een grote impact hebben op de uitkomst van het gesprek met jouw potentiële werkgever. Ik geef enkele tips en richtlijnen…

Nette en verzorgde uitstraling

Een net overhemd met daaronder een mooie pantalon of keurige jeans is altijd een goede keuze als het aankomt op kleding voor mannen voor een sollicitatiegesprek. Kies qua overhemd wel voor een effen kleur of een subtiele print. Zorg ervoor dat de blouse of overhemd goed past en niet te strak of te los zit. Zorg er trouwens ook voor dat alles schoon en netjes gestreken is. Kies voor een outfit die past bij het bedrijf waar je solliciteert.

Geef aandacht aan je schoenen en jas

Schoenen maken de outfit compleet. Kies voor nette schoenen die passen bij de rest van je outfit. Vermijd sneakers, slippers en sandalen en kies in plaats daarvan voor nette schoenen zoals loafers of veterschoenen. Zorg dat de schoenen netjes schoon en heel zijn. Je denkt er misschien niet zo snel over na, maar men kijkt ook echt naar je schoenen als je ergens binnenstapt. Dit geldt overigens ook voor je jas. Het jasje van tien jaar oud wat je draagt tijdens het uitgaan kun je beter thuislaten. Er zijn meer dan genoeg mooie heren jassen te koop, dus geef hier zeker wat aandacht aan!

Alsjeblieft geen overdreven accessoires

Overdreven accessoires kunnen afleiden van je outfit en je presentatie. Vermijd grote kettingen, opvallende horloges of andere opzichtige zaken. Kies in plaats daarvan voor subtiele accessoires zoals een kleine ketting of een simpel horloge. Eventuele zichtbare piercings zou je uit kunnen doen als je het idee hebt dat men hierover zou kunnen vallen.

Zorg voor een goede lichaamshouding

Een goede lichaamshouding is belangrijk voor een professionele uitstraling. Zorg ervoor dat je rechtop staat en je schouders ontspannen zijn. Vermijd slungelig zitten en zorg ervoor dat je een zelfverzekerde uitstraling hebt. Wat er ook bijhoort is het geven van een stevige handdruk als je jezelf voorstelt. Probeer tijdens het gesprek een open houding aan te nemen, dus ga zeker niet met je armen over elkaar zitten.

Zorg voor een verzorgd kapsel en nette baard

Een verzorgd kapsel en een geschoren gezicht (of nette baard) zijn belangrijk voor een professionele uitstraling. Zorg ervoor dat je haar netjes zit (de out of bed look is het nou eenmaal echt niet als je op sollicitatiegesprek gaat) en dat je gezicht netjes geschoren is. Nog iets belangrijks: sterke parfums of aftershaves kunnen afleiden en dat komt het gesprek niet ten goede. Kies voor een subtiele geur of vermijd het gebruik van parfum of aftershave.

Afbeelding: Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.