Van alle stellen die uit elkaar gaan en samen thuiswonende kinderen hebben, kiest ruim een kwart voor co-ouderschap. Als je kiest voor co-ouderschap, dan heeft dit gevolgen voor je belastingen en toeslagen. Wil je weten wat co-ouderschap inhoudt? En of je bij deze ouderschapsvorm in aanmerking komt voor korting op je belasting, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget? Je leest het in dit artikel.

 Wat is co-ouderschap?

Als ouders na een scheiding de zorg en opvoeding van de kinderen min of meer gelijk verdelen, is er sprake van co-ouderschap. De kinderen wonen zowel bij de ene ouder als bij de andere ouder. Je bent co-ouder als:

 • Je kind de helft van de week bij jou woont en de andere helft van de week bij je ex-partner. Dat moeten tenminste drie hele dagen zijn bij de een én de ander. 
 • Je kind de ene week bij jou woont en de andere week bij je ex-partner. Dus om en om.

Er zijn twee belangrijke voorwaarden voor co-ouderschap: je bent geen fiscaal partner meer met je ex-partner. Ook moet het co-ouderschap langer dan zes maanden duren in een kalenderjaar.

Als je voor co-ouderschap kiest, kun je gebruikmaken van een aantal financiële regelingen. De belangrijkste zijn de inkomensafhankelijke combinatiekorting, de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. 

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

De inkomensafhankelijke combinatiekorting is een korting op je inkomstenbelasting. Je kan hier recht op hebben als je werkt én dit combineert met de zorg voor je kind. Met deze korting betaal je minder belasting. Je vraagt de inkomensafhankelijke combinatiekorting zelf aan via je jaarlijkse belastingaangifte. Wil je maandelijks al de korting krijgen? Vraag dan een voorlopige aanslag aan. 

Er is een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting:

 • Je kind is geboren ná 31 december 2008.
 • Je kind staat minstens 6 maanden ingeschreven bij de gemeente op jouw woonadres. Bij co-ouderschap mag je kind ook ingeschreven staan op het woonadres van je ex-partner. 
 • Je arbeidsinkomen is op jaarbasis hoger dan € 5.153.
 • Je hebt geen fiscaal partner óf minder dan 6 maanden. Een uitzondering: je hebt wel langer dan 6 maanden een fiscaal partner, maar je hebt een lager inkomen dan je fiscaal partner.

Meer informatie over de inkomensafhankelijke combinatiekorting vind je op de website van de Belastingdienst.

Kinderopvangtoeslag

Gaan een of meerdere kinderen naar de kinderopvang en betaal je (deels) zelf de opvanguren? Dan kun je kinderopvangtoeslag krijgen. Dit bedrag is een tegemoetkoming in de kosten voor de opvang. Kinderopvangtoeslag vraag je zelf stap voor stap aan via Mijn toeslagen

Voor het ontvangen van kinderopvangtoeslag maakt het voor de Belastingdienst/ Toeslagen niet uit op welk woonadres je kind staat ingeschreven. Betaal je allebei een deel van de kinderopvang? Dan kun je ervoor kiezen om elk een eigen deel van de toeslag te ontvangen. 

Goed om te weten: staat je kind op jouw adres ingeschreven en ben jij de enige ouder die kinderopvangtoeslag krijgt? Dan hoef je niet aan de Belastingdienst door te geven dat je co-ouder bent. 

Meer weten over kinderopvangtoeslag? Ga naar  www.toeslagen.nl/kinderopvangtoeslag.

Kindgebonden budget

Als je een of meerdere kinderen hebt onder de 18 jaar, dan kun je recht hebben op kindgebonden budget. Dit is een bijdrage in de kosten voor je kind die je ontvangt náást de kinderbijslag. Je kunt recht hebben op kindgebonden budget als je voldoet aan een aantal voorwaarden:

 • Je kind is jonger dan 18 jaar.
 • Je krijgt kinderbijslag óf betaalt mee aan het levensonderhoud van je kind.
 • Je inkomen mag niet te hoog zijn. Dit hangt af van de samenstelling van je gezin. Maak een proefberekening om te kijken of jouw inkomen niet te hoog is. 
 • Je vermogen is niet te hoog.
 • Je hebt een Nederlandse nationaliteit.

Let wel op: bij co-ouderschap gelden een aantal aanvullende voorwaarden. Zo krijgt de ouder die de kinderbijslag op zijn of haar naam heeft, ook het kindgebonden budget. Dan kun je zo laten. Óf je kiest er samen met je ex-partner voor dat als jij de kinderbijslag ontvangt je ex-partner het kindgebonden budget voortaan krijgt. Maak een proefberekening om te kijken wat het meest gunstig is.

Meestal hoef je het kindgebonden budget niet zelf aan te vragen en ontvang je dit automatisch als je er recht op hebt. Krijg je geen bericht en voldoe je wel aan de voorwaarden? Dan kun je zelf kindgebonden budget aanvragen via Mijn toeslagen.

Meer informatie over kindgebonden budget vind je op de website van de Belastingdienst.

Ouderschapsplan

Het is aan te raden om een ouderschapsplan op te stellen, ook als je samen co-ouder bent. In het ouderschapsplan leg je samen met je ex-partner de gemaakte afspraken over de opvoeding en verzorging van jullie kind vast. Neem hierin ook afspraken op over de kosten en hoe jullie de financiën zoals je belastingen en toeslagen hebben geregeld. De Belastingdienst kan om het ouderschapsplan vragen als zij een bewijs wil van de gemaakte afspraken over het co-ouderschap. Zo kan de Belastingdienst beoordelen of je bijvoorbeeld inkomensafhankelijke combinatiekorting kan krijgen.

Geen co-ouderschap

Doen jullie niet aan co-ouderschap? Dan heeft alleen de ouder die het grootste deel van de zorg voor het kind op zich neemt, recht op inkomensafhankelijke combinatiekorting, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag. Het kind moet dan ingeschreven staan op het adres van deze ouder.

Meer weten?

Wil je weten wat scheiden nog meer betekent voor je belastingen en toeslagen? Kijk op www.belastingdienst.nl/scheiden en vul de persoonlijke scheiden-checklist in.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.