Het is altijd aan te raden om je goed te verzekeren, zeker als je ook nog eens kinderen hebt. Om je wat meer te informeren nemen we een aantal verschillende verzekeringen voor je onder de loep in dit artikel.

Uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering is niet verplicht, maar het kan wel verstandig zijn om deze af te sluiten. Met deze verzekering worden de kosten van je uitvaart gedekt. Als je geen uitvaartverzekering hebt, zullen je nabestaanden de kosten van je uitvaart zelf moeten betalen. Dit kan erg duur zijn, dus het is verstandig om je uitvaart te verzekeren.

Overlijdensrisicoverzekering

De overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die je afsluit om je nabestaanden te beschermen als je overlijdt. Met deze verzekering wordt een uitkering uitbetaald aan de nabestaanden als je overlijdt.

Een ORV is er voor hogere bedragen en vooral gericht op lasten (zoals woonlasten) die je daarmee kunt betalen, of om een hypotheekschuld af te kunnen lossen zodat de woonlasten dalen voor de nabestaanden. Het is dus eigenlijk bedoeld om te kunnen blijven leven zoals de nabestaanden gewend waren.

Dit geldt overigens niet alleen voor woningeigenaren, maar ook voor huurders (en er zijn nog veel meer doelen te bedenken zoals bijvoorbeeld de betaling van een studie van de kinderen)

Hieronder 5 redenen om een ORV af te sluiten:

  • Reden 1: om de hypotheek geheel of gedeeltelijk af te lossen
  • Reden 2: voor het doorbetalen van de huur
  • Reden 3: voor de betaling van de studie van je kind(eren)
  • Reden 4: om een persoonlijke lening af te lossen
  • Reden 5: om extra financiële zekerheid te geven aan je partner en kinderen

Aansprakelijkheidsverzekering

Als je kinderen hebt, is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Met deze verzekering word je gedekt als je per ongeluk iemand anders letsel toebrengt of schade aan zijn eigendommen veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan een geval waarin je kind een bal door het raam schiet bij de buren. Als je aansprakelijk bent voor de schade, zal de verzekering de kosten vergoeden. Zonder deze verzekering moet je deze kosten zelf betalen en dat kan flink in de papieren lopen.

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering is niet verplicht, maar kan wel erg handig zijn. Deze verzekering geeft je dekking voor de kosten van juridische hulp. Als je bijvoorbeeld problemen hebt met je ex-partner over de omgangsregeling, of als je in een geschil verwikkeld raakt met je buren, kan een rechtsbijstandverzekering ervoor zorgen dat je de kosten van een advocaat kunt betalen.

Inboedelverzekering

Het is ook zeker verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Met deze verzekering worden je spullen gedekt als ze beschadigd raken of gestolen worden. Denk bijvoorbeeld ook aan een uitslaande brand in jouw woning. Als je spullen niet verzekerd zijn, zal je de kosten zelf moeten betalen om alles te vervangen.

Opstalverzekering

Als je een huis hebt, is het verplicht om je huis te verzekeren met een opstalverzekering. Deze verzekering geeft dekking voor schade aan je huis, zoals waterschade of schade door een storm. Ook dekking voor inbraak en vandalisme is meestal inbegrepen. Als je huis niet verzekerd is, zal je de kosten zelf moeten betalen als er schade ontstaat.

Basisverzekering

De basisverzekering (bij een zorgverzekeraar) is verplicht voor iedereen in Nederland. Met deze verzekering worden de kosten van zorg gedekt die iedereen nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van een bezoek aan de huisarts, of aan medicijnen. Ook de kosten van ziekenhuisopname zijn gedekt door de basisverzekering.

Aanvullende zorgverzekering

Als je een aanvullende zorgverzekering hebt, ben je beter verzekerd voor de kosten van zorg. Met deze verzekering worden de kosten van zorg vergoed die niet door de basisverzekering gedekt worden. Denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie, het plaatsen van een beugel of aan een bril of contactlenzen. Deze verzekering is niet verplicht, maar kan wel erg handig zijn als je regelmatig naar de dokter of tandarts gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.