Het Rijksmuseum van Oudheden brengt de oudheid en de archeologie tot leven. Je kunt in het museum genieten van de oude beschavingen uit Egypte, de Klassieke Wereld, het oude Nabije Oosten en Nederland in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Kortom een heel erg leerzaam dagje uit, voor alle leeftijden. Ik deel met jullie wat er de komende tijd zoal te doen is voor kinderen.

Foto: Ilona Hartensveld

Studio RMO (t/m 2 september 2018)
Studio RMO: tentoonstelling én een tekenatelier. Je kunt er kunst van de oude Grieken bekijken en zelf als tekenaar aan de slag gaan. In Studio RMO bekijk je gipsen replica’s van beroemde Griekse beelden uit de oudheid. De Griekse kunstenaars waren namelijk super goed in het maken van beelden. Jij kunt dit ook: haal het Studio RMO-tekenboekje bij de kassa (€ 2,95), bestudeer de beelden, doe de tekenopdrachten en word zélf de kunstenaar! Studio RMO is speciaal gemaakt voor kinderen van 8 t/m 12 jaar, en hun ouders. Voor zowel basis- als voortgezet onderwijs zijn lesprogramma’s beschikbaar. Meer informatie vind je hier.
Belangrijk om te weten: Wegens werkzaamheden in aangrenzende zalen, is Studio RMO tijdelijk gesloten van 25 maart t/m 27 april 2018.  

Tentoonstelling Nineveh (t/m 25 maart 2018)
In vijftig minuten kom je van alles te weten over de machtige Assyrische koningen die 2700 jaar geleden leefden. Hun hoofdstad Nineveh was toen de grootste stad ter wereld. Je hoort verhalen over de wonderlijke Assyrische goden, Jonas en de walvis (uit het bekende bijbelverhaal) en de beroemde bibliotheek van koning Assurbanipal, die vol lag met kleitabletten. De audiotour eindigt met zoekopdrachten in de paleiszaal van koning Sennacherib. Geschikt voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Meer informatie vind je hier.

Met Nienke naar het oude Griekenland (t/m 31 december 2018)
Ontdek de Griekse wereld van tweeduizend jaar geleden, samen met tv-presentatrice Nienke de La Rive Box. Als je deze audiotour doet, maak je kennis met de Griekse goden en luister je naar spannende verhalen over helden en mythische wezens. Geschikt voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Meer informatie vind je hier.

Met Klaas naar het oude Egypte 
Met de audiotour van tv-presentator Klaas van Kruistum ontdek je de mooiste Egyptische plekjes in het museum. Hij laat je kennismaken met de wonderlijke wereld van mummies, farao’s, piramides en hiërogliefen. Bovendien ga je met een 3D-spel zelf de drieduizend jaar oude mummie van een krokodil onderzoeken. Oplettende speurneuzen maken kans op een Egyptisch prijzenpakket. Geschikt voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Meer informatie vind je hier.

Speurroute met Dummie de mummie
Maashi! Je kunt nu met Dummie de Mummie op speurtocht in het Rijksmuseum van Oudheden! Dummie is de grappige, vierduizend jaar oude mummie uit de boeken van Tosca Menten. Hij neemt je mee het museum in, naar de vernieuwde Egyptische zalen. Daar ontdek je samen met Dummie de wereld van farao’s en mummies. Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Meer informatie vind je hier.

Verjaardagsfeestje vieren in het Rijksmuseum van Oudheden
Gezellig met je verjaardag naar het Rijksmuseum van Oudheden? Je kunt kiezen uit één van de superleuke feestjes! Samen met je vrienden of vriendinnen vier je eerst even je verjaardag en daarna gaan jullie het museum in met Dummie de Mummie (8-12 jaar), Meester Jaap (8-12 jaar), Mo en Spits (4-8 jaar) of het tekenboekje van Studio RMO (9-12 jaar). Meer informatie vind je hier!

Bezoekadres museum en openingstijden
Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
2311 EW Leiden
Openingstijden: dinsdag t/m zondag: 10.00 – 17.00 uur (tijdens schoolvakanties ook op maandag open).

WINNEN!
Wij mogen 4 vrijkaartjes weggeven! Met wie wil jij graag naar dit leuke museum en wat lijkt je het allerleukste om daar te doen? Laat hieronder je reactie achter voorzien van je voor- en achternaam + een geldig mailadres. Deze actie is inmiddels afgelopen!

 

31 gedachten over “Rijksmuseum van Oudheden: een leuk dagje uit!

 1. Mijn zoon (8 jaar) en ik hebben zojuist ons tweede Dummie de Mummie boek uitgelezen (voor het slapen gaan). Hij vindt het ontzettend leuke boeken, moet geregeld hardop lachen. Het lijkt me heel erg leuk om met ons gezin naar het museum van Oudheden te gaan. De Dummie de Mummie speurroute zal favoriet zijn maar het is zeker interessant om daar nog meer te ontdekken. En mijn zoon heet Jonas, ik lees dat er ook nog iets te zien/horen is over Jonas en de walvis, dus dat zou wel erg toepasselijk zijn.

 2. Dat zouden wij wel een leuk uitje vinden. Met twee nieuwsgierige kids lijkt me dit echt iets vooe hen. En we kunnen dit meteen combineren met een bezoekje aan oma in ZuidHolland

 3. De speurroute met Dummie de mummie die zal vast super zijn voor de kids.
  Zo vinden ze het leuk om door een museum te dwalen en leren ze al spelende.
  Super idee, Maashi!

 4. Eindelijk een museum dat het goed aanpakt voor de kinderen.
  Aansprekende presentators en speurroutes van een super leuk boek / film.
  Eindelijk lopen de kinderen warm voor een museum.
  Mij zelf lijkt het vooral leuk dat de kinderen het leuk hebben met Jonas de Walvis als hoogtepunt van ons bezoek.

 5. Ik hou van museums bekijken. En dit museum lijkt mij heel bijzonder.
  Graag zou ik daar naar toe gaan in mijn vakantie met mijn kleinzoon.
  De speurroute met Dummie de Mummie vindt hij vast spannend.
  Doe graag mee om een paar kaartjes te bemachtigen.
  Ik laat me graag verrassen.

 6. Wat leuk. ik ben er zelf ook nog nooit geweest en erg benieuwd. onze elise en jarno zullen vooral het deel Egypte interessant vinden, naar aanleiding van Dummie de Mummie welke ze beiden echt te gek en stoer vinden!

 7. Ik zou hier heel graag naartoe willen gaan met mijn gezin. Mijn dochter houdt van geschiedenis en dit museum lijkt mij heel leerzaam en mooi om met mijn gezin te gaan beleven.

 8. Hoi,
  Het lijkt mij super leuk om samen met mijn man en kinderen naar het Rijksmuseum te gaan.
  Voor het eerst sinds de geboorte van de kinderen (8,5 jaar geleden) is mijn man 1 dag in het weekend vrij.
  We hebben nu dus voor het eerst de mogelijkheid om samen uitjes te doen.
  Het lijkt mij heel leuk om de kinderen wat meer cultuur bij te brengen.
  Mijn oudste dochter is dol op dummie de mummie, dus de Egyptische zalen gaan we zeker bekijken.

 9. Ik wil met mijn ouders en mijn BFF er naartoe en dan de teken opdrachten doen. Dat heet Studio RMO. Ik hou van tekenen en mama heeft lang geleden me ook eens Egyptische leestekens laten zien met de letters erbij.

 10. Ik zou graag met mijn gezin gaan! Mijn dochter van 7 is een echte speurneus en onwijs geïnteresseerd in andere landen en culturen. Ze zou dit dus geweldig vinden!

 11. ik zou graag gaan met mijn man en onze twee meiden en het leukste lijkt me om gewoon lekker weg te dromen bij alles wat je tegenkomt..

 12. e speurtocht van Dummie de mummie lijkt mij leuk om samen met mijn gezin te doen wat ook nog erg leerzaam en leuk is.

 13. Mijn dochter, mijn vriend en zijn 3 kinderen. Dummy hebben we natuurlijk allemaal gezien en gelezen. Dus dat zou het bezoek extra leuk maken

 14. Lijkt me heel leuk om met mijn dochter en opa en oma naar toe te gaan. Het museum zien door zowel de ogen van de oudere generatie als de nieuwe generatie…..geweldig

 15. Ik wil gaan met mijn man, mijn dochter en ons nichtje. We gaan dan zeker het oude Egypte ontdekken en daar een geweldig avontuur beleven..

 16. Oh, dit zou super leuk zijn voor ons gezin! Afgelopen jaar zijn we in Londen een aantal musea wezen bezoeken, maar voor het British Museum hadden we helaas geen tijd meer. Aangezien we daar graag de Egyptische afdeling hadden gezien, lijkt me die afdeling in een museum een stuk dichterbij een hele goede vervanging!

 17. Terug naar het oude Egypte met mijn neefje Finn van 9 en zijn beste vriendinnetje Pien van 10. Onze zoon is hiervoor nog iets te klein, maar hoe leuk een uitje met neef Finn, mag opa ook mee, gezellig 🙂

 18. Vorig jaar heb ik met ‘nieuwe mensen leren kennen’ een uitje georganiseerd met rondleiding. Dat was erg geslaagd. Veel geleerd, veel gelachen in het prachtige museum van de Oudheden. Zeker voor herhaling vatbaar om met gezin en kinderen nog eens te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.