Goed slapen heeft een grotere invloed op alles dan je denkt. Indien je niet genoeg slaapt, kun je dit goed merken aan de hoeveelheid energie die je hebt, hoe productief je bent, je gewicht en aan je emoties. Toch hebben veel mensen moeite met genoeg slaap te vatten. Als je aan de slag gaat met onderstaande tips, zul je merken dat je nachtrust een stuk beter wordt.

Wist je dat je meer controle hebt dan je denkt over de hoogte van je slaapkwaliteit? De sleutel tot een goede nachtrust, is meestal te vinden in alledaagse dingen en activiteiten. Wat je doet en welke keuzes je gedurende de dag maakt, met betrekking tot activiteiten en consumpties, heeft een effect op hoe jouw nachtrust zal zijn.

Slechte gewoontes en bepaalde manieren van leven kunnen je wakker houden, wat kan leiden tot een slecht humeur, vermoeide hersenen, verslechterde hartgezondheid, slechter afweersysteem, minder creativiteit en zelfs gewichtstoename.

Wees bewust van wat je eet en drinkt

Je eetgewoonten gedurende de dag spelen een rol in de hoogte van je slaapkwaliteit. Vooral hetgeen wat je consumeert in de uren voor het slapengaan. Probeer bijvoorbeeld cafeïne te beperken (vooral ‘s avonds). Beter nuttig je wat kamillethee voor het slapen.

Probeer ook geen grote maaltijden te nemen rond bedtijd. Je kunt wat eerder op de avond iets lichts eten, maar houdt er rekening mee dat je minimaal twee uur voor je naar bed gaat geen zware maaltijd meer neemt.

Verminder voedsel wat veel suiker en geraffineerde koolhydraten bevat. Als je dit veel tot je neemt, kan dat tot slaapproblemen leiden. Buiten het feit dat je slechter in slaap kunt komen, zorgt het er ook vaak voor dat je midden in de nacht wakker wordt. Dat is vervelend want je zit dan net in je diepste slaapfase, die belangrijk is voor je herstel van de dag.

Probeer je te houden aan een vast ritme

Probeer dagelijks op dezelfde tijden te gaan slapen. Dit helpt je interne klok te “programmeren” en de slaapkwaliteit naar een hoger niveau te tillen. Kies een bedtijd wanneer je jezelf gewoon moe voelt en hou die tijd aan. Ieder lichaam is verschillend maar als je aan het aantal uren slaap komt dat jouw lichaam nodig heeft, zou je uit jezelf wakker moeten worden zonder een wekker te hoeven zetten. Zorg er trouwens ook voor dat je een goed hoofdkussen en matras hebt, ook erg belangrijk voor een goede nachtrust.

Voedingssupplementen

Het tot je nemen van voedingssupplementen kan ook helpen om je nachtrust te verbeteren. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op Wellvita.nl. Dit is een bedrijf wat zich al meer dan 35 jaar een specialist kan noemen op het gebied van voedingssupplementen. Ze hebben een divers, breed aanbod en je kunt het eenvoudig online bestellen en thuis laten bezorgen.

Focus op de hoeveelheid licht

Ken je het hormoon melatonine? De afgifte ervan wordt geregeld door de hoeveelheid licht waaraan je wordt blootgesteld en helpt je slaap-waakritme te bepalen. Er wordt meer melatonine afgescheiden als er weinig licht is, waardoor je dus slaperig wordt. Er wordt minder melatonine afgescheiden als je wordt blootgesteld aan veel daglicht, wat leidt tot dat je alerter bent. Veel factoren in het hedendaagse leven kunnen de productie van melatonine veranderen en daardoor je biologische klok verstoren.

Uitgelichte afbeelding: Pixabay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.