De geur van versgebakken taart, cake of koekjes… Wie geniet daar niet van? Nóg leuker is het als je het baksel samen met je kinderen hebt gemaakt. In dit artikel lees je hoe bakken zowel voor jou als voor je kind een feestje wordt!

Taakverdeling

Welke leeftijd je kind ook heeft, het is er ongetwijfeld op gebrand zoveel mogelijk zelf te doen. En dat kan! Geef je kind de ruimte om bij te kunnen dragen aan het hele proces van voorbereiden, bakken en versieren. Het werkt het beste om je kind specifieke taakjes te geven. Zo houdt je zelf zicht op het recept, maar voelt je kind zich tegelijkertijd gezien (en belangrijk). Zelfs de allerkleinsten kunnen vaak al helpen met de bloem in een kom doen of een eitje breken.

Makkelijk recept

Er zijn allerlei lekkere dingen om te bakken met kinderen. Het belangrijkste is dat je het niet te ingewikkeld maakt. Alhoewel het wellicht leuk lijkt om uit te pakken met een meerlaagse taart, dit tijdsintensieve proces het plezier van zowel jouzelf als je kind in de weg staan. Houd het simpel, dan is iedereen ontspannen. Kies bovendien voor een recept waarbij iets mis kan gaan. Zandkoekjes, muffins of appeltaart, bijvoorbeeld. Want: met kinderen gaat niks volgens plan.

Leerzaam

Samen bakken natuurlijk erg gezellig, maar dat niet alleen. Bakken is ook nog eens bijzonder leerzaam! Laat je kind eens oefenen met getallen, begrippen als grammen, kilo’s en liters of laat het – als het al wat verder is – zelf de ingrediënten afmeten en afwegen. Je zult zien dat de ongedwongen omgeving ervoor zorgt dat je kind zich vrij zal voelen om vaardigheden te oefenen (of zelfs te ontwikkelen).

Versiersels

Voor vrijwel ieder kind geldt: versieren is het hoogtepunt van het bakavontuur! Meer versiersels, betekent meer plezier. Je kind zal het ontzettend waarderen als er veel versieringen te kiezen zijn: spikkels, zilveren parels, suikerfiguurtjes. Kinderen kunnen er hun creativiteit volop in kwijt. Je bevestigt de versieringen makkelijk op het baksel door poedersuiker met een beetje water te mengen.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.