De wintertijd is ingegaan en ook wordt het steeds kouder buiten. Tevens hebben een heleboel mensen de pech dat ze in het donker vertrekken naar hun werk en vervolgens in het donker ook weer thuiskomen. Vaak raken mensen in een winterdip, maar je kunt dit proberen te voorkomen. Hieronder geef ik jullie graag een aantal tips.

Voordat ik verder ga… wat zijn nou eigenlijk de kenmerken van een winterdip?! Vaak heb je last van extreme vermoeidheid, waardoor je dus veel meer behoefte hebt om te slapen. Ook een verstoord eetpatroon en gewichtstoename horen hier vaak bij. Verder heb je vaak minder behoefte om je sociale contacten te onderhouden.

#1 Vitamine D
Slik extra vitamine D! Normaal gesproken halen we heel veel vitamine D uit zonlicht, maar helaas is de zon niet zo heel erg vaak aanwezig in de winter. Direct mee beginnen? Hier kan je veel verschillende soorten vitamine D kopen.

#2 Gezonde voeding
Waarschijnlijk heb je de neiging om heel veel koolhydraatrijke voeding te eten, maar probeer dit toch niet te doen. Het is belangrijk om voldoende water te drinken en lekker veel groente te eten. Gebruik het liefste zo min mogelijk suiker. Wat verder ook erg goed voor je is en zorgt voor een zonnig humeur zijn kiwi’s, bananen, kalkoen, zuivel, avocado, koffie (dagelijks twee koppen) en – heel belangrijk – twee keer per week vette vis!

#3 Ga eerder naar bed
Ga iets eerder naar bed, al is het maar een half uurtje, het werkt vele malen beter dan uitslapen. Door vroeger onder zeil te gaan, krijgt de verkwikkende, diepe slaap aan het begin van het slaapproces meer ruimte, wat erg goed werkt voor je brein.

#4 Beweeg voldoende, ook in de buitenlucht
Ga lekker bewegen en sporten. Niet alleen versterk je zo je hart en longen, maar het houdt ook je hersenen gezond. Vergelijk je brein met een spier: door het te gebruiken wordt het groter en door inactiviteit verschrompelt het, met concentratieproblemen en somberheid tot gevolg. Bewegen dus, luidt het devies, en daarvoor hoef je echt geen uren te zwoegen. Leuk weetje; een stuk wandelen is gezonder dan een uur fanatiek sporten.

#5 Ga leuke dingen doen!
Ook al heb je er weinig zin in, het is van belang om leuke dingen te blijven doen, ook samen met je vrienden/vriendinnen. Het zal je uiteindelijk helpen ontspannen en je een stuk gelukkiger maken!

Heb jij weleens een winterdip gehad? Heb jij nog andere tips? Laat ze achter in de comments!

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.