Lekker weer, hè? Voor velen is het fijn om te genieten van de warmte van de zon. Maar let wel op: teveel zon kan leiden tot een zonnesteek. Dit is een aandoening die ontstaat door oververhitting van het lichaam. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om een zonnesteek te voorkomen. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen.

Drink voldoende water

Het is erg belangrijk om voldoende water te drinken wanneer het warm is. Dit komt omdat je lichaam vocht verliest door te zweten. Zorg ervoor dat je minimaal 2 liter water per dag drinkt. Als je veel in de zon bent, is het verstandig om nog meer water te drinken.

Bescherm je huid

Vergeet niet om je huid te beschermen met zonnebrandcrème wanneer je naar buiten gaat. Zorg ervoor dat je een crème met een hoge SPF gebruikt. Het is ook belangrijk om de crème regelmatig opnieuw aan te brengen, vooral als je zwetend bent of in het water bent geweest.

Zoek de schaduw op

Wanneer het heel warm is, is het verstandig om de schaduw op te zoeken. Vermijd het zonlicht tussen 11.00 uur en 15.00 uur wanneer de zon het sterkst is. Als je in de schaduw zit, zal je lichaamstemperatuur lager blijven.

Draag loszittende kleding

Kies voor loszittende kleding wanneer je naar buiten gaat. Katoen is een goede keuze omdat het ademt. Vermijd kleding die te strak zit of gemaakt is van synthetische stoffen. Deze stoffen houden het lichaam juist warm.

Koelen van de huid

Als je last hebt van een zonnesteek, is het belangrijk om de huid te koelen. Dit kun je doen door de huid nat te maken met lauw water. Ook kun je ijsblokjes in een washandje doen en deze over je huid aanbrengen. Let wel op: doe dit niet te lang, want anders kan de huid gaan irriteren.

Als je koorts hebt of overgeven moet, is het belangrijk om naar een dokter te gaan. Dit kan een teken zijn van uitdroging.

Toch een zonnesteek opgelopen? Voorkom dan deze fouten!

Zoals je kunt zien, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om een zonnesteek te voorkomen. Maar als je toch een zonnesteek oploopt, is het belangrijk om deze fouten te vermijden.

1. Niet blijven zitten of liggen

Veel mensen denken dat het verstandig is om stil te blijven zitten of liggen wanneer je een zonnesteek hebt. Dit is echter niet zo. Het is belangrijk om in beweging te blijven, zodat het bloed door je lichaam blijft stromen.

2. Geen koude dranken gebruiken

Wanneer je een zonnesteek hebt, is het verleidelijk om koude dranken te gebruiken om je temperatuur te laten dalen. Dit is echter niet aan te raden, omdat dit je maag kan irriteren. Het is beter om voor lauw water of vloeibare voeding te kiezen.

3. Niet in de volle zon gaan liggen

Wanneer je een zonnesteek hebt, is het niet verstandig om in de volle zon te gaan liggen. Dit kan ervoor zorgen dat je lichaamstemperatuur nog verder stijgt. Zoek dus een plekje in de schaduw op.

4. Geen koffie of thee drinken

Koffie of thee kan ervoor zorgen dat je nog meer gaat zweten. Dit is niet fijn wanneer je al last hebt van een zonnesteek. Het is dus beter om deze dranken te vermijden.

5. Geen alcohol drinken

Alcohol kan ervoor zorgen dat je nog meer gaat zweten en dat je vocht verliest. Het is dus niet aan te raden om alcohol te drinken wanneer je een zonnesteek hebt.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.