Toen we op vakantie naar Turkije gingen, moest ik weer eventjes opzoeken wat je allemaal mee mag nemen in je handbagage. Ik vlieg niet ieder jaar ergens naartoe, dus dat zit echt niet allemaal standaard in mijn hoofd geprent. Om het jullie wat gemakkelijker te maken deel ik hieronder hoe het ook alweer precies zit op Schiphol.

Wat mag je wel meenemen in je handbagage?
In principe mag je een heleboel gewoon meenemen behalve als het op de lijst van gevaarlijke – en daarom verboden – voorwerpen staat. Twijfel je of je een bepaald voorwerp in je handbagage mag meenemen, neem dan van tevoren contact op met Schiphol om te informeren. Leg je zakje met vloeistoffen en elektronica binnen handbereik, boven in je handbagage. Op deze manier ga je sneller door de veiligheidscheck. Het volgende mag je meenemen;

 • Vloeistoffen, gels, crèmes en pasta’s
  • Verpakkingen van max. 100 ml
  • samen in een hersluitbaar, transparant 1 liter zakje
  • één zakje per persoon
 • Medicijnen, dieet- en babyvoeding, eventueel met medische verklaring
 • Vloeistoffen gekocht na security mits verzegeld en met geldig aankoopbewijs
 • Kleine vijl, schaar, pincet, max. 6 cm
 • Camera’s, tablets en laptops
 • Kaas en andere soorten voedingswaren. Let op: Vloeibare en smeerbare kaas of voedingswaren vallen onder de vloeistoffen regeling!

Wat mag je niet meenemen in je handbagage?
Er zijn dus wel een aantal dingen die je echt niet mee mag nemen in je handbagage en een aantal daarvan zijn natuurlijk heel erg logisch;

 • Vloeistoffen in verpakkingen van meer dan 100 ml
 • Vuurwapens en andere voorwerpen die projectielen afvuren of die daarop lijken. Bijv. speelgoedpistool dat niet van echt te onderscheiden is
 • Verdovingsapparaten
 • Voorwerpen met een scherpe punt of rand waarmee ernstig letsel kan worden toegebracht
 • Stompe slag voorwerpen
 • Explosieven en brandgevaarlijke stoffen

Regels van de douane
Naast de handbagage regels vanuit security, heeft ook de douane natuurlijk regels. Je mag niet zomaar alles meenemen als je vanuit Nederland naar het buitenland reist of weer terugkomt. Er zijn bijvoorbeeld douaneregels over het meenemen van medicijnen, vlees, (producten gemaakt van) beschermde dier- en plantensoorten of grote sommen geld. Dit geldt uiteraard voor zowel ruim- als handbagage. Let ook goed op dat de regels die in Nederland gelden, anders kunnen zijn in het land waar je naartoe vliegt.

Check daarom altijd de invoerregels bij de douane in het land van je bestemming. Het is bijvoorbeeld verboden om gevogelte (producten) in te voeren in Egypte, altijd goed om te weten, voordat je problemen krijgt. Overigens heb je voor Egypte een visum nodig, wist je dat al? Klik op de link voor meer informatie over een Visum in Egypte in het Nederlands.

Hoe groot mag je handbagage zijn?
Hoe groot je handbagage mag zijn is verschillend. Check daarom de maximale afmetingen en het gewicht van je handbagage bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt.

Ik had een grote shopper van Bulbby mee toen we gingen vliegen en wat was dat achteraf gezien een ontzettend goed idee! Werkelijk alles paste er gewoon in, zelfs reservekleding en luiers van de kleine man. De shopper is een ruime tas met een groot binnenvak. In de tas zit een afgesloten vak met een rits. Ook zit er een rits aan de bovenzijde van de tas. Uiteraard had ik mijn tas gepersonaliseerd met mijn naam en website erop; genoeg Nederlanders in Turkije tijdens de meivakantie, dus hopelijk een aantal nieuwe lezers!

Dante had zijn eigen tas mee op vakantie en ook dit was een tas van Bulbby en dan wel de sporttas! Doordat zijn naam erop stond, was de tas goed te herkennen voor hem op de bagageband (hij had in principe qua grootte ook mee gemogen als handbagage, maar dat vond ik niet zo handig. De sporttas beschikt over een verstelbare schouderband en een verstevigd draaghengsel. Ook heeft de tas twee handige zijvakken met rits, waarin veel ruimte is voor spullen. De tas is gemaakt van waterafstotend 600D materiaal.

Afbeeldingen: Pixabay en privécollectie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.