Ouderen willen het liefste zolang mogelijk (zelfstandig) in hun eigen vertrouwde omgeving blijven wonen. Vaak kan dit door het bieden van ondersteuning en verschillende hulpmiddelen. 

Er zijn een aantal aspecten erg belangrijk, als het gaat om veiligheid in en om het huis bij ouderen. Door de wat hogere leeftijd neemt de kans op gezondheidsproblemen toe. Een voorbeeld daarvan zijn problemen met bewegen en lopen of het hebben van een evenwichtsstoornis. Dit soort gezondheidsklachten kunnen de kans op vallen in en om het huis vergroten.

Hoe voorkom je dat oudere mensen vallen?

Gelukkig zijn er oplossingen en hulpmiddelen die preventief helpen om valpartijen in en om het huis te beperken. Wat kun onder andere doen om ervoor te zorgen dat je grootouders (of je vader en moeder) minder kans hebben dat ze vallen?

-Kijk eens goed naar de verlichting in huis. Mocht het ergens in huis schemerig of donker zijn, zorg dan dat dit wordt aangepakt.

-Haal zoveel mogelijk de drempels in huis weg. Op die manier voorkom je dat men kan struikelen over de drempel

-Worden je grootouders of je vader/moeder wat slechter ter been, kijk dan of je een wandelstok of rollator voor ze kan regelen. Op deze manier hebben ze iets waar ze op kunnen steunen bij het lopen. Ook als men naar buiten gaat kan dit meer zekerheid geven.

– Vraag om informatie over het huren van een traplift. Deze zorgt ervoor dat je op een veilige manier naar boven of naar beneden kunt.Het huren van je traplift doe je op gemakkelijke manier. Online kunt je hier ook veel informatie over vinden.

– Zorg voor een seniorenalarm. Dit alarm wordt met behulp van een koord om de nek gedragen. Mocht er iets gebeuren, zoals vallen in huis, dan kan er met een druk op de knop om hulp worden gevraagd.

-Bevestig in de badkamer en het toilet wat handgrepen voor wat meer steun. Zeker na het douchen/badderen is dit een stuk veiliger, omdat de vloer dan wat nat kan zijn. Een anti-slip mat op de grond is ook een goed plan om vallen te voorkomen.

Beeld: Old and young person holding hands from Shutterstock/Impact Photography

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.