Het is donderdagmiddag, het regent buiten en we hebben een kleutertje op visite. We gaan samen met haar moeder Knibbel Knabbel Knuistje spelen. De avond ervoor heb ik alvast de batterijen (niet inbegrepen) in het huisje geplaatst en de 24 snoepjes bestaande uit twee delen stevig in elkaar gedrukt. We zetten het huisje met heks op de pin midden in het speelveld en gaan dobbelen. De dobbelsteen heeft diepe gaten, dus er is goed te zien hoeveel we gooien.

knib1De twee kleutertjes van 4 jaar en de schoolmeid stappen vrolijk in de rondte met hun poppetjes. We moeten zonder dat de heks het in de gaten heeft de vier verschillende kleuren snoepjes verzamelen. Anders komt de heks uit het dak en zegt: “Aah, hoor ik daar kinderen?” of “Knibbel Knabbel Knuisje, wie knabbelt er aan mijn huisje?” Op de andere stand praat de heks in de Franse taal. Het schrikeffect van de heks die tevoorschijn schiet blijft hilarisch, ook voor volwassenen.

De snoepjes blauw, oranje, groen en roze corresponderen niet helemaal met de speelvakken blauw, rood, groen en paars maar dat hebben de spelertjes al snel in de smiezen. Contact met Jumbo heeft uitgewezen dat dit een productiefout betrof, welke inmiddels is opgelost.

Ze mogen het snoepje van het huisje knib2pakken dat bij het speelvak hoort en voor de deur testen of hij goed is. Komt de heks tevoorschijn dat moeten ze het snoepje weer terugplaatsen en dus onthouden dat dit snoepje niet te verzamelen is. Wanneer ze op het snoepjes-ruilen-vakje komen mogen ze een snoepje van zichtzelf (een dubbele kleur) terugplaatsen op het huisje en snoepje van een kleur die ze nog niet hebben terugpakken. Dit snoepje moeten ze nog wel even testen voor ze het mogen houden. Ook is er nog een snoepjes-afpakken-vakje-met-vastgestelde-kleur dan mag je bij een buurman naar keuze die betreffende kleur snoepje wegpakken. Dat vinden niet alle kleuters leuk, maar het hoort bij het spelletje. Gelukkig mag je elkaar niet van het speelbord slaan, dat scheelt weer wat kleuterfrustratie.

knib3Op de doos staat dat dit spelletje met 2-4 spelers in 15 minuten gespeeld kan worden. Wij deden er iets langer over. Onze kleuters zijn net 4 jaar geworden en hebben wat moeite met over het speelveld steken naar het huisje zonder de speelfiguren om te stoten. Dit hadden we kunnen ondervangen door het huisje naast het speelbord te plaatsen. Wat me opvalt is dat de kleutertjes snel in de gaten hebben hoe het spel werkt en hoe ze kunnen winnen. Ze onthouden goed welk snoepje niet goed is en welke kleur ze van hun buurman nodig hebben. Ze ruilen ook geen snoepjes bij de heks als ze die niet dubbel hebben. Het spel sluit dus goed aan bij de leeftijd.

Een dag later bij het schrijven het dit verslag speelt de peuter met het huisje. Snoepjes erop, snoepjes eraf, op het pinnetje drukken, heks terugslaan in het dak, stappen met de speelpoppetjes. Ook zij is er blij mee. Jumbo Jonkies bedankt voor dit leuke spel, het is echt een aanvulling in onze collectie. Knibbel Knabbel Knuisje is o.a. te koop bij bol.com.

/Lmcmr

11 gedachten over “Review: Jumbo Jonkies – Knibbel Knabbel Knuisje, Het Hans & Grietje spel (4+)

 1. De heks komt er bij ons niet iedere keer uit. (aan de onderkant van het snoepje is het gat normaal bij de helft van de snoepjes groot, bij de andere helft iets kleiner)

  Ook wij hebben de verkeerde kleuren.

 2. Het spel valt ons tegen. We hebben het gekregen maar de kwaliteit is erg slecht. De snoepjes vallen er spontaan uit bij het draaien van het huisje. En de kleuren kloppen niet. Onbegrijpelijk dat dit in productie is gegaan.

 3. Wij hebben een andere versie, die bevalt ons goed en het is een leuk spel waar je het met meerdere varianties kunt spelen.

  1. Wij hebben er een met alleen snoepjes op het schuine dakgedeelte wij hebben ook twee
   standen , maar allebei nederlands

 4. Wij hebben zaterdag het spel kado gekregen alleen komt bij ons de heks er met alle snoepjes die je er in duwt niet uit alleen als je met je vinger er in duwt doet hij het wel niet leuk dus?

 5. Wij hebben het spel ook en bij ons blijft het geluid hangen en hapert die hem mail naar jumbo gestuurd heb binnen 2 dagen nieuw huis maar bij dit huisje was zelfde probleem jammer wel leuk spel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.