Op 22 september 2021 doen ruim 200.000 kinderen mee met de derde editie van Nationale Kraanwaterdag, een recordaantal. Na een lang coronajaar zien veel scholen en bso’s deelname aan Nationale Kraanwaterdag als een gezonde start van het nieuwe schooljaar. Op Nationale Kraanwaterdag drinken kinderen op school en de bso alleen kraanwater en geen gezoete drankjes. Ook krijgen ze les over waarom water belangrijk is voor je lichaam. Nationale Kraanwaterdag is een jaarlijks initiatief van alle Nederlandse drinkwaterbedrijven en wordt ondersteund door vele partners.

Impressie van de Nationale Kraanwaterdag in 2020!

Water als gezonde en sportieve dorstlesser

Nationale Kraanwaterdag staat dit jaar in het teken van kraanwater als gezonde en sportieve dorstlesser. Wim Drossaert, directeur Dunea: “Aan het recordaantal aanmeldingen voor Nationale Kraanwaterdag en de landelijke interesse voor watertappunten blijkt dat bij veel scholen en bso’s het drinken van kraanwater, in de strijd tegen obesitas bij kinderen, wordt gezien als belangrijk en gezond alternatief voor alle zoete ongezonde drankjes.

Gezonde gewoonte

Traditiegetrouw worden aan het begin van het schooljaar nieuwe afspraken gemaakt. Een goed moment om ook het drinken van kraanwater te bespreken. En omdat er weer gesport en gegymd kan worden en de competities weer zijn gestart is er deze editie extra aandacht voor het drinken van kraanwater tijdens het sporten en bewegen. De drinkwaterbedrijven zien dat scholen en bso’s Nationale Kraanwaterdag aangrijpen om het drinken van kraanwater nog meer te stimuleren en vaste kraanwaterdagen te introduceren.

Kraanwater lekker en gezond

Uit een poll van het Jeugdjournaal van vorig jaar blijkt dat bijna 90% van de ondervraagde kinderen water lekker vindt om te drinken. Desondanks drinken kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar maar 1 tot 2 glazen water per dag, zo blijkt uit de laatste voedselconsumptiepeiling 2012-2016 van het RIVM. Dit terwijl ze per dag ruim twee tot drie keer zoveel glazen gezoete drankjes drinken. De drinkwaterbedrijven zetten zich in om de drinkwaterconsumptie van kinderen te verdubbelen en vinden het van groot belang dat kinderen ook weten wáárom het drinken van water goed voor je is. Speciaal voor Nationale Kraanwaterdag zijn gratis educatieve materialen ontwikkeld voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Tijdens de les ontdekken de kinderen dat water je lichaamsvocht aanvult als je sport en beweegt, je lichaamstemperatuur op peil houdt en voedingsstoffen op de juiste plek brengt en afvalstoffen afvoert.  Bovendien is voldoende water drinken belangrijk voor de concentratie, vermindert het de kans op hoofdpijn en verbetert het de sportprestaties. Deze kennis draagt bij aan de intrinsieke motivatie om voldoende water te drinken.

Over Nationale Kraanwaterdag

Voldoende water drinken draagt bij aan een gezonde leefstijl. Nergens ter wereld is de kwaliteit van het drinkwater zo hoog als in Nederland. Om kinderen hiervan bewust te maken en ze te vertellen waarom kraanwater drinken een gezonde en duurzame keuze is, organiseren alle Nederlandse drinkwaterbedrijven, ondersteund door vele partners waaronder Voedingscentrum, Jongeren op Gezond Gewicht en Gezonde School, gezamenlijk Nationale Kraanwaterdag.
Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.