dagWat een vrolijke kaft van het boekje in het formaat van een cd. ‘Dag!’ met tekst & muziek van Carin van Essen en illustraties van Roel Ottow. In het voorwoord lees ik dat Carin van Essen probeert de ouders te helpen in de opvoeding door zestien kernwaarden te vertalen in liedjes. Eerder heeft ze een boek met cd. samengesteld voor de leeftijd van 0-4 jaar. Zo ben je naast opvoedkundig tegelijk ook nog eens samen met je kind lekker vrolijk bezig.

De peuter opent enthousiast het boekje en wil voorgelezen worden. De tekst betreft de songteksten van de zestien liedjes, ik probeer ze voor te lezen, maar ze pakt het boekje af en ze bladert door om de tekeningen te bekijken. Ze legt het boekje aan de kant en we zetten de cd aan. Naast de songteksten staat in een apart katern de essentie van het liedje voor de opvoeding beschreven.

De positiviteit spat van de muziek en de songteksten af. We luisteren de cd regelmatig van A tot Z. En er blijft wel eens iets van de tekst hangen. Leren door inprenting lijkt het wel. Ik krijg de neiging liedje 15. Opgeruimd staat netjes op repeat te zetten en een tikkeltje harder. Het refrein nodigt uit tot meezingen en ik neem mezelf voor dit liedje eens als middel in te zetten.

Let eens op wat je zegt en Eerlijk duurt het langst geven deze cd. een extra laag wat mij betreft. “Je woorden hebben kracht, dus let op wat je zegt.” De liedjes worden afwisselend gezongen door een ‘oma’ ( Elly Zuiderveld- Nieman) en kinderstemmen. Dit maakt vereenzelviging voor de luisteraars mogelijk en maakt de inhoud iets minder beladen.

Er zijn meerdere liedjes over knuffelen en liefde, contact met je kind lijkt de rode draad van deze cd. Het laatste liedje Ik hou van jou maakt het mogelijk je gevoelens voor je kind eens hardop te uiten. Niet mooi maar keihard lijkt hier het devies!

‘Dag!’ door Carin van Essen, VBK Media 2015, is o.a. hier te koop.

/Lmcmr

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.