De Tour de France is een meerdaagse wielerwedstrijd, welke voor het grootste deel plaatsvindt in Frankrijk. De Tour is in 1903 ontstaan en werd destijds georganiseerd door de hoofdredacteur van tijdschrift L’Auto. Een jonge journalist en werknemer van het blad raakte geïnspireerd door Georges Lefèvre, die in 1895 op een fiets van aluminium over alle bekende parcours in Frankrijk reed. Het idee ontstond om deze tijdritten ieder jaar terug te laten komen: De Tour de France was geboren.

Een stukje geschiedenis

In 1903 was de lengte van de tour 2428 km, wat voor de maatstaven van tegenwoordig wellicht wat kort te noemen is. Er waren 6 etappes met een grote etappeafstand van van gemiddeld 405 km. De gemiddelde snelheid van de winnaar van dit jaar was 26 km/u, wat niet heel erg snel was. Het dieptepunt qua snelheid kwam in 1919, met een gemiddelde snelheid van 24 km/u. Waar men de tweede tour over hetzelfde parcours reed werd er vanaf 1905 gekozen voor een ander parcours, namelijk aan de buitengrenzen van Frankrijk. De lengte werd daardoor langer en is t/m 1970 nooit korter dan 4000 km geweest. De langste Tour ooit was die van 1926 met maar liefst 5745 km lengte. In de eerste twee jaar waren de etappes qua lengte erg groot, maar dit werd uiteindelijk teruggebracht naar zo’n 250 km en later naar een gemiddelde van 170 km per dag. Vanaf 1927 bestaat de Tour uit circa 20 etappes van ongeveer 200 km over een totale lengte van circa 4000 km. Waar de eerste winnaar een gemiddelde snelheid had van 26 km/u, heeft de gemiddelde wielrenner van tegenwoordig er eentje van ongeveer 40 km/u. Dit is waarschijnlijk zo omdat sporters tegenwoordig professioneler kunnen trainen en op betere fietsen zitten. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog ging de tour niet door.

Meer dan de wielrenners alleen

Mensen die langs de route wonen organiseren heerlijke maaltijden (met flinke hoeveelheden wijn) en maken er een heel feest van. De tour begint altijd rond het middaguur, omdat de lunch de belangrijkste maaltijd is voor de Fransen. Het gaat allang niet meer alleen om de wielrenners, het hele gebeuren eromheen is ook meer dan de moeite waard. Voor de wielrenners uit rijdt vaak een hele colonne van auto’s, motoren en bijzondere voertuigen. Ook helikopters vliegen vooruit (wat een mooi uitzicht zal je dan hebben!). Langs de route van de touretappes zet men de boel af met gendarmes die uit de omgeving komen. Zorgt ervoor dat je altijd voldoende drinken en eten bij je hebt als je gaat kijken bij de tour. Het is nogal druk, dus eventjes heen en weer voor een drankje is niet echt realistisch te noemen. En vergeet zeker niet om iets mee te nemen waar je op kunt zitten. De hele dag staan is nooit ideaal!

Win een trip naar de Tour de France!

Yelloh! Village (opgericht in juni 2000) heeft 84 campings die je eigenlijk wel high-end outdoorhotels zou kunnen noemen, welke verspreid zijn over Frankrijk, Spanje en Portugal. Je kunt verblijven op een luxe kampeerplaats of in één van de stacaravans, waar je de nodige voorzieningen bij kunt huren. Op de parken zijn uiteraard voldoende faciliteiten te vinden zoals zwembaden met glijbanen, wellness, kinderclubs en nog meer. 

Ze organiseren een toffe wedstrijd waaruit twee winnaars worden gekozen. Het is de bedoeling dat je meedoet aan een quiz…je kunt dus op deze manier je kennis over de tour testen. De winnaar wint het volgende;

– Een verblijf van 3 nachten voor 2 personen op camping Le Lavedan van 18 tot 21 juli 2019
– Een vlucht naar Toulouse vanuit Amsterdam of Brussel
– Een huurauto voor de rit van Toulouse naar de camping en ook voor de volledige duur van het verblijf
– Een VIP-pakket met beddengoed, handdoeken en gratis wifi
– Toegang als VIP-toeschouwer* tot de etappe van de Tourmalet op zaterdag 20 juli!

*Je kunt van 12.30 tot 17.30 uur terecht in de Relais-Etape (het wielerdorp), waar je verwend wordt met:

– Een welkomstdrankje & de hele namiddag open bar
– Lunch, aan tafel geserveerd
– De reclamekaravaan en de renners komen bij het wielerdorp voorbij
– De heruitzending van de etappe, met commentaar van een specialist
– De hele dag lang allerlei activiteiten
– Het VIP Champagne-moment
– Een VIP-aandenken aan de Tour de France, dat aan elke gast wordt uitgereikt
– Gratis toegang tot het parkeerterrein

Meedoen kan hier!

Uitgelichte afbeelding: Tour de France contestants passing through the village from Shutterstock/LANAphotography

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.