Varen met het gezin is een feestje en zeker nu het weer een beetje meewerkt begint het bij veel mensen alweer te kriebelen. Of je nou een dagje gaat varen of een bootvakantie organiseert, het ‘leven op het water’ is ontspannend. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je gaat varen met het gezin. Wees sowieso ALTIJD alert op verdrinking bij (kleine) kinderen! Op het water zijn is mooi, maar het kan ook heel gevaarlijk zijn!

Vaar niet met een te volle boot

Het is ontzettend belangrijk om in de gaten te houden hoeveel personen er (volgens het advies van de fabrikant) mee kunnen reizen op de boot waarmee je het water op gaat. Te veel mensen aan boord is nooit goed. Het is namelijk erg belangrijk dat iedereen zich comfortabel voelt en genoeg ruimte heeft om zich te kunnen bewegen. Denk overigens ook aan de spullen die je wilt meenemen. Ga je een dagje weg dan zal het wel meevallen, maar ga je een week het water op, dan neem je automatisch meer mee.

Denk aan de veiligheid

Als je gaat varen dan is het belangrijk dat er voor iedereen die aan boord is een zwemvest (ook wel reddingsvest genoemd) aanwezig is. Dit moet je van te voren controleren, nog voordat je gaat varen. Mocht het zo zijn dat er iets onverwachts voorvalt op het water, dan moet je iedereen een reddingsvest kunnen aanbieden. Check ook altijd of de aanwezige reddingsvesten wel in goede staat verkeren en zorg ervoor dat je voor de kinderen speciale kindervesten hebt. Hang de vesten altijd op een plaats waar iedereen gemakkelijk bij kan, zonder dat ze in de weg hangen. Gaan er baby’s mee aan boord, dan moeten deze  zwemluiers aan, omdat deze geen lucht vasthouden. Mocht er iets misgaan dan kan de combinatie van een zwemluier en reddingsvest de baby uit nood redden.

Vergeet de EHBO- kit niet

Een ongeluk zit in een klein hoekje en het belangrijkste in zo’n situatie is dat je weet hoe je bijvoorbeeld eerste hulp moet verlenen. Dit kun je alleen op de juiste manier doen als je goed voorbereid bent. Zorg er daarom voor dat je een volledig gevulde EHBO- kit bij je hebt. Denk aan pleisters, gaasjes, plakband, schaar, pincet, aspirine en kinderparacetamol. Ook zonnebrandcrème is erg essentieel als je het water op gaat. Neem ook petjes en/of hoeden mee, welke je tegen de felle zon kunne beschermen.

Eten en drinken

Zorg dat je altijd voldoende eten en drinken bij je hebt. Let er goed op dat de kinderen voldoende drinken (en houd ook eventuele ouderen goed in de gaten). Goed gehydrateerd blijven is heel belangrijk, ook voor jezelf. En zo nu en dan iets eten doet een mens ook goed.

Spelletjes mee aan boord

Zorg dat je genoeg spelletjes aan boord hebt om de kinderen te vermaken. Een lange vaart kan soms een beetje saai voor ze zijn en je hebt nou eenmaal geen zin in stuiterende (of jengelende) kinderen aan boord. Je kunt ook ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ met ze doen, of ze laten tellen hoeveel boten er passeren bijvoorbeeld.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.