Parfum is een belangrijk onderdeel van ieders persoonlijke stijl. Ikzelf heb zo’n 4 luchtjes die ik afwissel. De ene dag draag ik Estee Lauder en de andere dag ga ik voor een andere geur. Het hangt er een beetje vanaf waar ik die dag naartoe moet, of hoe ik me voel. Parfum kan een verlengstuk van iemands persoonlijkheid zijn en soms ook herinneringen en emoties oproepen. Het kiezen van de juiste parfum kan echter best wel een beetje lastig zijn. Dit komt omdat het niet alleen gaat om wat je lekker vindt ruiken, maar ook om hoe het bij jouw huid past. Ik geef je hierover graag een aantal tips!

Verschillende categorieën

Parfums kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën, namelijk: bloemig, houtachtig, fruitig, kruidig en oriëntaals. Het is belangrijk om te weten welke categorie het beste bij jouw huid past. Als je een droge huid hebt, kun je beter kiezen voor een bloemige geur. Dit komt omdat de oliën in bloemige parfums minder uitdrogend zijn. Voor een vette huid zijn kruidige en houtachtige geuren geschikter, omdat deze de natuurlijke oliën van de huid beter kunnen balanceren. Zorg overigens dat je je huid ook regelmatig (als het lukt dagelijks) goed verzorgt. De producten van Dermalogica zijn hier uitermate geschikt voor.

Kies het juiste type parfum

Er zijn verschillende soorten parfums, waaronder eau de parfum, eau de toilette en eau de cologne. Het verschil zit in de concentratie van de geur. Eau de parfum heeft de hoogste concentratie en blijft dus het langst op de huid zitten. Eau de toilette heeft een lichtere geur en is geschikt voor dagelijks gebruik. Eau de cologne heeft de lichtste geur en is het meest geschikt voor gebruik na het sporten of tijdens warme dagen. Kies dus het type parfum dat past bij jouw dagelijkse routine en activiteiten.

Test de geur op jouw huid

Het is belangrijk om de parfum die je wilt kopen altijd eerst te testen op jouw huid. De geur kan namelijk totaal anders ruiken op jouw huid dan op een testpapiertje. Breng een kleine hoeveelheid parfum aan op de pols en wacht een paar minuten. Ruik vervolgens aan de plek waar je de parfum hebt aangebracht. Het is altijd een goed idee om verschillende merken en geuren uit te proberen voordat je een definitieve keuze maakt.

Let op de ingrediënten

Als je last hebt van allergieën of gevoelige huid, is het belangrijk om te letten op de ingrediënten van de parfum. Parfums bevatten vaak alcohol en chemische stoffen die irritatie kunnen veroorzaken. Kies als je hier gevoelig voor bent voor een parfum met natuurlijke ingrediënten en zonder toegevoegde chemicaliën. De beste natuurlijke ingrediënten zijn vanille, jasmijn, roos en lavendel.

Kijk goed naar de prijs

Parfum kan prijzig zijn, dus het is belangrijk om een budget in gedachten te hebben voordat je gaat winkelen. Kijk ook naar de grootte van de fles en hoeveel je van plan bent te gebruiken. Hoe groter, hoe duurder. Als je een parfum alleen voor speciale gelegenheden gebruikt, dan is een kleinere fles misschien een betere optie voor jou.

Beeld: Duané Viljoen – Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.