Vorig jaar schokte Mattie Valk heel Nederland, door te vertellen dat hij niet de biologische vader is van de toen pasgeboren tweeling. Waar de meeste mannen er toch wel heel zeker van zijn dat hun kind ook echt van hun is, zijn er toch ook een hele hoop mannen die hun twijfels gekregen hebben. Daar is nu een oplossing voor; de vaderschapstest.

Gewoon vanuit huis 
De vaderschapstest heeft terrein gewonnen. Mannen willen zekerheid en dat kan alleen maar door het doen van een DNA test. Tegenwoordig doe je die overigens gewoon vanuit huis. Ze sturen de test op en het enige wat je hoeft te doen, is een wattenstaafje langs de binnenkant van je wang halen en langs de wang van het kindje. Je stuurt het wangslijm op en (gemiddeld) binnen een aantal dagen weet je wat de uitslag is. Klinkt luchtig en simpel…maar dat is het natuurlijk niet. Want het kan toch niet anders dan dat het een grote impact heeft, een vaderschapstest doen? Want stel je voor dat je toch de vader niet bent…dan zou toch best een klap in je gezicht betekenen.

Gemoedsrust of rechtsgeldig?
Wanneer je test voor je gemoedsrust, dan kun  je op bovenstaande manier de test uitvoeren. Ook kan er worden gekozen voor een rechtsgeldige vaderschapstest. Overleg dit van te voren altijd met jouw juridisch adviseur. De uitslag is net zo betrouwbaar als bij een gewone vaderschapstest. Bij een rechtsgeldige vaderschapstest is de afname van de monsters gebonden aan meer voorwaarden. De test rechtsgeldig laten uitvoeren is mogelijk bij alle testen, met uitzondering van de prenatale vaderschapstest.

Vaderschapstest tijdens de zwangerschap
Het is mogelijk om een vaderschapstest uit te voeren tijdens de zwangerschap. de 9de week kan er gekozen worden voor een prenatale vaderschapstest. Hierbij wordt bloed van de moeder afgenomen en vergeleken met het DNA van de vader.

Vaderschapstest zonder toestemming van de moeder
In principe kun je zonder toestemming van de moeder een DNA test uitvoeren. Erg netjes is het natuurlijk niet, je kunt dit soort zaken altijd beter gewoon overleggen. Eerlijkheid duurt het langst zullen we maar zeggen

Een vaderschapstest voor je eigen gemoedsrust levert een betrouwbaarheid op van minimaal 99,999%, zodat je antwoord krijgt op de vraag of je de vader van het kind bent.

Vader kan/wil niet meewerken
Ook als kind zijnde kun je twijfelen aan je afkomst. Wanneer de vermeende vader niet kan of wil meewerken aan een vaderschapstest kun je met diverse andere DNA-testen toch antwoord krijgen op jouw vraag. Je kunt op de volgende manier testen of je een zoon/dochter bent van de vermeende vader:
– Met een Y-Chromosoom vergelijkingstest. Deze wordt van vader op zoon doorgegeven, dus je kunt de vermeende grootouder laten testen (je moet er dan wel zeker van zijn dat de vermeende vader de biologische zoon is van de vermeende grootouder). Deze test geldt alleen voor jongens.
– Met een grootouders test (aan de vaderskant). Opa en oma en het kind geven hun DNA af door middel van wangslijmvlies. Er wordt dan gekeken of het DNA van de grootouders terug te vinden is in het DNA van het kind.
– Met een oom/tante-test. Bij deze test wordt ook wangslijmvlies afgenomen van het kind en de vermeende oom of tante aan de vaderskant.

Er zijn nog meer testen om te kijken waar je nou precies vandaan komt;

Halfbroer-zus test
Met deze test kun je testen of je inderdaad een gemeenschappelijke biologische ouder hebt.

Volle broer-zus test
Door middel van deze test kom je erachter of je daadwerkelijk volle broers/zussen bent. Deze test kun je uitvoeren met, maar ook zonder ouders. Met deze test kun je ook testen of jouw ouders ook daadwerkelijk jouw biologische ouders zijn.

Afbeeldingen: Pixabay

One thought on “Vaderschapstest: om het allemaal zeker te weten

  1. Gelukkig dat zo’n vaderschapstest goed betrouwbaar is in tegenstelling tot die genetische testen over ‘dieet’ enzo. Ik vraag me soms wel eens af waar dit allemaal naar toe gaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.