Misofonie is een aandoening die wordt gekenmerkt door een extreme gevoeligheid voor bepaalde geluiden. Deze geluiden, zoals smakken, kauwen, slurpen, ademen of tikken, kunnen leiden tot gevoelens van irritatie, woede of zelfs walging. Mensen met misofonie hebben vaak moeite om deze geluiden te negeren en kunnen erdoor afgeleid worden, wat hun dagelijks leven kan beïnvloeden. In dit artikel zullen we meer uitleg geven over misofonie en hoe het behandeld kan worden.

Wat is misofonie precies?

Misofonie, wat letterlijk “haat voor geluid” betekent, is een neurologische aandoening die zich uit in een intense emotionele reactie op specifieke geluiden. Deze geluiden zijn vaak alledaagse geluiden die voor de meeste mensen geen probleem zijn, maar voor mensen met misofonie kunnen ze ondraaglijk zijn. Mensen met misofonie voelen vaak woede, irritatie, walging of zelfs haat bij het horen van deze geluiden.

Wat zijn de symptomen van misofonie?

De symptomen van misofonie zijn divers en kunnen verschillen van persoon tot persoon. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

 • Gevoelens van woede, irritatie, walging of haat bij het horen van bepaalde geluiden
 • Een oncontroleerbare drang om te vluchten of om de bron van het geluid te vermijden
 • Overmatige aandacht voor bepaalde geluiden, waardoor concentratieproblemen kunnen ontstaan
 • Fysieke reacties zoals hartkloppingen, transpiratie en spierspanning

Hoe wordt misofonie behandeld?

Er is momenteel geen genezing voor misofonie, maar er zijn wel manieren om de symptomen te verminderen en het dagelijks leven te verbeteren. Enkele van de behandelingsopties zijn:

 • Therapie: Cognitieve gedragstherapie en exposuretherapie kunnen helpen bij het verminderen van de emotionele reacties op bepaalde geluiden.
 • Gehoorapparaten: Witte ruis of andere achtergrondgeluiden kunnen helpen om specifieke geluiden te maskeren of te dempen.
 • Medicatie: Antidepressiva en angstremmers kunnen helpen om de emoties te stabiliseren en de fysieke reacties te verminderen.

Hoe kan ik leven met misofonie?

Leven met misofonie kan een uitdaging zijn, maar er zijn manieren om ermee om te gaan. Enkele tips zijn:

 • Identificeer en vermijd triggers: Weet welke geluiden bij jou misofonie veroorzaken en vermijd deze zoveel mogelijk.
 • Zorg voor afleiding: Luister naar muziek of podcasts, lees een boek of zoek andere manieren om jezelf af te leiden van de triggers.
 • Oefen ontspanning: Yoga, meditatie of andere ontspanningstechnieken kunnen helpen om de emoties en fysieke reacties te verminderen.
 • Communiceer: Praat met vrienden, familie of collega’s over je misofonie en leg uit wat het inhoudt. Zij kunnen je mogelijk helpen door bijvoorbeeld rekening te houden met de geluiden die jij als triggers ervaart.
 • Zoek professionele hulp: Raadpleeg een arts of therapeut als je merkt dat de symptomen van misofonie je dagelijks leven beïnvloeden. Zij kunnen je helpen bij het vinden van een behandeling die het beste bij jou past.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.