oog1Tijdens de vorige jaarwisseling raakten meer dan tweehonderd mensen ernstig gewond aan hun ogen. Het Oogfonds adviseert daarom iedereen die vuurwerk afsteekt of er naar kijkt, om een vuurwerkbril te dragen. Om dit advies extra kracht bij te zetten is de stichting een campagne gestart: doneer €2 en krijg een vuurwerkbril cadeau.

Tijdens de jaarwisseling van 2014-2015 raakten 206 mensen gewond aan hun ogen. 8 van hen raakten blind aan één oog en één man raakte blind aan beide ogen. Van de in totaal 10 blinde ogen moesten er 6 compleet verwijderd worden. De helft van alle slachtoffers was 21 jaar of jonger en meer dan de helft van de slachtoffers raakte gewond door vuurwerk dat door iemand anders werd afgestoken.

Eerlijk? Ik schrik van deze aantallen! Nou ben ik zelf niet zo’n vuurwerk-fan en steek ik het zelf niet af. Toch ben ik me er wel degelijk van bewust, dat ik als ik op straat loop ook de pineut kan zijn. Er zullen namelijk altijd van die gasten zijn, die lukraak vuurwerk om zich heen gooien…en tsja, als je daar net langs loopt…dan zijn de gevolgen hoogstwaarschijnlijk niet zo heel erg fraai. Vorig jaar hebben mijn vriend, mijn zoon en ik op een veilige afstand naar het vuurwerk gekeken, dat de gemeente hier afgestoken heeft. Daarna zijn we weer naar binnen gegaan, ik vind het namelijk echt heel erg gevaarlijk. Dit jaar is mijn zoon bij zijn vader en zullen ze vast wel een sterretje afsteken, zo hier en daar. Mijn zoon draagt dan in ieder geval een speciale vuurwerkbril en moet dan alsnog ruim de afstand nemen van andere mensen die vuurwerk afsteken.

BN’ers enthousiast over campagne
BN’ers zoals Quinty Trustfull, Liza Sips en Carolien Spoor hebben al enthousiast gereageerd op deze actie en steunen het Oogfonds hierin door onder andere de campagne te delen via hun eigen social media.

Actrice Marly van der Velden: “Sammy-Rose is nu nog te jong voor vuurwerk, maar haar eerste bril ligt al klaar in de kast. Voorkomen is altijd beter dan genezen en ik draag zeker een mooie roze variant dit jaar.”

Oppassen geblazen
Edith Mulder, directeur Oogfonds: “Veel mensen zijn zich niet bewust van de gevaren tijdens de jaarwisseling. We moeten kinderen aanleren dat vuurwerk niet alleen mooi, leuk en feest is, maar ook oppassen geblazen. Super ook dat BN’ers zoals Quinty Trustfull en Carolien Spoor het Oogfonds helpen deze boodschap te verspreiden.”

Het dragen van een vuurwerkbril kan veel ellende voorkomen. Een goede vuurwerkbril sluit goed aan op het gezicht, zodat vuurwerk de ogen niet langs de bril kan bereiken. Daarbij is het materiaal van belang: polycarbonaat is onbreekbaar.

Tjeerd de Faber, oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam: “Verlies je één of beide ogen dan kun je vaak je werk niet meer doen. Voor kinderen kan het zelfs betekenen dat zij hun droombaan niet meer kunnen verwezenlijken. Kan dat de uitkomst zijn van een mooi feest? Het dragen van een vuurwerkbril op oudejaarsdag moet even vanzelfsprekend worden als het dragen van een gordel in de auto.”

Meer informatie: https://oogfonds.nl/vuurwerk/

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.