Gamba is een stadsmuis die houdt van avontuur. Op een dag begint hij met een vriend aan een spannende reis naar zee. Onderweg maken de twee kennis met Timmie, een bang jong muisje. Timmie zegt dat zijn familie en een heleboel andere muizen er niet meer zijn door een bende wezels die op het eiland woont. Hij had eerder al om hulp gevraagd aan de scheepsmuizen, van wie iedereen altijd zegt dat het de dapperste muizen ter wereld zijn. Maar toen die zogenaamd stoere muizen in de gaten kregen dat ze het moesten opnemen tegen de beruchte wezelleider Nero, hadden ze voor de eer bedankt. Gamba heeft medelijden met de kleine Timmie en belooft hem te helpen. Samen zullen de vrienden alles op alles moeten zetten om de gevaarlijke Nero en zijn woeste wezels te verslaan.”

Van Just4kids heb ik onlangs de DVD Gamba de dappere muis ontvangen. Op het eerste gezicht een leuke uitdagende cover die je echt tegemoet springt. Mijn dochters nieuwsgierigheid werd er enorm door geprikkeld, dus ze kon bijna niet wachten om hem samen met mij te gaan kijken. Toen haar kleine broer ein-de-lijk zijn middagslaapje deed, kropen we samen op de bank om de avonturen van Gamba te gaan bekijken! Wat ik persoonlijk erg leuk vind, is dat de dvd-hoes ook weer in een kartonnen hoes zit. Dat geeft het geheel net dat beetje meer!

Eigenlijk is ze nog een paar maandjes te jong want de kijkwijzer geeft aan dat de film geschikt is voor kinderen vanaf 6 jaar. Verder geeft de kijkwijzer aan dat de film geweld bevat, grof taalgebruik en angstige scenes. Ik heb dus wel even serieus overwogen of ik deze film daadwerkelijk met mijn bijna 6 jarige wou gaan kijken. Toen bedacht ik me dat ook films als Frozen vanaf 6 jaar zijn en angstige scenes bevatten. Daarom heb ik de gok gewaagd.

De film begint gelijk in een hele levendige scene, muizen vliegen door je beeld en daardoor word je als het ware in de film getrokken. De film bevat veel snelle scenes, er is voor de jongste kijkers weinig tijd om even tot rust te komen. Slechts af en toe is er een scene die niet de volledige aandacht vraagt. Aan de andere kant is dat ook leuk. Je wordt als het ware in het avontuur gezogen. Spannend is het in eerste instantie niet, wel avontuurlijk.

Ongeveer halverwege de film maak je als kijker kennis met de gemene Wezelleider Nero en zijn volgelingen. De wezels en hun leider zijn in mijn ogen te angstaanjagend neergezet. Ik snap dat die rol hen is toebedeeld, maar door hun uiterlijk (hun lichtgevende/felblauwe ogen) komen ze anstaanjagender over dan dat eigenlijk nodig zou zijn. Alleen de grote tanden met stevige klauwen zou al genoeg zijn geweest om ze een spannend uiterlijk te geven. Duidelijk een geval van ‘mag het iets minder’. Bijzonder is ook dat de leider Nero een witte wezel is. Hierdoor steekt hij af bij de rest, wat natuurlijk begrijpelijk is, maar wit is natuurlijk wel de kleur van de onschuld… dat maakt het wat tegenstrijdig.

Het gevecht dat de muizen tegen de wezels voeren is inderdaad behoorlijk gewelddadig, bevat een flink aantal beangstigende scenes. Het grove taalgebruik vond ik minder storend. Het is dat kijkwijzer stappen van 3 jaar maakt in hun classificering, anders had ik zeker gezegd vanaf 7 of 8.

Het einde is niet het klassieke te verwachten einde…maar daar ga ik natuurlijk niet teveel over zeggen 😉

Gamba de dappere muis is een leuke film voor jongens én meisjes vanaf een jaar of 8….
[bol_product_links block_id=”bol_592920950678d_selected-products” products=”9200000076262557″ name=”gamba” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.