Vorig weekend mocht ik samen met mijn twee jongens Oerprovincie Drenthe ontdekken. We sliepen in een plaggenhut, bezochten o.a. de hunebedden van Havelte, liepen door het maisdoolhof van de Drentse Koe en speelden bij Beleefpark Dwingeloo.. en nog veel meer. In dit artikel vertel ik je er alles over!

d’Olde Kamp: mini camping, plaggenhut en boomhut

‘d Olde Kamp is gelegen in het dorpje Ansen, tussen de brinkdorpen Ruinen en Dwingeloo in Zuidwest Drenthe. Naast een sfeervolle groene camping, staan er zes unieke plaggenhutten mét bedsteden, voor een bijzonder en typisch Drents verblijf! Vanaf het terrein loop of fiets je zo het bos in of de hei op, want tijdens het verblijf heb je als ‘achtertuin’ het prachtige Nationaal Park Dwingelderveld.

In april dit jaar hebben Albert en Lieke ‘d Olde Kamp overgenomen van de vorige eigenaren. Wat is het ontzettend tof om te zien met hoeveel plezier en overgave zij hun werk doen. Het enthousiasme en de gastvrijheid spatten er vanaf!

Er is een dierenweide naast de camping waar een varken met haar biggen verblijft en waar een gezellige ezel rondwandelt. Overigens vind je hier ook de boomhut, welke winnaar 2019 van de Boomhut Battle is geworden. Vier families gingen met elkaar de strijd aan om de mooiste boomhut te bouwen op vier vakantieparken en campings in Drenthe. d’Olde Kamp was één van de vier deelnemers van de Boomhut Battle en zo werd er in het najaar van 2018 en de erop volgende winter, tussen de toppen van de bomen een prachtige boomhut gerealiseerd. Geheel gebouwd volgens het cradle to cradle principe en dus met alle aandacht voor milieu en natuur. Zo werkt het rioleringssysteem door middel van een helofytenfilter. De boomhut is volledig in stijl van de plaggenhutten gebouwd en een compleet ‘huis’, met plaats voor 5 personen (en eventueel nog 1 extra kind).

Daarnaast vind je op ‘d Olde Kamp ook nog konijnen, kippen en geiten. De geiten worden goed verzorgd door de mensen die komen logeren in de daarvoor speciaal ingerichte accommodaties: Keuterij Deluxe Drostenveen en De Meesterkamp. Er zijn nog meer prachtige plekken om te kunnen overnachten, zie hiervoor de website. Honden zijn overigens op de camping ook van harte welkom. De omgeving leent zich uitermate goed om heerlijke wandelingen met ze te maken. Op het terrein moet de hond vanzelfsprekend aangelijnd zijn maar het aangrenzende bosgebied “de Anserdennen” is grotendeels losloopgebied. Neem dus gerust je viervoeter mee op vakantie en geniet van de prachtige Drentse natuur.

Op ‘d Olde Kamp is ook een speeltuin waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen en verschillende skelters om mee over het terrein te kunnen crossen. Daarnaast is er een pizzaoven die je aan kunt laten steken zodat je zelf kunt gaan bakken. Ook de dieren die er wonen moeten twee keer per dag worden gevoerd en daar mogen de kinderen bij helpen. Als je goed je best doet ontvang je misschien zelfs wel een boerendiploma!

De plaggenhut Deluxe waar wij in mochten overnachten heeft drie bedsteden (1 tweepersoons en 2 eenpersoons). Dit gezellige hutje heeft een authentiek interieur, wat het heel erg charmant maakt. Je hebt eigen sanitair (toilet en douche) en een keukentje met gaststel waar je je maaltijd op kunt bereiden. Neem zelf eventjes een vaatdoek, theedoek en handdoek mee. Je eet van boerenbont servies, wat natuurlijk perfect past bij het geheel. Daarnaast heeft de plaggenhut vloerverwarming en we hadden ook een houtkachel.

Het slapen in de bedsteden is natuurlijk al een ervaring op zich. Ze zijn ruim en mijn kinderen vonden het super om dit mee te mogen maken. De deurtjes bleven wel open trouwens…net als die van mij. Al zou je ze dicht doen dan is dat ook prima te doen, omdat het geheel goed geventileerd is. Neem wel zelf je hoeslakens, kussenslopen en dekbedovertrekken mee!

Je kunt bij de receptie de broodjesservice bijboeken. Je krijgt dan iedere ochtend een heerlijk ontbijt bezorgd, gewoon aan de deur van jouw accommodatie. Dat men hier serieus zijn best op doet is wel te zien aan de foto’s denk ik. Wat hebben wij heerlijk gegeten (eigenlijk zijn we gewoon super verwend).

‘t Hof van Dwingeloo

De eerste avond hebben we een hapje gegeten bij ‘t Hof van Dwingeloo. Van dorpscafé tot volwaardig restaurant waar nostalgie en culinair genieten samen komen. Het restaurant kent een rijke historie. Dorpelingen vertelden destijds hier hun sterke verhalen onder het genot van een hapje en een drankje. Ook tijdens verschillende jaarmarkten wordt er – nog steeds – uitbundig gefeest in het café. Vanaf het terras kijk je uit op de mooiste brink van Drenthe, met prachtige rietgedekte boerderijen. Rondom de brink kun je allerlei winkels vinden zoals bijvoorbeeld een drogist, een supermarkt en een slagerij. Wij hebben dan ook tijdens ons verblijf onze boodschappen in Dwingeloo gedaan.

Tip: eet een heerlijk ijsje bij Fanelli’s als je in Dwingeloo bent. Het ijs wordt op ambachtelijke wijze gemaakt met melk dat rechtstreeks van de boerderij komt. De koeien van deze boerderij zijn echte weidekoeien, zij grazen heerlijk in de wei. De beste kwaliteit ijs, begint bij de beste, altijd verse, melk. Deze verse melk wordt gepasteuriseerd en in eigen keuken bereid. Voor ieder product worden de ingrediënten zorgvuldig in de goede balans gebracht. Fanelli’s levert kwaliteit en dat proef je!

Schaapskooi Holtingerveld

In de zomer trekken de herders dagelijks, ongeacht de weersomstandigheden, met de Holtinger schaapskudde de heide op. Vertrek vanaf de kooi vindt rond 9.30 uur plaats. Rond 16.30 uur komt de kudde terug naar de kooi. Het is altijd weer een spectaculair gezicht om de hele kudde de kooi uit te zien gaan! Een bezoek meer dan waard. In de herfst en in de winter wordt er minder begraasd. Soms staan de schapen dan ingerasterd op een vaste plek. Op het informatiebord aan de kooi staat aangegeven waar de kudde zich bevindt.

De kudde telt ruim 380 raszuivere Drentse Heideschapen. In de vroege lente komen daar nog eens zo’n 300 lammeren bij. De schapen hebben bontgekleurde koppen met horens.  Die van de rammen vormen een mooie krul. Het ras ontstond in de tijd dat tachtig procent van Drenthe bestond uit heide en stuifzand. De kleine, ranke schapen zijn tevreden met een mager dieet van heide, grassen en struikjes.

De Hunebedden van Havelte

Ik kende de Hunebedden alleen uit de geschiedenisboeken, dus ik vond het extra leuk om ze een keertje in het echt te gaan bekijken. De route erheen is indrukwekkend omdat je kunt genieten van de prachtige natuur.

Hunebedden zijn de oudste monumenten van Nederland. Ze zijn nog altijd omringd met veel geheimen en mysteries. Door de loop van de tijd hebben archeologen gelukkig veel informatie boven water gehaald. Je kunt er hier meer over lezen en leren.

We kwamen tijdens onze wandeling verschillende bomkraters tegen, waar nu poeltjes zijn gevormd. Deze kraters zijn ontstaan in de Tweede Wereldoorlog, omdat er op de Havelterberg bommen zijn gevallen. Aan de voet van de berg vind je de indrukwekkende hunebedden (D53 en D54). Dit zijn de één na grootste van ons land.

Nadat we de hunebedden hadden bekeken, hebben we nog een heel stuk gewandeld langs, op de heide en door het bos. Het was perfect wandelweer dus we hadden al snel een behoorlijk aantal meters in de benen. Wat opvalt is de rust in het bos. Je hoort alleen de vogels fluiten en de insecten zoemen. Geen auto’s, geen drukke geluiden, gewoon alleen de natuur…heel erg rustgevend!

Brasserie OER.

Brasserie OER. is het kloppend hart van natuurgebied het Holtingerveld en is dé ideale plek om wat te drinken of te eten en te genieten van de omgeving. Het hele jaar is er in het natuurgebied rond Brasserie OER. wat te beleven. Wij hebben er na onze wandeling een tosti gegeten en iets kouds gedronken. Kinderen kunnen heerlijk spelen bij het waterstroompje of ravotten op het strand, of op één van de grote heuvels. En voor wie van een sportieve uitdaging houdt zijn er volop wandel, hardloop en mountainbike mogelijkheden in het gebied.

OER. staat voor duurzame en lokale producten, ingrediënten van het seizoen, huisgemaakte taart, koek en sap, kruiden uit eigen tuin, het door hunzelf gebrouwen OER.bier en de veelgeprezen biologische ‘Earth’ koffie! Kortom, al een uitje an sich om hier lekker neer te strijken en te genieten van de uitgebreide kaart en gastvrije service.

Beleefpark Dwingeloo

Bij Beleefpark Dwingeloo kun je zwemmen (en van de hoge of lage duikplank springen), klimmen, kliederen, springen, glijden rennen en bovenal ontdekken. Je parkeert de auto op het grote parkeerterrein, rekent af bij de kassa (hier kun je ook terecht voor een hapje en/of een drankje) en vervolgens kun je een plekje zoeken in de zon of schaduw, terwijl je kinderen al bezig zijn met het ontdekken van het park.

Er zijn voldoende toiletten aanwezig en na het zwemmen kan er ook worden gedoucht. Natuurlijk zijn de kids voor die tijd al 100x van de 40 meter lange glijbaan geweest. Voor de kleintjes is er ook een pierenbadje met kleine glijbaan, wel zo prettig.

Geen zwemkleding mee? Ook dan is er genoeg te doen. Vooral de glijbaan en het grote springkussen waren hier favoriet. En ik kon alles vanaf mijn schaduwplekje aan de picknicktafel heel goed in de gaten houden. Het hele park heeft een omheining, dus je hoeft niet bang te zijn dat je kinderen er vandoor gaan.

Achter de schermen heeft het Beleefpark duurzaamheid ook hoog in het vaandel staan. Het zwembad wordt ’s nachts afgedekt en verwarmd middels een luchtwarmtepompsysteem en zonnecollectoren, hierdoor is het verbruik van fossiele brandstoffen geminimaliseerd. De elektriciteit die ze voor het verwarmen gebruiken wekken ze (binnenkort) op met zonnepanelen. Het zwembad wordt voorzien met water uit eigen bron. Ook door de keienrivier stroomt het eigen Dwingel’eau met een druk op de knop.

Luning’s Restaurant

Drie concepten onder één dak, dat is Luning’s Restaurant in Ruinen. In het voorste deel van het restaurant bevindt zich het lunch- en dinergedeelte. Luning’s biedt variërende keuzes à la carte, van o.a. een goed belegd broodje in de middag van tournedos tot vegetarische curry in de avond. Rondom de centrale open keuken, het kloppend culinaire hart van het bedrijf, is het genieten van heerlijke tapasgerechten. In het Achterhuus staat de schenkstroop op tafel, voor het smullen van pannenkoeken met vele smaakmogelijkheden. Wij hebben heerlijk gegeten, de schnitzel is een echte aanrader en de pannenkoeken zijn dik en vullen erg goed. Als toetje namelijk de dame blanche, welke met warme chocoladesaus wordt geserveerd.

Het Boomkroonpad

Hoog tussen de bomen op de Hondsrug ligt Het Boomkroonpad. Een pad van 125 meter lang. Vanuit de worteltunnel loop je tussen de bomen door naar een punt van 22,5 meter hoog. Vroeger keek je hier uit over de bossen, nu sta je letterlijk tussen de boomkronen, waar de vogels fluiten en de eekhoorns leven.

Het Boomkroonpad is tevens het startpunt van verschillende boswandelingen door Boswachterij Gieten-Borger. Bezoek het buitencentrum voor aansprekende presentaties, de boswinkel of vind er informatie voor een dagje in het bos. Voor kinderen zijn er verschillende speurtochten te koop en kunnen ze spelen op de Bosweide en hutten bouwen in het Lorkenspeelbos.

Omdat Het Boomkroonpad voor ons iets uit de richting lag, hebben we deze overgeslagen, maar dat wil niet zeggen dat we er in de toekomst niet alsnog een keertje heen gaan. Het lijkt ons namelijk wel een erg leuk uitje!

Speelboerderij De Drentse Koe

Speel- en IJsboerderij De Drentse Koe in Ruinerwold is een binnen- en buitenspeeltuin met een ‘boerderijthema’. Je krijgt bij de entree een pasje waar alles op wordt gezet wat je nuttigt (ook de entreekosten worden op het pasje gezet). Aan het einde van je bezoek reken je alles af bij de kassa.

Het buitenterrein biedt diverse speeltoestellen, springkussens, traptrekkers, mammoet skelters, grote zandbak, kabelbaan en een dierenweide met konijnen, geiten, ezels en kippen. Sinds kort is het speelterrein uitgebreid met een spiksplinternieuwe Pumptrackbaan. Hier kun je naar hartenlust racen en sjezen. De ATB-fiets staat voor je klaar en er zijn helmen aanwezig (verplicht).

In de verwarmde speelschuur bevindt zich o.a. een discodansmat, unieke speelmanege, bouwzolder, klim- en glijtoren en glow in the dark benedenverdieping met o.a. Pannavoetbal en Oud Hollandse spelen. In juli 2017 is er tevens een interactieve overdekte waterspeelplaats en klimavontuur boven de koeienstal geopend.

Het interactieve maïsdoolhof van speel- en ijsboerderij De Drentse Koe in Drenthe is uniek in Nederland. Het is het eerste interactieve doolhof wat het dwalen door het maïs extra speciaal maakt. Een dagje uit naar de speelboerderij is dan ook niet compleet zonder rondje maïsdoolhof met het hele gezin! Het maïsdoolhof bij De Drentse Koe is maar liefst 1 hectare groot en door de toevoeging van een bijzonder spelelement extra leuk om te beleven. Het maïsdoolhof is open van half juli tot eind oktober.

3 thoughts on “Drenthe: Oerprovincie van Nederland

  1. Drenthe is mijn tweede thuis. De geur, de omgeving, het dialect, de huizen en natuurlijk mijn familie zorgen ervoor dat ik het elke keer weer prachtig vind daar. Er is ook zoveel te ontdekken elke keer weer. Ik ben zelf gek op het Veenpark, ging ik vroeger op de fiets heen als ik bij opa en oma sliep. Waarom ik het daar zo leuk vind? Ze laten zien hoe het was: pure armoe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.