Als je kind oud genoeg is voor het gebruik van een eigen telefoon, dan let je vaak op andere zaken dan als je voor jezelf een keuze moet maken. Je wilt dat de smartphone een apparaat wordt waar je kind plezier van heeft, iets waar hij of zij van kan leren en waar je kind trots op is. Want ook al op jonge leeftijd spelen merken al een rol. Maar waar dien je rekening mee te houden als je een smartphone aanschaft voor je kind? Om hem of haar er zorgeloos mee om te laten gaan, wil je een smartphone die tegen een stootje kan. Een degelijk smartphone hoesje mag eigenlijk niet ontbreken.

Smartphone kiezen voor een kind

Als je een smartphone voor een kind gaat uitkiezen, doe je er goed aan om voor een klein formaat telefoon te gaan. Een schermformaat van 6,2 inch is voldoende. Kinderen hebben natuurlijk vaak een stuk kleinere handen dan volwassenen. En hoe groter het scherm, hoe eerder het mobieltje uit de handen valt. We noemden net ook al even het belang van merken voor kinderen. Dit betekent echter niet dat je bijvoorbeeld voor het nieuwste model iPhone moet gaan. Een ouder model is natuurlijk net zo prima. 

Beste bescherming mobiel kind

Een smartphone gaat een keer vallen, zeker bij kinderen. Investeren in een hoesje is dus raadzaam. Kijk bijvoorbeeld bij Caalman. Je kiest dan specifiek een hoesje voor de bescherming tegen vallen en schokken. Kies een hoesje dat een rand heeft die boven het scherm uitsteekt, zo is er ook bescherming als de telefoon op de voorkant valt. Met de aanschaf van een goed hoesje, voorkom je dat je vroegtijdig een nieuwe mobiel hoeft te kopen.

Eerste smartphone kopen voor kinderen

Wanneer je de eerste smartphone voor je kind gaat kopen, dan kan dit prima een refurbished exemplaar zijn. Die paar krassen die er misschien op zitten zijn toch niet zichtbaar met een hoesje eromheen. Spreek overigens goed met je kind af dat hij of zij de mobiel niet uit het hoesje mag halen. Soms is een iPhone 11 hoesje nog mooier dan de mobiel zelf. Weinig reden dus om het toestel eruit te halen!

De mobiel instellen

Wees een verstandige ouder en bescherm je kind. Hoe volwassen ze ook lijken, je kunt met parental controls toch extra bescherming bieden. iPhone biedt hier goede functies voor; hiermee blokkeer je apps, voorkom je bepaalde content of aankopen en kun je de privacy goed beschermen. Maak verder duidelijke afspraken met je kind over het gebruik van de mobiele telefoon.

Wanneer mobiele telefoon voor kind?

Deskundigen geven vaak de leeftijd van 11 of 12 aan. Per kind kan dit verschillen. Idealiter koop je een mobiel voor je kind een aantal maanden voor hij of zij naar de middelbare school gaat. Zo heb je de hele zomervakantie nog om hem/haar hierin te begeleiden. 

Hoe je kind veilig en verstandig mobielgebruik bijbrengen?

Als het op mobielgebruik aan kinderen bijbrengen aankomt, is het practice what you preach. Je zult ook je eigen mobielgebruik aan moeten passen. Mobieltjes niet mee naar de slaapkamer? Of niet aan de eettafel? Het is een kind niet bij te brengen als jij het zelf wel doet. Maak dus met je partner en eventueel oudere kinderen afspraken als gezin hierover. Begin hier al mee voor je het mobieltje koopt. 

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.