De meeste mensen zullen Eva Jinek kennen als een kei van een talkshow-host. Ze schroomt niet om gevoelige onderwerpen aan te kaarten aan haar tafel. Niet zo gek is het dan ook dat er vandaag een Videoland Original is verschenen, waarin Eva de andere kant laat zien als het gaat om het moederschap anno 2022. In drie afleveringen bespreekt ze intieme zaken met experts, medisch specialisten én ouders. Het doel is om taboes en schaamte te doorbreken en een open gesprek te voeren over wat er nou allemaal speelt.

‘De Wereld van Eva’: drie belangrijke thema’s

In ‘De Wereld van Eva’ staan er drie belangrijke thema’s centraal, verspreid over drie afleveringen: de bevalling, het schuldgevoel van werkende moeders en seksualiteit na de bevalling. Stuk voor stuk onderwerpen waar een taboe op lijkt te rusten en waar dus eigenlijk niet over wordt gesproken. Eva doet dit wel! Ze vertelt over haar eigen ervaringen en daarnaast gaat ze in gesprek met verschillende mensen over hoe zij alles ervaren. Van experts tot moeders die ergens tegenaan liepen en dit alles zonder taboes te vermijden.

Taboes rondom het moederschap

Er zijn veel taboes rondom het moederschap. Het blijkt bijvoorbeeld dat er binnen de medische wetenschap een tekort is aan kennis als het aankomt op issues bij vrouwen na de bevalling. Hier wordt ook eigenlijk niet over gesproken en dat is natuurlijk alles behalve verstandig. Het lijkt nu namelijk of er geen vuiltje aan de lucht is, terwijl er een heleboel vrouwen blijven rondlopen met klachten die eigenlijk niet nodig zouden moeten zijn. Want heel eerlijk, ook ik heb nog klachten overgehouden aan mijn tweede zwangerschap. De jongste is inmiddels 6,5 jaar en ik heb nog steeds regelmatig last van het litteken wat ik heb van de keizersnede. Het doet me soms veel pijn omdat de huid trekt en in de zomer kan het soms behoorlijk zweten, wat ook erg vervelend is. En nog een leuke (en herkenbare voor velen): urineverlies als je erg verkouden bent en moet hoesten, of als je een sprongetje maakt op een trampoline. Geen zaken waar ik graag over spreek, maar het is wel nodig om erachter te komen dat ik niet de enige ben.

Ga het gesprek met elkaar aan

Waarom zijn sommige zaken eigenlijk zo slecht bespreekbaar? We zijn toch allemaal mensen, met onze (eigen) problemen. Waarom zouden we dit niet met elkaar kunnen bespreken?! Alle issues en moeilijkheden wegen wellicht een stuk minder zwaar als je het kunt (en mag) delen met anderen. Je kunt je soms alleen voelen, maar dat ben je natuurlijk nooit. Er is altijd hulp, maar durf er om te vragen. Ga het gesprek met elkaar aan, het kan alleen maar beter worden.

Tip voor moeders (én vaders)

Eva heeft een sterke docu neergezet waar veel mensen herkenning in vinden, maar ook door worden gemotiveerd om over te gaan tot actie. Ik heb met veel plezier (en achter elkaar) alle drie de afleveringen bekeken en ben van mening dat iedere moeder dit moet zien. Want al roep je misschien dat je nooit ergens ‘last van hebt’, ook jij herkent jezelf straks in anderen!

Videoland kijk je de eerste 14 dagen gratis. Daarna vanaf €4,99 per maand.

Beeld: Videoland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.