Zeker als het mooi weer is, trekken veel mensen erop uit om aan en in het water te gaan vertoeven. Alles wordt zorgvuldig ingepakt en ook de zwemvleugeltjes, zwembandjes e.d. worden meegenomen. Toch is en blijft water een zeer gevaarlijk iets! Voorkom verdrinking door altijd alert te zijn!

Spelen in en om het water is vaak wat kinderen het allerliefste doen. Of dat nou in een zwembad, bij de zee of simpel in de tuin is maakt niet uit. Helaas gebeuren er nog steeds ongelukken, waarvan de meeste dodelijke slachtoffers kinderen van 0-4 jaar zijn. In 2013 verdronken er 9 kinderen onder de 12 jaar en werden er 94 opgenomen in het ziekenhuis na een bijna-verdrinking. Waarschijnlijk ligt dit aantal in werkelijk nog veel hoger, maar loopt het vaak net goed af, waardoor kinderen niet naar het ziekenhuis hoeven voor een behandeling. Onthoud altijd goed dat kinderen al kunnen verdrinken in een laagje water van 10 cm, zeker als ze nog heel klein zijn.

Zorg dat je het kind altijd kunt zien!

Nee, je kunt ook niet “eventjes” naar het toilet, want dan heb je geen zicht meer op je kind. Laat je ook zeker weten niet afleiden door bijvoorbeeld je telefoon, tablet of een goed boek. Zorg dat je kind (<3 jaar) zo dichtbij is dat je hem/haar kunt aanraken. Indien nodig, kun je dan altijd direct ingrijpen.

Spreek af wie er op de kleintjes let

Ga er zeker niet zomaar van uit, dat een ander wel eventjes oplet. Je kunt en mag hier niet vanuit gaan en het kan leiden tot gevaarlijke situaties.

Zorg dat je kind zwemvleugeltjes draagt

Dit lijkt een logisch iets, maar er zijn toch nog steeds mensen die dit niet doen. Ik heb het zelf weer gezien met eigen ogen toen ik op vakantie was. Loop aub geen risico en doe het gewoon. Ga je mee op een boot, zorg dan dat het kind een reddingsvest draagt.

Let op!
Doe je kind geen zwemvleugels om in zee bij aflandige wind (wind die richting de zee staat) of in open water met stroming of harde wind. En dan nog wat…vertrouw nooit volledig op dit hulpmiddel, kinderen kunnen nog steeds zinken en verdrinken. Blijf altijd bij je kind!

Doe je kind op zwemles

Zodra het kind oud genoeg is, doe het dan op zwemles Amsterdam. Mijn oudste vond het helemaal niets, maar kan nu wel zwemmen en heeft zwemdiploma A en B gehaald. Nu is hij er achteraf erg blij mee…en wij ook!

Let op!
Jonge kinderen die net hun zwemdiploma’s behaald hebben zijn nog niet waterveilig. Veel ouders zijn zich hier niet van bewust, ze denken: “de zwemdiploma’s zijn binnen, mijn kind kan zich redden”. Kinderen tot en met zes jaar oud kun je nog niet zelfstandig laten zwemmen. Maar ook oudere kinderen die na het behalen van de diploma’s niet regelmatig zwemmen, kunnen niet zonder toezicht zwemmen.

Aan het begin van het seizoen is natuur- en zeewater nog koud

Indien je ervoor kiest om aan het begin van het seizoen te gaan zwemmen in natuur- of zeewater, houd er dan rekening mee dat het water nog koud kan zijn. Het risico op onderkoeling en kramp is dan extra groot. Zorg voor voldoende pauzes tussen het zwemmen door en zorg dat het kind buiten het water lekker warm in een handdoek gewikkeld zit.

Overschat je kind nooit

Vaak denk je dat een kind zich echt wel kan redden in onmogelijke situaties. Helaas is niets minder waar en is het van groot belang dat je je kind nooit overschat. Een kind wat in het water valt (en nog niet kan zwemmen) kan zichzelf niet richting de kant werken, terwijl jij op je gemakje aan komt wandelen.

Onthoud altijd dat je een verdrinking niet snel doorhebt

Je zou denken dat kinderen gaan gillen of spartelen als ze verdrinken, maar eigenlijk is het vaak zo stilletjes en geruisloos, dat je het niet door hebt. Vaak geven ze zich over, doen ze hun ogen dicht en daarna is het over (als je niet snel genoeg ingrijpt).

Beeld: Overhead shot of four years old blonde child from Shutterstock/Quintanilla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.