Het is 1 januari 2021, dus ik wens je allereerst een heel erg gelukkig nieuwjaar en ik hoop dat het een stuk beter wordt, dan het jaar dat we achter ons hebben gelaten. Over een paar dagen komt de kinderbijslag alweer en daar wil ik het eventjes over hebben.. want hoe zit het nou allemaal precies?

Wat is kinderbijslag?

Je krijgt ieder kwartaal kinderbijslag voor je kind. Hiermee kun je een deel van de kosten die je voor hem/haar maakt betalen. Zodra het kind 18 jaar is stopt de kinderbijslag. In sommige situaties kan de kinderbijslag ook eerder worden gestopt, bijvoorbeeld als het kind eerder stopt met school of als hij/zij komt te overlijden.

Je kunt alleen kinderbijslag krijgen als je verzekerd bent. ‘Verzekerd zijn’ betekent hier dat je gebruik kunt maken van sociale verzekeringen. Dit zijn bijvoorbeeld AOW, Anw-uitkering of de Wet langdurige zorg (Wlz). Je hoeft hier overigens geen verzekering voor af te sluiten zoals bij een auto- of zorgverzekering. Verzekerd zijn voor sociale verzekeringen gaat vanzelf als  je woonachtig bent in Nederland of werkt.

Voor welke kinderen krijg je kinderbijslag?

Je kunt kinderbijslag krijgen voor kinderen tot 18 jaar. Je krijgt kinderbijslag voor een:

 • eigen kind
 • kind van een partner of ex-partner
 • kind waarvoor u zorgt alsof het uw eigen kind is

Adopteer je een kind buiten Nederland? Dan kun je ook kinderbijslag krijgen. Meld het kind dan aan bij de gemeente.

Je kunt kinderbijslag krijgen als je met jouw partner bent getrouwd, een geregistreerd partnerschap hebt of samenwoont. Je bepaalt samen wie de kinderbijslag krijgt. Heeft jouw partner afspraken gemaakt met de andere ouder van het kind? Is er bijvoorbeeld een co-ouderschap, dan hangt het af van de afspraken welke ouder kinderbijslag krijgt.

Meer informatie vind je hier.

Wanneer krijg je de eerste kinderbijslag?

Je krijgt de kinderbijslag nadat een kwartaal is afgelopen. De kinderbijslag wordt uitbetaald in de eerste week van januari, april, juli en oktober. Wanneer je de eerste keer kinderbijslag krijgt hangt af van de geboortedatum van het kind.

Bedragen kinderbijslag

Bedrag per kind per kwartaal;

0 t/m 5 jaar        € 223,37
6 t/m 11 jaar      € 271,24
12 t/m 17 jaar     € 319,10

Betaaldagen 2021

Op deze data maakt de SVB de kinderbijslag aan je over. Het kan verschillen per bank hoe laat het wordt bijgeschreven;

 • 4 januari 2021 (4e kwartaal van 2020)
 • 1 april 2021 (1e kwartaal van 2021)
 • 1 juli 2021 (2e kwartaal van 2021)
 • 1 oktober 2021 (3e kwartaal van 2021)

Wanneer stopt de kinderbijslag eerder?

Er zijn verschillende situaties wanneer de kinderbijslag eerder dan 18 jaar wordt gestopt of zal worden aangepast;

 • Het kind stopt met school
 • Het kind gaat bij de andere ouder wonen
 • Het kind woont niet thuis en u betaalt te weinig voor het onderhoud
 • Het kind gaat buiten Nederland wonen of werken
 • Het kind komt te overlijden

Kinderbijslag en school

Voor kinderen van 16 en 17 jaar veranderen er een paar regels. Of je kinderbijslag krijgt hangt af van het onderwijs van het kind.

 • Het kind stopt met school en heeft nog geen startkwalificatie (een startkwalificatie is een diploma van de havo, het vwo, of het mbo niveau 2 of hoger). Je krijgt kinderbijslag zolang uw kind overdag naar school gaat. Volgt het kind een mbo-opleiding en krijgt hij/zij een studentenreisproduct van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)? Dan heeft dit geen gevolgen voor de kinderbijslag.
 • Het kind stopt met school en heeft wel een startkwalificatie
  Heeft het kind al een startkwalificatie en gaat hij/zij daarna een nieuwe opleiding volgen? Dan kan hij/zij misschien studiefinanciering aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Studiefinanciering is financiële hulp voor de kosten van de opleiding.
 • Het kind is vrijgesteld
  Is het kind vrijgesteld omdat hij/zij een diploma heeft van een praktijkschool en een passend programma volgt, gehandicapt is of speciaal onderwijs volgt of op grond van de leerplicht een vrijstelling heeft dan hoeft hij/zij geen startkwalificatie te halen. Je krijg dan gewoon de kinderbijslag voor hem/haar.
 • Het kind woont niet in Nederland
  Woont het kind in een ander land dan Nederland, dan wordt er bekeken of hij/zij overdag op school zit, bezig is met het halen van een diploma welke een goede kans geeft op geschoold werk, een opleiding heeft afgemaakt en een diploma heeft gehaald, of door ziekte of een handicap geen onderwijs kan volgen.
 • Het kind kan studiefinanciering krijgen
  Volgt het kind een opleiding aan het mbo, hbo of universiteit? En kan hij/zij studiefinanciering krijgen? Dan heeft dit geen gevolgen voor de kinderbijslag.

Dubbele kinderbijslag

Heb je een thuiswonend kind en heeft deze intensieve zorg nodig? Dan kun je dubbele kinderbijslag krijgen als het kind 3 jaar of ouder is, maar nog geen 18 jaar. De SVB vraagt aan het CIZ om een advies te geven of er inderdaad dubbele kinderbijslag nodig is.

Het CIZ stuurt je een vragenformulier en vraagt documenten met informatie bij je op. Soms heeft het CIZ extra informatie nodig van artsen of specialisten. Hiervoor heeft het CIZ uw toestemming nodig. Je krijgt van het CIZ een machtigingsformulier waarmee je toestemming kunt geven. Het CIZ neemt deze informatie mee in het CIZ-advies. Het CIZ bekijkt 10 onderdelen waar het kind zorg voor nodig kan hebben. Per onderdeel geeft het CIZ punten. Het aantal punten bepaalt of het advies positief of negatief is. Is het advies positief, dan krijg je dubbele kinderbijslag. Is het advies negatief, dan krijg je geen dubbele kinderbijslag.

Woon het kind niet thuis dan gelden er andere regels, welke hier terug zijn te lezen.

Verdere informatie is te vinden op de website van de SVB.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.