zwijs1Na het laatste oudergesprek heb ik thuis maar eens even de touwtjes aangetrokken. We gaan weer dagelijks tien minuten hardop lezen. Onze vroege leerling heeft wat moeite met spelling.  Uitgeverij Zwijsen, u wellicht bekend van de vele leesboekjes, heeft een internetsite en een uitgebreide webshop http://www.zwijsen.nl/Webwinkel/Home.htm. Ze bieden daar produkten aan voor scholen, maar ook voor consumenten. Heel handig kan in het linkermenu de productgroep, leeftijd en zelfs prijs gekozen worden. Ik heb tussen de speelleerboeken en op leeftijd gezocht en kwam voor thuishulp bij spelling uit op de volgende producten: het maan roos vis schrijf-doeboek  ‘Ik leer schrijven’ 6- 8 jaar en Spelling in Beeld, uitlegkaarten voor groep 4 tot en met groep 8.

zwijs2Het schrijf- doeboek wordt enthousiast ontvangen. Het is vanaf 6 jaar, dus onze schoolmeid gaat vlot van start en pakt een potlood. Ze werkt wat slordig, raffelt het af, dus de beloningsstickers die Uitgeverij Zwijsen heeft meegestuurd komen van pas als ze haar werk komt laten zien. Handig vind ik de foto’s voorin die de ouders laten zien hoe de pengreep hoort te zijn. Met ‘maan roos vis ik leer schrijven’ kunnen kinderen thuis spelenderwijs oefenen. Het lettertype dat gebruikt wordt komt van Pennenstreken, dat is de meest gebruikte schrijfmethode op basisscholen. Bij het schrijven van de r geeft ze al aan op school de extra krul niet te maken, dus ik spoor haar aan om deze op het blad te oefenen en huppakee ze heeft haar eerste sticker te pakken! In het vervolg schrijft ze de juiste r. Ieder werkblad wordt afgesloten met een opdracht ter ontspanning: ‘bij welke plaatjes hoor je aa?’of ‘zet een rondje om de u’. Dit schrijf- doeboek kost 5,95 euro.

Spelling in beeld is de methode waar kinderen op school mee leren spellen. Met deze uitlegkaarten en de te-downloaden handleiding van de internetpagina van Zwijsen zou een tien zwijs3minuten oefenen per dag al wonderen doen. Uitlegkaarten A zijn voor groep 4. Per uitlegkaart komt een spellingsprobleem aan bod met oefenwoorden. Per schooljaar worden zo’n 30 tot 40 spellingsproblemen op school behandeld. Ik moest even slikken toen ik de gebundelde uitlegkaarten opensloeg. Dochterlief daarentegen herkende wat spellingsproblemen direct en ging op zoek naar de plaagletter r!? Ik moest haar het antwoord schuldig blijven en liet haar maar wat bladeren. s Avonds ben ik er even voor gaan zitten. Gelukkig worden in de eerste vijf kaarten de termen uitgelegd. Daarna volgt een splitsing in Klankwoorden, Regelwoorden en Weetwoorden. In de handleiding lees ik dat bij werken thuis zonder overleg met school je als ouder een week per uitlegkaart uit kunt trekken. Blader de uitlegkaarten samen door en kruis de spellingsproblemen aan waar je kind moeite mee heeft. De spelling in beeld , uitlegkaarten A- E kost 10,95 euro per deel.

zwijs4Zwijsen verkoopt ook een Spelling-spiekboek. Hierin worden de spellingsproblemen van groep 3 tot en met groep 8 op heldere wijze uit een gezet met hulp van de familie Spiek. Maar ook voor vloeiend en vlot leren lezen, voor moeite met rekenen of juist uitdagingen voor de Wizkids die erg goed zijn in rekenen biedt Zwijsen materialen voor thuis aan. Uitgeverij Zwijsen was zo vriendelijk ons wat tijdschriften mee te sturen, maar daarover later meer. Wij zijn even onze SPELLING aan het oefenen!

/Lmcmr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.