Gisteren was de eerste echte winterse dag met sneeuw en gladheid. Deze week wordt het weer redelijk zacht, maar wat we in het nieuwe jaar gaan krijgen is nu nog onduidelijk. Het kan vriezen en het kan dooien zullen we maar zeggen. Toch is het sowieso verstandig om je auto winterklaar te maken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als het straks ineens toch ineens heel koud en slecht wordt buiten. Je wilt toch gewoon zo snel mogelijk weg kunnen rijden ‘s ochtends?

#1 Rubbers goed schoonhouden

In het programma van Rob Geus gaat het altijd over de rubbers, maar dan heeft hij het over die in de koelkast. Ik heb het over de rubbers van je auto. Deze bevinden zich in de deuren en het is belangrijk dat je ze goed schoonhoudt en insmeert met een speciale stick of met talkpoeder.

#2 Motorolie

Zorg dat je motorolie is bijgevuld. Bij vrieskou kan dit ervoor zorgen dat je auto soepeler start. Zorg wel dat je de juiste olie erin gooit. Weet je niet zeker welke dat is, vraag het dan eventjes aan de garage waar je je auto altijd brengt voor onderhoud.

#3 Ruitensproeiervloeistof 

Vul de ruitensproeiervloeistof bij met een antivriesvariant. Deze vloeistof is blauw! De roze variant is voor in de zomer!

#4 Zorg dat je auto goed is verzekerd

Eigenlijk het hele jaar door belangrijk (onverzekerd mag je de weg niet op), maar zeker met winterse gladheid en slechte weersomstandigheden, is het des te belangrijker dat je een goede autoverzekering hebt.

#5 Deken voor op je voorruit

Schaf een speciale deken aan voor de voorruit, zodat je minder hoeft te krabben (het is in de ochtenden heel koud en krabben is niet leuk). Gebruik absoluut geen kranten (die kunnen vastvriezen) en gooi geen heet water op je ruit. Je kunt er ook voor kiezen om speciale spray te kopen waarmee je je ruiten in kunt sprayen. Er wordt echter over dit laatste gezegd dat het niet al te best is voor de lak van je auto.

#6 Winter survival-pakketje voor je auto

Zorg dat je een survival-pakketje in je auto hebt met daarin ruitontdooier, slotontdooier (buiten de auto bewaren!) en ijskrabbers. Om wegrijden uit diepe sneeuw makkelijker te maken: een paar matten, een schep en een veger.

#7 Maak regelmatig een wat langere rit

De accu van je auto zal zich bij lagere temperaturen sneller ontladen. Het is daarom belangrijk om ook regelmatig een wat langere rit te maken, zodat deze goed opgeladen blijft.

#8 Handrem liever niet gebruiken in de winter

Een handrem kan vastvriezen, dus je kunt hem beter niet gebruiken in de winter. Laat de auto in P of in zijn eerste versnelling staan. Voor auto’s met een elektronische handrem zou dit geen probleem moeten zijn, omdat deze niet met kabels maar op stroom werken.

#9 Maak je auto sneeuw- en ijsvrij en houd je ruiten schoon

Goed kunnen zien terwijl je aan het autorijden bent is een echte must. Je kunt zelfs een bekeuring krijgen als je met een auto vol ijs/sneeuw rond gaat rijden. Maak alles dus goed schoon! Zorg ook zeker voor schone ruiten en gebruik de airco/verwarming om de condens weg te krijgen uit je auto.

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.