De kleding die je aanhebt tijdens een sollicitatiegesprek is net zo belangrijk als wat je daadwerkelijk zegt. Het kan je helpen jezelf te onderscheiden van de concurrentie en laat zien dat je serieus bent over de positie. Bovendien kan de juiste kleding helpen je zelfverzekerd te voelen, waardoor je beter presteert tijdens het gesprek. Maar wat is de juiste kleding om aan te trekken? Het antwoord is niet eenduidig, want het hangt af van de functie waarvoor je solliciteert, het bedrijf waar je naartoe gaat en je eigen persoonlijke stijl. In dit artikel geven we algemene tips over wat wel en niet te dragen tijdens een sollicitatiegesprek.

Kijk naar de functie waar je naar solliciteert

Ten eerste is het belangrijk om je kleding te kiezen op basis van de functie waarvoor je solliciteert. Als je bijvoorbeeld solliciteert voor een baan in de financiële sector, is het verstandig om formeel en conservatief te kleden. Dit betekent een pak met stropdas voor mannen en een nette jurk of pantalon met blouse voor vrouwen. Als je solliciteert voor een baan in de creatieve sector, kan je kleding een beetje losser zijn. In dat geval is het verstandig om je eigen stijl te volgen, maar wel met respect voor de bedrijfscultuur.

Verdiep je in de bedrijfscultuur

Ten tweede is het belangrijk om je kleding te kiezen op basis van het bedrijf waar je gaat solliciteren. Sommige bedrijven hebben een formelere bedrijfscultuur en verwachten dat je je daaraan aanpast. Andere bedrijven hebben een meer ontspannen sfeer en staan open voor meer experimentele kledingkeuzes. Het is belangrijk om je vooraf in te lezen over het bedrijf, zodat je weet wat voor soort kleding geschikt is.

Kies voor iets dat je comfortabel doet voelen

Ten slotte is het belangrijk om kleding te kiezen die bij je eigen persoonlijke stijl past. Het is belangrijk dat je je comfortabel voelt in je kleding, zodat je je tijdens het gesprek kunt concentreren op wat je zegt in plaats van op hoe je eruitziet. Kies kleding die je normaal gesproken ook zou dragen, zodat je niet in de verleiding komt om je gedrag aan te passen aan je kleding.

Nog wat extra tips

  • Probeer je kleding een paar dagen van tevoren uit om er zeker van te zijn dat alles past en je je er comfortabel in voelt.
  • Kies neutrale kleuren: ga voor rustige, neutrale kleuren in plaats van opvallende kleuren of dessins.
  • Zorg voor een goede pasvorm: let erop dat je kleding niet te strak of te ruim zit. Kleding met een goede pasvorm laat je professioneel en zelfverzekerd overkomen.
  • Let op de details: zorg ervoor dat je kleding schoon en netjes is, zonder vlekken of losse draadjes.
  • Controleer ook of je schoenen gepoetst zijn of je witte sneakers schoon.
  • Zorg dat je nagels schoon en kort zijn, je haren netjes gekamd en je tanden netjes gepoetst.

Beeld: Shutterstock

Een gedachte over “Welke kleding draag je tijdens een sollicitatiegesprek?

  1. Wat een fijne tips, altijd lastig om een keuze te maken. Je kledingstijl is toch een groot deel van je eerste indruk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.