De kraamverzorgende: mijn steun en toeverlaat na de geboorte van allebei mijn jongens! Ik zat in de luxepositie dat na de geboorte van Kian, één van mijn vriendinnen bij ons kwam kramen. Ik vond het een erg prettig idee dat er iemand in mijn huis rondliep die ik goed ken. Maar wat mag je nou eigenlijk verwachten van kraamzorg na je bevalling?

Verzorging van moeder
De kraamverzorgende is er om jou als (nieuwbakken) moeder goed in de gaten te houden. Ze biedt een luisterend oor en daarnaast ook een schouder om op uit te huilen (en ja echt, die kraamtranen komen er heus). De kraamverzorgende houdt goed in de gaten of de baarmoeder slinkt, of je goed plast (en ontlasting hebt), hoe je temperatuur is en hoe het met het vloeien en de afscheiding gaat. Mocht het nodig zijn assisteert zij ook bij het wassen en aankleden. Ze zorgt er ook voor dat je voldoende rust krijgt. O ja…en ze let ook op of je wel goed drinkt en eet…niet geheel onbelangrijk natuurlijk!

Verzorging van de baby
De navelstomp moet er na een dag of 8 afvallen zonder rode plekken op de navel achter te laten. De kleur van de baby is ook belangrijk; wordt hij niet te geel, is de huid niet te droog? Er wordt goed bijgehouden hoe veel en hoe vaak je baby plast en poept. De temperatuur wordt een aantal keren per dag gecheckt; je baby moet een lichaamswarmte tussen 36,5 en 37,5 oC hebben. Heeft hij te koud, dan is huid-op-huidcontact de beste manier om de temperatuur hoger te krijgen. Vaak worden er ook kruiken gebruikt in het bedje van de baby om de boel lekker te verwarmen. Je baby wordt (als jij dat wilt) lekker gewassen/gebadderd en ook wordt er gelet op de huid- en nagelverzorging. Het gewicht van het kindje wordt ook goed in de gaten gehouden. Dit om te kijken of het kindje wel goed groeit.

Ook interessant: Snoozebaby Feeding Pillow

Voorlichting
Je kraamverzorgende geeft ook voorlichting over borst- en flesvoeding. Verder laat ze je goed zien hoe je een kindje moet verzorgen en verschonen (dit laatste is vaak vooral voor de meeste nieuwbakken vaders een uitdaging). Verder word je voorgelicht over allergieën en preventie van wiegendood en het hebben van een voorkeurshouding. Ook het stukje veiligheid komt aan bod, waaronder roken in de buurt van je kindje. Heel belangrijk; je krijgt ook informatie over ontzwangeren en over het gebruik van anticonceptie/voorbehoedsmiddelen (want ja, ook die dag gaat ooit weer komen, al moet je er waarschijnlijk op dat moment echt nog niet aan denken).

Hygiëne
De kraamverzorgende zorgt ervoor dat je op een schoon toilet zit en dat je onder een blinkende douche staat! Je bed wordt ook met grote regelmaat afgehaald en opnieuw opgemaakt, evenals het bedje van de baby. De was die wordt gedaan; beddengoed, baby-was en mama-was. Zit er een onderbroek van je partner tussen, dan gaat die uiteraard ook mee de trommel in. Verder zorgt zij ervoor dat de flessen, spenen en eventueel de borstkolf goed worden gereinigd.

Observeren, signaleren en rapporteren
De kraamverzorgende observeert de kraamvrouw, de baby en de andere gezinsleden. Zij rapporteert wat ze gezien en besproken heeft. Ook afspraken die met de ouders gemaakt worden over bijvoorbeeld het temperaturen van de baby, worden in het dossier opgeschreven. Als de kraamverzorgende eventuele problemen of moeilijkheden signaleert, dan rapporteert ze dat aan de verloskundige, het consultatiebureau en/of de huisarts.

Ook interessant: Beschuit met muisjes – geboortekoekjes

Visite opvangen
Beschuitjes smeren, koffie/thee verzorgen, ook dit doet jouw steun en toeverlaat. Als zij signaleert dat het jou (of de baby) allemaal te veel wordt, dan zal zij altijd op een nette manier vragen, of het bezoek niet te lang meer zou willen blijven zitten. Mochten de beschuitjes op zijn, dan is ze ook heus de beroerdste niet om eventjes een nieuwe rol voor je te halen (en misschien wel een bakje sushi of filet american).

Afbeeldingen uit eigen archief en Pixabay.

One thought on “Kraamzorg na je bevalling; wat mag je verwachten?

  1. Zelf heel verschillrnde ervaringen. Bij tweede zwangerschap helaas ook een slechte ervaring. Toen mijn baby en ik op dag drie nog geen schoon bed hadden en ik zelf de wc aan het schoonmaken was, greep mijn man in. Kregen er de liefste kraamverzorgster ever voor terug. Als je er niet prettig bij voelt, ingrijpen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.